Kap nu toch eens met die Blue Monday by Josje Smeets

 
 

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, de media staan er vandaag weer bol van. En dat terwijl het complete bullshit is, toch?

Nou, dat is nu ook weer niet waar. Blue Monday werd 20 jaar geleden bedacht door de psycholoog Clif Arnall. Via een formule wist hij te beweren dat de derde maandag van het jaar door iedereen zwaar werd gevonden. En alhoewel de factoren die hij meeweegt in zijn formule (korte, koude, donkere dagen, goede voornemens die gesneuveld zijn en geen perspectief) wel degelijk wetenschappelijk zijn onderbouwd, blijkt de datum nergens op gestoeld te zijn. Geluk is subjectief en iedereen ervaart Blue Monday dan ook anders.

Pas op voor self fulfilling prophecy: somberheid werkt aanstekelijk

Ons brein gaat goed op negatief nieuws, in het kader van overleving zijn we extra alert op zaken die onze (mentale) gezondheid in gevaar kunnen brengen. Helaas blijft ons brein ook extra lang hangen bij dit negatieve nieuws en hebben we de neiging zaken groter te maken dan dat ze zijn. Zelfs als jij geen last hebt van een winterdip kun je die alsnog krijgen als je leest en ziet dat iedereen om je heen er wél mee worstelt. Onbewust nemen we namelijk gedachten en gedragingen van anderen over, omdat we denkt dat ‘dit zo hoort’ of omdat we ‘erbij willen horen’. Met als gevolg dat we ons massaal somber kunnen voelen als de berichtgeving over Blue Monday niet stopt.

De oplossing?

Start deze dag positiever als andere dagen. Sta iets eerder op en neem uitgebreid de tijd voor een lekkere kop koffie, een lange wandeling met de hond of het lezen van een goed boek. Organiseer een ontbijt op het werk of met de buren en zorg ervoor dat je mensen samenbrengt. Dát maakt namelijk dat je positiever wordt en het gelukshormoon oxytocine zal rijkelijk worden aangemaakt. Weg Blue Monday.

Oh ja en die media? Die mag je links laten liggen vandaag. Ben je tóch nieuwsgierig?

Ik sprak met Intermediair, Daily Cappuccino en Navenant.

 

 Wil je geïnspireerd worden over geluk? Kijk dan eens bij mijn lezingen en workshops.

 

Leg die lat eens wat lager by Josje Smeets

 
 

2025 ligt als een onbeschreven blad voor ons en dat is goed nieuws. Dit wordt ONS jaar, dit jaar maken we al onze doelen en dromen waar. Toch?

Helaas… De grootste valkuil voor bijna iedereen is dat we -overal en altijd- de lat veel te hoog leggen, waardoor we onze doelen niet halen en op die manier ons droomleven niet bereiken.

Wat werkt dan wél? In de coverstory van &C gaf ik tal van tips. Een greep uit het artikel:

Het brein pikt verandering niet. Het brein pikt verandering alleen maar wanneer we deze inzetten in stapjes van 10%. Wil je 5 kilometer hardlopen elke week? Begin dan met 500 meter. Wil je rigoreus stoppen met suiker? Begin bij het weglaten van die schep in je koffie, maar neem dat koekje nog wel.

Maak het vijf minuten makkelijker. Het brein is lui. Wil je gaan sporten? De weg van het bed naar de voordeur is een enorme moeizame voor jouw brein, zeker als het buiten koud en nat is. Maak de weg daarom net vijf minuten gemakkelijker. Zet je sportschoenen al klaar naast het bed en leg je sportkleding in de badkamer. Misschien lukt het niet gelijk, maar het moeten terugleggen van de kleding ziet het brein als falen, en daarmee wordt de kans groter dat je de volgende keer wél gaat.

Maak het vijf minuten moeilijker. Omgekeerd geldt: bij gedrag dat je wilt laten moet je het je brein lastig maken. Haal geen snacks in huis, zet wijn achter slot en grendel en leg de telefoon beneden in plaats van op je nachtkastje. Wedden dat die routine er zó inzit?

Ben jij er klaar mee? Wil jij je gedrag veranderen en positiever in het leven staan? Of wil je dat je team een gedragsverandering doormaakt en zo beter leert samenwerken?

Josje helpt je hier graag bij, neem contact op.

Wil je meer lezen uit het artikel voor &C, scroll dan eens door mijn media-pagina.

Geen zin in 2025. Het komt veel voor. by Josje Smeets

 
 

Ik kreeg veel DM’s naar aanleiding van onderstaande post op LinkedIn. Hoe denk jij hierover? ⬇️

Geen zin in 2025.

Bovenstaande opmerking hoorde ik afgelopen dagen opvallend vaak.

Wéer een nieuw jaar van hard werken, zorgpremies betalen, piekeren over oorlog / het milieu / de hoogte van de energierekening, doelen stellen en niet halen, uitgeput op zomervakantie gaan en in december met veel te veel champagne bedenken dat het in 2026 écht anders gaat zijn. ‘Maar nu écht.’

Behoor jij tot deze groep? Wil je eerst zien en dan geloven? Erger je je stiekem aan die huppelende optimist die je drie dikke pakkerds geeft op kantoor met de uitspraak ‘nieuw jaar, nieuwe kansen’?

Bedenk dan, je bent niet alleen. Maar liefst 25% van de mensen heeft last van zogeheten ‘nieuwjaarsblues’. Het druilerige weer en een gevoel van eenzaamheid na die gezellige decembermaand helpen daar niet bij.

Wat wel helpt?

DOE IETS. Hoe klein ook; even een rondje wandelen buiten, een (alcoholvrij) biertje drinken met je buurman, hardop een liedje zingen of je plafond schilderen. Mensen die in actie komen -juist als ze daar he-le-maal geen zin in hebben- hebben beduidend minder last van stress en somberheid.

Alleen JIJ kunt een verandering teweegbrengen. Veranderen = doen!

Eerst doen, dan geloven. 🚀

Happy new year!!

Wil jij meer van dit soort tips ontvangen? Volg Josje dan op LinkedIn of stuur haar een mailtje.

‘Bepaalde dingen kan ik niet en dat wil ik graag zo laten.’ by Josje Smeets

 
 

Is het je wel eens opgevallen hoe graag we (het gedrag van) anderen willen veranderen?

Ouders, managers, bestuursleden, echtgenoten, vriendinnen; ze melden zich allemaal massaal bij mijn adviesbureau, omdat ze vinden dat het gedrag van een ander veranderen moet.

En deels hebben deze aanvragers gelijk; het team, de vriendengroep, de relatie of het gezinsleven zou ook stukken efficiënter en vrediger verlopen als iedereen in de pas loopt. De bedoeling van de aanvragers is altijd goed: ‘ik wéet zeker dat ze de voordelen er op termijn van gaan inzien.’ ‘Uiteindelijk worden ze er alleen maar beter van.’ ‘Wedden dat ze er gelukkiger uit komen?’

Maar toch, toch lukt het niet. En dat geeft wrijving, onvrede, spanningen of zelfs conflicten. En daar is niemand bij gebaat.

Het probleem in deze? Sommige mensen willen niet veranderen. Nu niet, morgen niet, nooit niet. Meestal worden deze weerbarstige mensen overgeslagen in het veranderproces. Een verandering wordt uiteindelijk opgelegd of geforceerd met alle gevolgen van dien.

Hoe lossen we dit op? Hoe veranderen we met consent?

Hoe moeilijk ook, iedereen heeft zo zijn eigen redenen om niet te willen veranderen. De kunst is naar deze redenen te vragen; want wanneer naar mensen geluisterd wordt, empathie getoond wordt voor hun onzekerheden en behoeften en daarna gekeken wordt hoe alsnog aan deze behoeften kan worden voldaan met de op handen zijnde verandering, dan is de wedstrijd al half gewonnen.

