Hoe word je verliefd? Tips voor Valentijnsdag. by Josje Smeets

 
 

Valentijnsdag staat weer voor de deur. De dag van geheime liefdesboodschappen, klamme handjes en vlinders in je buik. Als je pas verliefd bent is Valentijnsdag vaak dé dag om dit kenbaar te maken. Maar wat nu als je juist moeite hebt met verliefd zijn? Misschien ben je nog nooit verliefd geweest of heb je moeite om de kriebels in je buik voor je huidige partner terug te vinden.

Verliefd zijn maakt gelukkig

Laten we met het goede nieuws beginnen. Verliefdheid maakt gelukkig en optimistisch. Verliefdheid is vooral een chemisch proces dat zorgt voor hoge dopamine-niveaus in ons brein die gevoelens van genot en plezier geven. Dit verklaart waarom verliefde mensen continu een gevoel van high ervaren.

Verliefdheid bij mannen en vrouwen

De algehele opvatting is dat vrouwen vaker en eerder verliefd worden dan mannen. Toch klopt dit niet, juist het tegenovergestelde blijkt het geval. Verschillende psychologische onderzoeken wijzen uit dat mannen sneller hoteldebotel raken op liefdespartners. De verklaring zit hem in de evolutieleer: mannen hebben simpelweg minder te ‘verliezen’ dan vrouwen. Mannen kunnen zich vaker en gemakkelijker voortplanten en daarom is er niet heel veel aan de hand wanneer hun nieuwste liefdespartner niet de juiste blijkt te zijn. Mannen zoeken dan gewoon verder. En dat is goed nieuws voor alle verliefde dames.  De kans dat je prille liefde deze Valentijn beantwoord wordt is dus zeker aanwezig.

Vrouwen daarentegen zijn erbij gebaat om alleen maar gevoelens te krijgen voor een man die een blijvertje is. Want als een vrouw inderdaad kinderen krijgt is het wel zo handig als de man in de buurt is om te helpen bij de opvoeding. Vrouwen zijn daarom in den beginne kritisch, afwachtend en komen moeilijker bij hun gevoel dan mannen. Verliefde mannen lopen derhalve vaker een blauwtje dan hun vrouwelijke tegenpool…

Hoe word je verliefd?

Hoe zit dat bij jou? Word jij snel verliefd? Of vind jij het moeilijk om gevoelens voor een ander te hebben? Ben je nog niet (meer) of zelfs zelden verliefd, maar wil je het wel worden? Lees dan even door.

Vrienden maken doe je zo! 5 tips. by Josje Smeets

 
 

Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem in ons land. Niet alleen ouderen, maar juist ook veel jongeren zijn eenzaam. En dat is zorgwekkend, want wij mensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar nodig.

Het is niet voor niets dat fijne vriendschappen ons gelukkig maken. Hoe meer sociale verbondenheid je voelt met mensen om je heen, hoe blijer je wordt. Bovendien zorgt vriendschap voor meer vertrouwen in anderen én in jezelf. Reden te meer om te blijven investeren in vriendschappen dus. In zowel oude als nieuwe vrienden. Dit laatste is misschien nog wel het meest uitdagende. Want hoe maak je nieuwe vrienden? Hierbij geef ik je vijf tips.

1. Investeer in tijd

Vrienden word je niet binnen een dag. Zoiets heeft tijd nodig. Een bekend psychologisch fenomeen is het zogeheten ‘proximity effect’. Vaak vinden we mensen waarmee we vaak in aanraking komen het aardigst. Daarom komt het zo vaak voor dat je vrienden wordt met een van je collega’s of je buren (je kent de uitdrukking liever een goede buur dan een verre vriend vast wel).  Als je veel tijd met elkaar doorbrengt leer je elkaar beter kennen en waarderen. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een vriendschap.

Geef nieuwe mensen dus de tijd. Spreek frequent met ze af en oordeel pas na een tijdje.

2. Investeer in gemeenschappelijke interesses

Vaak raak je bevriend met iemand die jouw interesses deelt. En dit kan van alles zijn. Misschien ben je…….

Zeg eens wat vaker ja! by Josje Smeets

Veel mensen worstelen met de vraag; hoe zeg ik beter nee? Hoe kan ik mijn grenzen aangeven? Hoe zorg ik goed voor mezelf? En true, dit zijn allemaal erg belangrijke vragen om mentale gezondheid te kunnen garanderen. En om gelukkig te zijn. In Bedrock Magazine leg ik uit waarom wat vaker ja zeggen, zo’n slecht idee nog niet is!

Toch zie ik ook vaak het tegenovergestelde gebeuren. Mensen zijn ongelukkig, juist omdat ze niet vaak genoeg ja durven zeggen. Ze blijven piekeren, twijfelen of beren op de weg zien. Mensen kiezen vaak voor veiligheid en zekerheid, zelfs wanneer deze veilige cocon hen minder gelukkig maakt. Het kan daarom enorm bevrijdend werken om af en toe met een open blik volmondig ja te zeggen op zaken of mensen waar je dat eerder niet tegen zou (durven) doen. Een ja kan je namelijk in totaal nieuwe situaties brengen die zorgen voor nieuwe indrukken en nieuwe energie. En daar word je blij van!

Wel kerst, geen feest. Wat doet dit met ons? by Josje Smeets

 
 

Het is de tweede kerst op rij die weliswaar een feestdag genoemd wordt, maar dat niet echt is. We mogen immers geen feest vieren, althans niet zoals wij een feest voor ons zien; veel mensen die samen in een ruimte genieten van elkaars gezelschap. Wat doet dit met ons? Het gebrek aan feestjes, festivals en gezellig samenzijn?

Het is niet voor niets dat juist in de winter zoveel feestjes gevierd worden. Al van oudsher worden feesten als Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw gevierd om de donkere dagen draaglijker maken. Samenkomen onder de kerstboom, borrelen met je collega’s, met vrienden of familie een kerstdiner nuttigen, samen spelletjes doen of juist samen even stilstaan; het maakt ons allemaal blij. Mensen zijn sociale wezens en ons brein beloont ons met gelukshormonen wanneer we bijelkaar komen.

Toch is dat juist hetgeen dat niet mag deze winter, het is zelfs iets dat al bijna twee jaar lang niet mag. Niet echt feest dus.