Waarom we als single drama opzoeken in de liefde (en hoe je dit doorbreekt) / by Josje Smeets

Drama in de liefde: wie heeft er geen verhalen over? Het lijkt wel of veel singles onbewust de spanning van onbereikbare partners of de emotionele rollercoaster opzoeken. Maar waarom zijn we zo aangetrokken tot drama? Hoe komt het dat sommige mensen meer drama lijken aan te trekken dan anderen? En hoe doorbreek je die vicieuze cirkel?

Waarom trekken we drama aan in de liefde?

Het antwoord hierop is heel simpel; ons brein houdt van spanning. Onzekerheid en het spel van aantrekken en afstoten geven een enorme dopaminekick. Het voelt opwindend, maar het is ook verslavend. Daardoor kiezen we vaak partners die ons die spanning bieden. Ook de media helpen hierbij een handje mee. Romantische films en series leren ons dat ‘passie’ betekent dat je constant in een emotionele achtbaan zit. Rustige, stabiele relaties worden vaak afgeschilderd als ‘saai’, terwijl juist die rust de basis is voor een gezonde relatie.

Waarom drama je geluk in de liefde in de wegzit 

Ja, het voelt spannend, maar drama in de liefde is als een energiezuiger. Piekeren over ‘wat bedoelde die app?’ of ‘waarom doet hij zo afstandelijk?’ houdt je in constante stress. Dit ondermijnt je zelfvertrouwen, je gemoedsrust en je eigen kracht. Je raakt vast in een emotionele rollercoaster en verliest het contact met wat echt belangrijk is: jezelf.

Waarom trekt de ene persoon meer drama aan dan de ander?

Sommige mensen lijken drama als een magneet aan te trekken, veel meer dan anderen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, vaak heeft het te maken met je hechtingsstijl, eerdere ervaringen en je verlangen naar spanning. Mensen met een onveilige hechtingsstijl (zoals angstige hechting) kunnen zich -vaak onbewust- aangetrokken voelen tot onbereikbare partners omdat dat past bij wat ze kennen. Weer anderen zijn misschien opgegroeid in een omgeving waar emoties intens waren, waardoor ze drama als normaal beschouwen. Het is zelfs zo dat sommige mensen onbewust drama opzoeken om zich geliefd of belangrijk te voelen. En dat is natuurlijk niet gezond, vaak duurt het jaren voordat je deze patronen doorhebt. Het goede nieuws is dat je deze patronen kunt doorbreken – het begint met bewustwording en het kiezen voor stabiliteit in plaats van chaos. Zélfs als dat in eerste instantie saai voelt.

Hoe je je brein kunt trainen om gezondere liefde te zoeken.

Als je onderstaand stappenplan volgt zul je merken dat de hoeveelheid drama verdwijnt uit jouw liefdesleven en plaatsmaakt voor meer rust, stabiliteit en vertrouwen. Heel fijn natuurlijk!                                               

1. Herken je patronen Voel jij je telkens weer aangetrokken tot onbereikbare types? Vraag jezelf af: ‘Heb ik drama nodig om me aangetrokken te voelen?’ Herken je patronen en word je bewust van je voorkeur voor chaos.     

2. Weet dat rust niet saai is Dit is een hele belangrijke stap die in het begin misschien even slikken zal zijn. Gezonde (liefdes)relaties zijn stabiel, en dat betekent niet dat ze saai zijn. Juist stabiele liefde kan heel spannend en intens te zijn; echte passie komt uit vertrouwen en wederzijds respect.          

3. Stop met spelletjes Mindgames, hard to get en drama houden de spanning in stand. Eerlijkheid en oprechtheid zijn veel krachtiger. Wees direct en stop vooral ook zelf met het spelen van emotionele spelletjes. Vaak heb je hier meer aandeel in dan dat je denkt.             

4. Richt je op je eigen leven Als je eigen leven op orde is en je doelen najaagt, -bijvoorbeeld in je carrière of persoonlijke ontwikkeling- heb je minder behoefte aan de adrenaline van een turbulente relatie. Focus op jezelf, en je zult merken dat drama minder aantrekkingskracht heeft.                         

5. Omarm een secure mindset Mensen met een veilige hechtingsstijl zoeken stabiliteit en betrouwbaarheid in hun relaties. Train jezelf om dat aantrekkelijker te vinden, begin bijvoorbeeld eens met jezelf meer kwetsbaar opstellen bij een goede vriend of vriendin. Je zult zien dat dit al super spannend kan zijn.   

Drama in de liefde lijkt soms onvermijdelijk, maar je hebt dit echt zelf in de hand. Door je bewust te worden van je patronen, rust te omarmen en op zoek te gaan naar oprechtheid, creëer je de basis voor een gezonderelatie. En geloof me, echte liefde voelt veel beter zonder de constante achtbaan.