Een voorbeeld? Onlangs vroeg een collega mij:

‘Maak jij je facturen zo? Waarom niet zo en zo…?’

Mijn laptop werd bij me vandaan getrokken en voor ik het wist duizelden de boekhoudprogramma’s mij voor mijn ogen. Heb ik dit omarmd en ben ik ze gaan gebruiken? Nee, dankjewel, liever niet. Sommige dingen ‘kan’ ik heel bewust niet.

Mijn reden? Als ik opeens dingen extra kan betekent dit dat ik ze ook moet oppakken. En dat kost tijd, energie, frustratie en mijn lat wordt alsmaar hoger, terwijl ie al zo hoog ligt. Natuurlijk zie ik dat er noodzaak is, maar mijn oplossing is heel anders. Ik huur liever iemand in die dit soort vervelende taken vóor mij doet. Alleen werd me dit niet gevraagd…


Gedrag veranderen is enorm moeilijk, maar een van de belangrijkste voorwaarden is dat iemand WIL veranderen. En soms heeft iemand verdomd goede redenen om dat niet te willen.
En soms? Soms slaan die redenen nergens op.

Elke verandering begint bij aandacht en begrip. Eerst moet er gepraat worden, geluisterd, geïnventariseerd en gebrainstormd. En pas dan, heel misschien dan, kunnen we gaan veranderen.

Wil jij hulp bij gedrags- of cultuurverandering? Ga eens met Josje het gesprek aan.

Zó ga je het beste om met (zeer) gênante momenten. by Josje Smeets

 
 

Cringe attacks. Ooit van gehoord? Het is de fysieke reactie op een gevoel van intense schaamte, veelal bij een herinnering aan een awkward moment. We krimpen letterlijk ineen bij de gedachte hieraan.

Mensen die doorgaans mentaal iets minder stabiel zijn of af en toe doorschieten in perfectionisme (it wasn’t me… 😳) hebben er meer last van.

Ik werd hierover geïnterviewd door het tijdschrift Nina. Mijn belangrijkste tip?

Omring jezelf door positieve affirmaties. Hang geeltjes door het huis met spreuken als ‘ik ben goed genoeg’, ‘ik mag er zijn’, ‘ik zie er goed uit voor mijn leeftijd’, houd een dankbaarheidsjournal bij en sta af en toe bewust voor de spiegel en spreek jezelf positief toe. Het klinkt als abracadabra, maar je brein gelooft wat je jezelf vertelt.

Wil je meer weten? Ga naar de winkel voor het magazine Nina en lees het artikel. Hieronder vind je alvast een sneakpeak.

Wil je vooral leren hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen? Boek dan een van Josjes workshops of masterclasses in dit thema.

Limburg is de minst gelukkige provincie. by Josje Smeets

 
 

Limburg is de minst gelukkige provincie. Met een sterk vergrijzende bevolking, relatief lagere inkomens, een beperkte werkgelegenheid en relatief hoge percentages gezondheidsproblemen hebben Limburgers nog een hoop te leren over geluk.

Toch is er ook goed nieuws; over het algemeen kennen Limburgers een sterk cohesiegevoel en genieten ze van de vele natuur en cultuur. Met veel mensen in Limburg gaat het op papier best okay, maar van binnen voelt het toch anders. Soms heb je het idee dat je vastzit en voelt het leven meer zo, zo.

Ben jij of ken jij zo iemand? 

Maak daar dan voor eens en altijd korte metten mee en kom naar de inspirerende, humorrijke, maar vooral leerzame en wetenschappelijk onderbouwde theatershow: Geluk zonder Bullsh*t

Door gelukspsycholoog Josje Smeets en presentator Bas van Mulken.

We zijn terug in Maastricht in de mooie AINSI op vrijdag 10 januari 2025. Speciaal voor alle mensen uit Limburg.

