Waarom milieubewustzijn jou gelukkiger maakt. by Josje Smeets

Josje-Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+milieubewustzijn+maakt+gelukkig.jpg

Wist je dat je gelukkig wordt wanneer je milieubewust denkt en handelt? Echt waar! Lees hier het verband tussen groen en geluk.

Je bent gelukkig als je iets bijdraagt

Wat is geluk precies? Je wordt met nieuw onderzoek hieromtrent om de oren geslagen. Ik zelf werk al heel wat jaren als psycholoog in de wereld van geluk en haal daarmee ook veel lering uit de praktijk. Deze leert dat met name werkgeluk heel sterk samenhangt met het gevoel van ‘iets kunnen bijdragen’ of ‘van betekenis zijn’. Wanneer je dit niet ervaart, heb je al snel het idee dat..….

Wat te doen tegen een winterdip? by Josje Smeets

Josje-Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+winterdip.jpg

Last van een winterdip? Lees deze tips.

Vermoeid in het najaar

De dagen worden korter, de avonden langer. Gegarandeerd merk je nu al dat je ‘s ochtends moeilijker uit je bed kan komen, omdat het langer donker blijft. Het stofje melatonine (dat ons slaperig maakt) blijft langer in ons systeem en maakt dat we ons minder energiek voelen in de winter. We zijn sneller moe. Daarnaast wordt het geluksstofje serotonine in ons brein minder hard aangemaakt bij korte dagen, omdat daglicht en vooral zonlicht die aanmaak stimuleert. Daarom voelen we ons minder positief en blij in de wintermaanden. Jeetje, dat is dus dubbel pech!

Winterdepressie

De ene persoon is gevoeliger voor een winterdip dan een ander. Sommige mensen vervallen daarom zelfs in een winterdepressie. Deze mensen zijn zo somber en lusteloos dat ze belemmerd worden in hun dagelijkse taken en leven.  Normale zaken als uit je bed komen kan dan een enorme opgave zijn. In dit geval is het raadzaam een arts te raadplegen. Gelukkig blijft het voor de meeste mensen bij een winterdipje. