Dat voldoende slaap goed voor ons is weten we natuurlijk allang. Maar je merkt pas echt hoe belangrijk een goede nachtrust is, wanneer je een periode wat minder slaapt. Soms zijn deze periodes van slapeloosheid te overzien, bijvoorbeeld als je een pasgeboren baby hebt of als er een hittegolf heerst. Maar voor andere mensen is slapeloosheid een trend geworden. En dat is niet alleen frustrerend, maar ook bewezen ongezond. Lees hier tips voor een goede nachtrust.
Voldoende slaap stemt positiever
Slapeloosheid kan namelijk leiden tot prikkelbaarheid, somberheid en weinig puf om iets te ondernemen. Ook functioneren je geheugen en probleemoplossend vermogen minder goed. Daarnaast heeft slaapgebrek allerlei lichamelijke neveneffecten, zoals een grotere kans op overgewicht, diabetes, risico op hartfalen en nog veel meer. Niet iets om blij van te worden dus. Voldoende slaap daarentegen stemt positiever, maakt je alert, energiek, mooi (vandaar de uitdrukking ‘schoonheidsslaapje’) en gezond. Bovendien zorgt een goede nachtrust ervoor dat je jezelf mentaal en fysiek oplaadt, waardoor je stabieler in het leven staat en uiteindelijk zelfs langer leeft. Van slapen word je gelukkig!
Vicieuze cirkel
Het devies is dus: meer slapen. Het liefst zo’n 7 tot 8 uur per nacht. De eerste paar uur van je slaap herstel je lichamelijk, pas in de laatste fase van de nacht …….