Ticketverkoop:

Lijd jij aan Stresslaxing? Tips voor meer ontspanning. by Josje Smeets

 
 

Heb je ooit gehoord van stresslaxing? Je probeert te ontspannen, maar dit lukt niet. Je raakt snel afgeleid tijdens een televisieserie, je wilt toch nog even je mail checken terwijl je een boek aan het lezen bent enzovoort. Vooral perfectionisten en mensen met een laag zelfbeeld hebben er (helaas) last van.

Hoe je dit veranderen kunt? Hierbij 1 belangrijke tip:

Wanneer je het moeilijk vindt om helemaal te ontspannen en los te laten is het goed om iets creatiefs op te pakken. Doe iets met je handen, ga bloemschikken, diamond painten of bak een brood. Dit proces vergt focus, waardoor je gedachten alleen nog maar uitgaan naar deze specifieke taak en niets anders.

Wil je meer tips? Volg Josje dan op LinkedIn en lees dan het hele artikel in Nieuwsblad Vlaanderen waaraan ik meewerkte.

Oud & Nieuw zonder stress! by Josje Smeets

 
 

Wist je dat verrassend veel mensen opzien tegen Oud & Nieuw? Zij kiezen het liefst voor een rustige avond op de bank, maar bezwijken -net als wij allemaal- onder de sociale druk. Oudjaarsavond is immers dé avond van het jaar. Toch?

Josje ging erover in gesprek met nu.nl.

Wil jij meer tips ontvangen die helpen tegen stress? Boek dan eens een lezing door Josje. Op maat gemaakt speciaal voor jullie organisatie.

Josje wenst je een Happy New Year! by Josje Smeets

 
 

Wow, wat een jaar was 2024!

HelloBetty bestaat nu zeven jaar en geen een daarvan is hetzelfde geweest. Waar ik vooral begon als incompany coach eind 2017 mag ik mezelf nu fulltime keynote speaker noemen. En daar ben ik trots op!

Toch steekt ook bij mij de bekende seven-year-itch (het gevoel iets zat te zijn na 7 jaar) zo nu en dan de kop op. Want hoe fijn het is om mensen gelukkig te maken, ook ik moet continu nadenken over waar ik zelf gelukkig van word. Waar zit mijn groei, waar haal ik mijn voldoening uit? Mensen die mij kennen weten dat ik van een uitdaging hou en mezelf omring met prikkels. Dat is een mooie kwaliteit, maar daardoor kun je je al snel gaan vervelen en uitgekeken raken. En dat is best vermoeiend…

Of ik ben uitgekeken als gelukspsycholoog? Zeer zeker niet! Het mooie aan mijn beroep is dat het zo veelzijdig is, ik kan er werkelijk alle kanten mee op. Maar na het schrijven van een boek, het op de bühne brengen van een theatershow en het kriskras rondreizen door het land voor mijn keynotes begint het wel te jeuken. Op welke manier kan ik nu mijn boodschap overbrengen? Is het tijd om een team te bouwen? Toch die eigen podcast? Of nog een tweede bedrijf ernaast?

Je leest het: het gaat goed met me. Ik maak me druk om luxe problemen. Privé zijn er wat veranderingen gaande; mijn kids vliegen uit, onze ouders worden steeds ouder en dat maakt dat je meer reflecteert. ‘Heb ik het goed gedaan?’, maar vooral; ‘Wat wil ik nog?’

En dit is eigenlijk de mooiste vraag die we onszelf kunnen stellen:

Wat wil ik nog? En daarbij:

  • Wat wil ik bereiken in 2025?

  • Wat ga ik doen?

  • En wat ga ik voorgoed laten?

Denk en droom jij met me mee?

Sta vlak voor de jaarwisseling een moment stil en schrijf je doelen op of spreek ze in. Hang ze in de vorm van een vision board prominent boven je bureau of het aanrecht. En ben dankbaar voor het feit dat we een toekomst hebben. Eentje waar we naar uit kunnen kijken. Hopelijk mag ik er af en toe in voorkomen.

Happy New Year allemaal!

