Thuiswerken, een duivels dilemma… by Josje Smeets

 
blog+wijlimburg.jpg
 

‘Blijf thuis werken als het kan, ga naar kantoor als het moet’, luidde het advies van premier Rutte afgelopen dinsdag. Daarmee blijft de deur naar kantoor na anderhalf jaar pandemie-management nog altijd op een kier staan, terwijl deze deuren op andere plekken juist steeds meer lijken te openen.

Voor veel werkgevers schept dit ambigue advies nog meer onduidelijkheid in de wirwar van coronaregels. Want wanneer moet iemand naar kantoor? Wanneer moet iemand aan eventueel besmettingsgevaar blootgesteld worden? Een haast onmogelijke beslissing. Onder werknemers ontstaan twee kampen: de groep die aangeeft dat thuisblijven nog steeds de voorkeur heeft en blijft zitten waar die zit en de andere groep die plots dagelijks op kantoor moet zijn.

Vanuit psychologisch perspectief is het goed als we weer meer naar kantoor gaan met zijn allen. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens. Onderzoek heeft aangetoond …..

Wie is gelukkiger: een introvert of extravert? by Josje Smeets

 
Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+waarom+etraverte+mensen+gelukkiger+zijn+blog.jpg
 

De pandemie is nog lang niet ten einde, maar gelukkig krijgen we toch weer iets van onze vrijheid terug. Je ziet weer veel vaker mensen samen, in het park, op feestjes of op (kleine) bijeenkomsten. En dat is goed nieuws voor extraverte mensen. Zij hadden de afgelopen anderhalf jaar namelijk substantieel meer last van de lockdowns en de coronamaatregelen (denk aan mentale uitputting en somberheid) dan hun introverte medemens.

Extraverte personen zijn minder gevoelig voor de neurotransmitter dopamine (ook wel het gelukshormoon genoemd) die vrijgegeven wordt in ons brein. Om het dopamine-niveau aan te vullen, richten extraverte mensen zich daarom naar buiten. Ze halen hun energie uit anderen en de prikkels die het samenzijn met anderen met zich meebrengt.

Waar introverte mensen al voldoende dopamine halen uit rustige activiteiten, hebben extraverte mensen een bepaalde mate van spanning en uitdaging nodig …………..

Dit is hoe je vanaf nu wél een goede balans houdt tussen werk en privé. by Josje Smeets

 
IMG_4962.JPG
 

Na een aantal weken aan de Spaanse costa, de Italiaanse rivièra of tussen de Drenthse hunebedden weet ik het zeker. Vanaf het moment dat we thuiskomen wordt alles anders. We nemen ons heilig voor om een betere werk en privé balans te hanteren. Eitje. Althans, zo lijkt het terwijl je deze goede voornemens maakt, al bungelend in je hangmat met een goed boek in je hand. Maar eenmaal thuis lijkt het toch net even anders te gaan. Net als dat gebeurt met goede voornemens in januari, gaan voorgenomen veranderingen na de zomervakantie vaak alweer snel in rook op.

Een goede werk-privé-balans maakt gelukkig

Toch is het een goed idee dit keer echt werk te maken van het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Zeker nu we weer vaker op kantoor zullen gaan werken en dus ook weer met lange files en reistijd van doen zullen hebben is het van belang onze vrije tijd en rustmomenten te bewaken. Het blijkt namelijk zo te zijn dat uitgeruste en ontspannen mensen meer plezier ervaren in hun leven en daardoor positiever gestemd zijn. Deze positivteit werkt aanstekelijk voor anderen, zoals je collega’s op kantoor. Een goede werksfeer draagt bij aan ieders werkgeluk. Daarnaast zorgt voldoende ontspanning……

Last van slapeloosheid? Tips voor een goede nachtrust. by Josje Smeets

Dat voldoende slaap goed voor ons is weten we natuurlijk allang. Maar je merkt pas echt hoe belangrijk een goede nachtrust is, wanneer je een periode wat minder slaapt. Soms zijn deze periodes van slapeloosheid te overzien, bijvoorbeeld als je een pasgeboren baby hebt of als er een hittegolf heerst. Maar voor andere mensen is slapeloosheid een trend geworden. En dat is niet alleen frustrerend, maar ook bewezen ongezond. Lees hier tips voor een goede nachtrust.

Voldoende slaap stemt positiever

Slapeloosheid kan namelijk leiden tot prikkelbaarheid, somberheid en weinig puf om iets te ondernemen. Ook functioneren je geheugen en probleemoplossend vermogen minder goed. Daarnaast heeft slaapgebrek allerlei lichamelijke neveneffecten, zoals een grotere kans op overgewicht, diabetes, risico op hartfalen en nog veel meer. Niet iets om blij van te worden dus. Voldoende slaap daarentegen stemt positiever, maakt je alert, energiek, mooi (vandaar de uitdrukking ‘schoonheidsslaapje’) en gezond. Bovendien zorgt een goede nachtrust ervoor dat je jezelf mentaal en fysiek oplaadt, waardoor je stabieler in het leven staat en uiteindelijk zelfs langer leeft. Van slapen word je gelukkig!

Vicieuze cirkel

Het devies is dus: meer slapen. Het liefst zo’n 7 tot 8 uur per nacht. De eerste paar uur van je slaap herstel je lichamelijk, pas in de laatste fase van de nacht …….