Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, de media staan er vandaag weer bol van. En dat terwijl het complete bullshit is, toch?
Nou, dat is nu ook weer niet waar. Blue Monday werd 20 jaar geleden bedacht door de psycholoog Clif Arnall. Via een formule wist hij te beweren dat de derde maandag van het jaar door iedereen zwaar werd gevonden. En alhoewel de factoren die hij meeweegt in zijn formule (korte, koude, donkere dagen, goede voornemens die gesneuveld zijn en geen perspectief) wel degelijk wetenschappelijk zijn onderbouwd, blijkt de datum nergens op gestoeld te zijn. Geluk is subjectief en iedereen ervaart Blue Monday dan ook anders.
Pas op voor self fulfilling prophecy: somberheid werkt aanstekelijk
Ons brein gaat goed op negatief nieuws, in het kader van overleving zijn we extra alert op zaken die onze (mentale) gezondheid in gevaar kunnen brengen. Helaas blijft ons brein ook extra lang hangen bij dit negatieve nieuws en hebben we de neiging zaken groter te maken dan dat ze zijn. Zelfs als jij geen last hebt van een winterdip kun je die alsnog krijgen als je leest en ziet dat iedereen om je heen er wél mee worstelt. Onbewust nemen we namelijk gedachten en gedragingen van anderen over, omdat we denkt dat ‘dit zo hoort’ of omdat we ‘erbij willen horen’. Met als gevolg dat we ons massaal somber kunnen voelen als de berichtgeving over Blue Monday niet stopt.
De oplossing?
Start deze dag positiever als andere dagen. Sta iets eerder op en neem uitgebreid de tijd voor een lekkere kop koffie, een lange wandeling met de hond of het lezen van een goed boek. Organiseer een ontbijt op het werk of met de buren en zorg ervoor dat je mensen samenbrengt. Dát maakt namelijk dat je positiever wordt en het gelukshormoon oxytocine zal rijkelijk worden aangemaakt. Weg Blue Monday.
Oh ja en die media? Die mag je links laten liggen vandaag. Ben je tóch nieuwsgierig?
Ik sprak met Intermediair, Daily Cappuccino en Navenant.
Wil je geïnspireerd worden over geluk? Kijk dan eens bij mijn lezingen en workshops.