Wil je meer weten over Josje en haar dromen? Volg haar op haar socials:

Waarom we kerstmuziek nooit beu worden. by Josje Smeets

 
 

Waarom we kerstmuziek nooit beu worden volgens een psycholoog.

Do they know it’s Christmas time at all?

Van de Appie tot de entreehal van het kantoor, overal word je welkom geheten door aloude kerstnummers. Van Mariah Carey tot Wham, we betrappen ons er ieder jaar op dat we weer net zo hard mee neuriën. Hoe kan dat toch? Hoe komt het dat we deze uitgekauwde platen telkens weer afstoffen en omarmen tijdens de kerstperiode? En waarom werkt dit met ‘gewone’ hits niet zo?

Josje sprak met NOS op NPO Radio 1 én vanavond met het NOS Jeugdjournaal (uitzending 16 december om 19.00 uur op NPO 3) over het waarom.

Vier redenen waarom we kerstmuziek nooit beu worden

1.      Nostalgie en positieve associaties. Kerstmuziek roept nostalgische gevoelens op. Veel mensen koppelen deze muziek aan warme herinneringen van samenzijn, gezelligheid, cadeaus en tradities. Nostalgie activeert het beloningssysteem in de hersenen, waardoor we ons gelukkig voelen, zelfs als de muziek elk jaar hetzelfde is. Zelfs mensen die een hekel hebben aan kerst ervaren vaak onbewust positieve effecten.

 2.      Kerstmuziek is seizoensgebonden, dit houdt het speciaal Hoe plots de kerstnummers opduiken op je favoriete radiostation, zo snel verdwijnen ze ook weer in januari. De seizoensgebonden beperking zorgt ervoor dat we niet verzadigd raken en maakt de muziek ieder jaar opnieuw fris en speciaal. Ter vergelijking; ‘gewone hits’ hebben geen ingebouwde pauze en daarom treedt daar op een gegeven moment wél (psychologische) verzadiging op.

 3.      Mere exposure effect. Dit psychologisch fenomeen stelt dat we geneigd zijn om dingen leuker te vinden naarmate we ze vaker horen. Omdat kerstliedjes elk jaar terugkomen, voelen ze vertrouwd en veilig aan, wat een positief effect heeft op onze stemming.

 4.      Gedeelde beleving. Het meest bijzondere aan kerstmuziek is waarschijnlijk dat het een universeel en gedeeld karakter heeft; bijna iedereen luistert er samen naar in dezelfde periode. Gewone hits zijn meer individueel en raken vaak verbonden met een specifieke tijd of gebeurtenis. Iedereen heeft een persoonlijke Spotify lijst, maar kerst-afspeellijsten komen vaak overeen. Deze gezamenlijke ervaring zorgt voor meer verbinding met anderen en daar worden we enorm gelukkig van.

Let them know it’s Christmas time again. We worden dus gelukkig van die kerstmuziek. Schaam je dus niet, zet je speakers op standje hard en blèr lekker mee.

Ben jij op zoek naar meer geluk of kennis van de psychologie?  Gelukspsycholoog en spreker Josje Smeets helpt je graag verder.

Ja, ik meld me aan voor de gratis minilezing op 18 november 2024. by Josje Smeets

 
 

Waar mogen we de invite heen sturen?

Moeite met het vinden van de juiste spreker voor je event? by Josje Smeets

 
 

Heb jij moeite om tussen al die sprekers de goede keynote te vinden? Meld je aan voor een korte proeflezing (online) over geluk. Gratis! 🎤 🍀

Je organiseert een event of teamdag waarbij je je medewerkers wilt inspireren. Je wilt dat ze met elkaar verbinden, dat ze iets opsteken, maar bovenal wil je hen een boost geven waardoor ze energieker naar buiten gaan dan dat ze naar binnen gingen. Maar waar begin je? Welke spreker spreekt aan? En welk thema is geschikt voor een grote (of kleine) doelgroep?

