Het impostersyndrome komt steeds vaker voor: 5 tips die helpen by Josje Smeets

 
 

Je hebt net een grote opdracht binnengehaald, je start een eigen bedrijf, of je krijgt promotie op je werk. Iedereen om je heen feliciteert je en is onder de indruk van je prestaties. Maar jij denkt: ze weten niet dat ik dit helemaal niet kan. Ooit zullen ze erachter komen dat ik hier niet hoor. Herkenbaar? Dan heb je wellicht te maken met het impostersyndroom, een veelvoorkomend fenomeen bij met name vrouwen die aan het begin van hun carrière staan of stappen zetten in hun professionele ontwikkeling.

Het impostersyndroom is het hardnekkige gevoel dat successen te danken zijn aan geluk of toeval, en niet aan je eigen talenten of harde werk. Je bent bang om door de mand te vallen en je vraagt je altijd af wanneer anderen dat gaan ontdekken. Het kan leiden tot een lager zelfbeeld, somberheid en uiteindelijk zelfs tot een depressie of burn-out.

Het impostersyndroom komt -helaas- steeds vaker voor, enerzijds vanwege de toenemende prestatiedruk op de werkvloer, anderzijds vanwege de alsmaar toenemende sociale vergelijking, zeker ook via social media. Ondernemers, freelancers of vrouwen die werken in de tech- of creatieve sectoren hebben er opvallend vaker last van, net zoals jonge leidinggevenden. Dit komt omdat zij relatief vaker te maken hebben met een hoge mate van verantwoordelijkheid op het werk.

Maar ook in een werkomgeving waar flexibiliteit en vrijheid hoog in het vaandel staat, zoals bij remote werken, kan het impostersyndroom doen oplaaien. Digital nomad zijn heeft zijn keerzijde: de vrijheid om je werkplek en -tijd in te delen brengt een bepaalde druk mee: je bent zelf verantwoordelijk voor je succes en dat kan overweldigend voelen.

Het impostersyndroom ontstaat vaak in situaties waarin je jezelf continu vergelijkt met anderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld op social media, waar iedereen alleen zijn beste momenten deelt. Je ziet constant successen van anderen voorbijkomen, wat de illusie wekt dat jij achterloopt. Daarnaast kan het impostersyndroom ontstaan doordat je jezelf te hoge eisen oplegt. Vrouwen, vooral in competitieve en snel veranderende werkvelden, hebben soms de neiging om perfectionistisch te zijn en hun prestaties voortdurend in twijfel te trekken.

Heb jij last van een laag libido? Check deze tips. by Josje Smeets

 
 

Waar mijn moeder regelmatig Tupperware-party’s bezocht, zijn tegenwoordig events met seksspeeltjes voor vrouwen dé grote trend. Een groep jonge vrouwen raakte er onlangs in de trein niet over uitgepraat en bij navraag blijken veel vrouwen al minimaal een zo’n party bezocht te hebben. Maar wat nu als jij hier niet warm voor loopt en je juist moeite hebt om seksueel opgewonden te raken? Het hebben van een laag libido is helaas nog steeds een taboe, terwijl bijna een derde (!) van alle Nederlandse vrouwen hier last van heeft. Seksuele frigiditeit kan behoorlijk frustrerend zijn, vooral als je jong en single bent en klaar bent om van het leven te genieten. Gelukkig zijn er tal van manieren om je seksuele zelf te ontdekken en te genieten van een opwindend seksleven.

Hier zijn enkele praktische, no-nonsense tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Verken je eigen lichaam. Laten we eerlijk zijn: zelfbevrediging is een fantastische manier om te ontdekken wat je lekker vindt. Neem de tijd om je eigen lichaam te leren kennen zonder druk of verwachtingen. Gebruik verschillende aanrakingen, speeltjes, en technieken om erachter te komen wat jou echt doet genieten. Het is jouw lichaam – tijd om te ontdekken wat het allemaal kan! Doe vooral niets dat niet goed voelt, maar ga steeds een stapje verder. Wanneer je merkt dat helemaal niets prettig voelt is het een idee om een keer naar een arts te gaan, wellicht is er een lichamelijke of hormonale oorzaak te vinden.

Be mindful. Mindfulness of meditatie, al is het maar vijf minuten per dag, kan je leren om meer in het moment te zijn. De focus op het hier en nu zal angst en stress verminderen, waardoor je meer openstaat voor plezier en opwinding.

Probeer Sensate Focus. Probeer Sensate Focus-oefeningen, ontwikkeld door Masters en Johnson. Deze oefeningen draaien om het herontdekken van plezierige aanraking zonder de druk van seks. Begin met jezelf of een partner zachtjes aan te raken zonder de intentie om tot geslachtsgemeenschap te komen. Het draait allemaal om plezier, niet om de daad zelf. Als je alleen wilt zoenen is dat prima, maar misschien kun je elke keer een stapje verder gaan.

Verder lezen? Check dan het volledige artikel op Bedrock Magazine.

Om 5 uur opstaan heeft 5 voordelen by Josje Smeets

‘Ben jij al lid van de 5am club?’ werd mij vorige week om 6:55 in de sportschool gevraagd, net vóor aanvang van ons uurtje krachttraining. Euhm; de 6am club valt me al zwaar. Om vijf uur opstaan? Waarom zou ik? Maar vooral: hóe dan?