Josje geeft als gelukspsycholoog inspirerende wetenschappelijk onderbouwde keynotes over de maakbaarheid van geluk. Ook spreekt ze over de inzetbaarheid van Artificial Intelligence (AI) ten behoeve van werkgeluk. Dat lijkt leuk, maar geluk blijft een vaag en breed begrip.
Boek daarom nu een digitale gratis (!) minilezing waarin je kennismaakt met Josje én gelijk haar energie kunt ervaren.
De geluksproeflezing duurt 15 minuten en staat gepland op maandag 18 november (vandaag dus!) om 16 uur én om 18 uur.

Kun je een kwartiertje vrijmaken en ben je nieuwsgierig? Opgeven kan via deze link ➡

IK MELD ME AAN VOOR DE MINILEZING

Het volgen van de gratis mini gelukslezing helpt je bij je keuze voor een spreker én je steekt er wat van op. Graag tot dan! 😀

Wil je meer informatie over de lezingen van Josje? Klik dan hier.

Je wilt wel gelukkig zijn, maar niet gelukkig worden. by Josje Smeets

 
 

Ik post regelmatig op Linkedin. Op het volgende bericht kreeg ik wel heel veel reacties. ⬇

Je wilt wel gelukkig zijn, maar niet gelukkig worden.

Wist je dat maar liefst 90% NIET gelukkig / succesvol of rijk worden wil? Maar het wel willen zijn?

Hè? Huh?
Wacht even…

Kamp van Koningsbrugge-kijkers kennen bovenstaande quote als geen ander en ook niet-kijkers hebben hem de laatste tijd vaak voorbij zien komen. Want het is zo waar: vaak willen we wél iets zijn, maar er vervolgens geen moeite voor doen. We willen rijk zijn, succesvol zijn, een doorzetter zijn, de beste zijn of simpelweg gelukkig zijn.

Helaas komt het leven niet op een presenteerblaadje. Het kost moeite om dingen te bereiken, maar het kost vooral ook moeite om anders te denken.
Probeer maar eens om altijd het positieve te zien, zelfs in een situatie met veel negativiteit.
Of om altijd met respect naar anderen te kijken in plaats van te oordelen, zelfs als zij dat andersom wel doen.
Probeer maar eens om continu je einddoel voor ogen te houden als je helemaal vastloopt in je (huis)werk, je relatie, een vriendschap of wat dan ook.

Dat kost moeite, en niet zo’n beetje ook.
Toch is het proces van gelukkig worden de sleutel naar duurzaam gelukkig zijn. 'Happily ever after' is hard werken.
Niets voor jou? Mij niet bellen.

Wat doe jij vandaag om nét wat gelukkiger te zijn?

Moeite met bovenstaande vraag? Schaf dan het boek Happy in 100 dagen aan of vraag het aan de kerstman. Wedden dat je je over een tijdje stukken beter voelt?

 
 

Geluk in het theater als ultiem kerstcadeau. by Josje Smeets

 
 

Altijd al willen leren hoe je gelukkig(er) kunt worden? Dan wordt 2025 jouw jaar! ☄️

Want zowel aan het eind van 2024 als net aan het begin van het nieuwe jaar staan er weer nieuwe voorstellingen gepland van onze verfrissende, sprankelende, leerzame en humorrijke voorstelling

Geluk zonder Bullsh*t

Dat mag je niet missen!

Ben je wat sceptisch over het thema? Ons theatercollege is volledig wetenschappelijk onderbouwd en interactief. Je test dus gelijk of al die theorieën kloppen. We doen in elk geval de belofte dat je met een glimlach naar buiten gaat.

Ben jij al heel gelukkig en positief, maar ken je genoeg mensen die hierin nog iets te leren hebben? Wat let je? Gooi een ticket in de schoen, onder de boom of verras je hele team met een leerzaam teamuitje.

Check hier het speelschema ⬇️;

  • Vrijdag 13 december - PERRON-3 Rosmalen.

  • Vrijdag 10 januari 2025 - Theater aan het Vrijthof (AINSI) Maastricht

  • Blue Monday, 20 januari 2025 - Parkstad Limburg Theaters Kerkrade

Pssst… wil je meer geïnspireerd worden? Voeg Josje dan toe op LInkedIn.

Is de 40-urige werkweek passé? by Josje Smeets

 
 

Een dag minder werken zonder salarisverlies: dat klinkt als muziek in de oren, toch? Als het aan vakbond FNV ligt, wordt dit binnenkort werkelijkheid. In Scandinavië varen ze er wel bij zonder verlies van productiviteit maar mét heel veel werkgeluk.  Flair vroeg mij naar de wetenschappelijke achtergrond en dit waren mijn bevindingen:

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de vierdaagse werkweek en de impact ervan op geluk.

Studies zeggen dat het werken van minder dagen het welzijn kan vergroten door stress te verminderen en de werk-privébalans te verbeteren. Werknemers geven aan zich met een langer weekend meer uitgerust en energiek te voelen, wat leidt tot hogere werktevredenheid en productiviteit. Een kortere werkweek biedt ook meer tijd voor familie, hobby’s en persoonlijke ontwikkeling, wat ook weer zorgt voor meer geluk. Het is echter cruciaal om ervoor te zorgen dat de werkbelasting niet gewoon in minder dagen wordt geperst. Studies waarschuwen dat als de focus ligt op het behouden van dezelfde output in minder tijd, de stressniveaus hoog kunnen blijven. Het succes van een vierdaagse werkweek hangt dus sterk af van de manier waarop deze wordt geïmplementeerd.

Wil je het hele artikel lezen? Dat kan hier:

 

Wil je zelf leren over hoe je gelukkiger kunt worden op het werk? Boek dan een van mijn lezingen.

 

Wat kun je nú nog doen om 2024 succesvol af te sluiten? 4 tips. by Josje Smeets

 
 

2025 wordt jouw jaar

Met de klok op wintertijd en het Sinterklaasjournaal op de buis richten we ons langzaam weer op het nieuwe jaar dat voor de deur staat. Een jaar waar we opnieuw mogen beginnen, schone lei en hup: eindelijk werk maken van nieuwe gewoontes en langslepende doelen. Die zijn afgelopen jaar immers weer niet van de grond gekomen.

Er zijn nog 6 weken om ook van 2024 een succes te maken

Maar wacht eens even… Er zijn nog zo’n zes weken te gaan in het oude jaar. Zes weken waarin je ook van 2024 nog een succesvol jaar kan maken. Zodat je vol trots kunt terugblikken en veel gemakkelijker kunt doorpakken. En ja, het zijn de drukste weken van het jaar, maar deze tips zijn zó klein en gemakkelijk in te passen, dat je niet eens merkt dat je werkt aan je eigen succes.

4 gemakkelijke tips waarmee je 2024 succesvol afsluit:

1. Rond een “los eindje” af waar je tegenop ziet

Identificeer een klein maar belangrijke taak (werk of privé) dat al een tijdje op je to-do lijst staat en dat je maar blijft uitstellen. Het afronden van zo’n taak kan je een onmiddellijke boost geven en zorgt ervoor dat je het nieuwe jaar zonder die mentale last kunt starten.

2.  Noteer 3 leerpunten van het jaar

Denk eens positief terug aan 2024. Wat zijn drie belangrijke inzichten of lessen die je hebt opgedaan? Dit kan op het werk zijn of in je privéleven. Heb je waardevolle gesprekken gevoerd, een skill geleerd of genoeg genoten van je vrije tijd? Schrijf deze leerpunten op; het vastleggen ervan geeft inzicht in je eigen ontwikkeling en voorkomt dat je fouten of verbeterpunten onopgemerkt laat. Het gevoel van groei en ontwikkeling is cruciaal voor een gevoel van succes.