Toch zijn van het boek The 5am club van Robin Sharma inmiddels meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Vroeg opstaan dóet dus blijkbaar iets met ons. Ik dook voor je de wetenschap in en wat bleek? Er zijn maar liefst 5 bewezen voordelen van om 5 uur opstaan en die deel ik met BEDROCK.

5 voordelen van om 5 uur opstaan

Wanneer jij over het algemeen goed slaapt en je daar lekker bij voelt is mijn advies vooral om alles te laten zoals het is. Laat je niet gek maken door de nieuwste hype; je slaapt om fysiek en mentaal te ontspannen. Slapen kun je niet leren. Slapen ‘overkomt’ je, het is de ultieme vorm van loslaten. Als je slapen gaat overdenken, gaat het geheid mis.

Merk jij echter dat de kwantiteit of kwaliteit van je slaap minder goed is? Zit je ’s ochtends laag in je energie en duurt het uren voordat je goed op gang bent? Dan is vroeger opstaan het overwegen waard.

Volgens de wetenschap kent om 5 uur opstaan 5 grote voordelen:

  1. Je wordt vele malen productiever. De maatschappij wordt steeds hectischer en er wordt 24/7 veel van ons gevraagd. On- of offline. Toch is het zo dat in de aller vroegste uurtjes van de dag een zogeheten stilte over ons land hangt; als je vroeg gaat hardlopen kom je vrijwel niemand tegen op straat en hoor je de geluiden van de natuur plotseling. Je wordt nog niet geappt of gebeld, iedereen is ofwel nog in diepe rust of in de hectiek van de ochtendspits. De perfecte uurtjes dus om ongestoord werk gedaan te krijgen! Mensen die deze uren gebruiken om te werken of hun werkdag nauwgezet te plannen zijn vele malen productiever dan degenen die dit later doen in de waan en hectiek van de dag.

  2. Betere mentale gezondheid. Hallo geluksgevoel! Wanneer je vroeg opstaat heb je doorgaans meer tijd voor self care zoals meditatie of yoga. Dit stemt blij, maar geeft bovendien een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Daarnaast heb je de tijd om je taken die dag beter te overzien en door te nemen in je hoofd, ook dit geeft het idee van meer grip.

Wil jij weten wat voor voordelen opstaan om vijf uur nog meer heeft? Lees dan het hele artikel op Bedrock Magazine:

Waarom Europapa van Joost wint volgens een psycholoog. by Josje Smeets

 
 

Al weken gonst het van de housemuziek uit de speakers van menig Nederlands, maar ook buitenlands gezin. Het songfestival nummer Europapa van Joost Klein waar we eerst een beetje aan moesten wennen is nu een absolute hit.

Je zou zelfs kunnen stellen dat het lied een knap staaltje beïnvloedingspsychologie is, waarbij winnen gegarandeerd is.

Vier redenen waarom Europapa een heel grote kans heeft om het songfestival te winnen

Het is niet zozeer het woord Europa, maar vooral de klanken pa-pa die continu herhaald worden in het lied. Pa-pa blijft daarom bij iedereen hangen, en dat is goed nieuws wanneer je een hit wilt scoren.

Dit is waarom;

1.      ‘Pa-pa’ is de eerste universele klank.

De ‘pa’ klank is een universeel klankelement dat in de hele vroege kindertijd vaak als eerste geuit wordt. Niet voor niets is het woord voor vader in heel veel talen ‘papa’, dit is zo ontstaan omdat het brabbelende kind hier weinig moeite mee heeft en zo de eerste communicatie met de ouders vergemakkelijkt wordt. Alleen hierom is het nummer van Joost Klein al geniaal; de klank is zo universeel dat hij door heel Europa, van héel jong tot oud, en zelfs voor mensen met een beperking perfect nagebootst kan worden.

1.      Herkenning en identificatie. Het woord pa-pa roept daarnaast bij iedereen emoties op en voor het overgrote deel van de mensen zijn deze emoties positief. Te denken aan warmte, liefde en veiligheid. Zelfs wanneer je minder goede associaties hebt met het woord zal het lied je toch beïnvloeden. De versterkte emoties zorgen er namelijk voor dat het lied beter blijft hangen.

2.      Mere exposure effect. Dit is het effect waarbij we onbewust een voorkeur ontwikkelen voor datgene dat we kennen. Juist omdat de klanken pa-pa bij iedereen blijven hangen ga je het liedje – al dan niet bewust- vaker meezingen en herkennen. Daarom ook dat je van veel mensen hoort, ‘ik vond het lied eerst helemaal niets, maar hoe vaker ik het hoor, hoe leuker het wordt’. Slim!

3.      Verwerking van emoties. Bij degenen die juist negatieve emoties hebben bij het woord pa-pa kan het luisteren naar liedjes met het woord pa-pa erin hen helpen bij het verwerken van emoties zoals verdriet, boosheid of spijt. Dit kan een therapeutisch effect hebben door hen in staat te stellen hun gevoelens te uiten en te begrijpen. Dus ook in dit geval wil je alleen maar meer. En meer. En meer.

Douze points!

Of het lied bewust zo geschreven is of niet, beïnvloed worden we. En hoe! Ik zeg: douze points!

Euro-pa-pa-pa-pa-pa…