3. Bepaal één belangrijk doel voor december

In plaats van grote doelen voor het hele jaar, stel één haalbaar doel voor de komende weken. Bijvoorbeeld: je bureau organiseren, drie oude vrienden bellen, of eindelijk die ene taak afronden waar je tegenop ziet. Dit geeft je niet alleen een gevoel van afsluiting, maar zorgt er ook voor dat je 2025 start met minder losse eindjes.

4. Vier je vooruitgang met een mini-feestje

Geef jezelf waardering, hoe klein je vooruitgang ook is. Dit kan zijn door een kop thee te drinken na het voltooien van een taak of door een korte danspauze in te lassen. Ook kun je een dankbaarheidsjournal bijhouden waarin je elke dag opschrijft wat goed ging vandaag. Het vieren van mini-feestjes helpen om het gevoel van succes te versterken, en door jezelf te ‘belonen’ versterk je je motivatie.

Met deze tips kun je 2024 ontspannen en tevreden afronden, zodat je straks fris en vol nieuwe energie aan het volgende jaar begint.

Wil je meer tips ontvangen voor een gelukkig en succesvol leven? Denk dan eens aan het boeken van een keynote over geluk.

Brain hacks voor meer optimisme en geluk? Ze bestaan! by Josje Smeets

 
 

40% van je geluk zit tussen de oren. Je kunt je brein wijsmaken dat het leven verschrikkelijk is en dat geluk niet voor jou is weggelegd. Je brein is gemakkelijk te foppen, dus wanneer jij dit keer op keer herhaalt zal het dit gaan geloven en sombere gedachten stimuleren.

Omgekeerd geldt hetzelfde: als jij het idee hebt dat het leven vol kansen en uitdagingen zit en dat er vooral heel veel goeds uit het leven te halen valt dan gelooft je brein jou en zal het je belonen met gelukshormonen.

Er bestaan trucjes om je brein te (her)programmeren en om de tuin te leiden. Geloof je hier niet in?

Boek Josje dan eens als spreker en laat je inspireren over de nieuwste inzichten uit de neuropsychologie die leiden tot meer (werk)geluk.

Libelle interviewde mij over dit onderwerp. Lees het artikel hier:

Heb je nog niet alles uitgedokterd in het leven? by Josje Smeets

 
 

Heb je nog niet alles uitgedokterd in het leven? Mooi; dan ben je gelukkiger. 👩‍⚕️
Huh? Ja echt. Stel je voor, je hebt je leven behoorlijk op de rit:

✅ huisje
✅ boompje
✅ beestje
✅ redelijk inkomen
✅ af en toe op vakantie
✅ die mooie auto of fiets
✅ pensioen opbouw
✅ wat leuke vrienden
✅ werk waar je best blij van wordt
✅ etc.

Dat is toch een ideaalplaatje? Dat is toch waar iedereen naar streeft? Ticking all the boxes?

Nou, niet dus. Een mens wil namelijk áltijd meer. We willen blijven groeien. We zijn nieuwsgierig en willen ons blijven verbazen. Elke dag opnieuw.
Wanneer je alles op orde bent kun je je gaan vervelen. Gevoelens van ‘is dit het nu?’ & doelloosheid zijn dan heel normaal.
Klinkt dat verwend? Ja! Maar is het dat ook? Niet echt. Ieder mens is zoekende. En juist die zoektocht is fantastisch en maakt ons gelukkig. Besef je dat; ga niet in zak en as zitten als je nog niet alles weet of niet alles op orde hebt. Gebruik deze kleine ‘crisis’ juist in zijn voordeel. Probeer nieuwe dingen uit, wees nieuwsgierig, ontmoet nieuwe mensen. Je zult zien dat je daar gelukkig van wordt.
Twijfel dus niet over je twijfels, maar buig het om naar het positieve. Elke dag opnieuw.

PS: En voor degenen die alles op de rit hebben? Sta daar vaak bij stil en geniet van al dat goeds in je leven.

Kun jij elke week zo’n peptalk gebruiken? Volg Josje dan op LinkedIn voor meer eye openers of boek een van haar inspirerende keynotes.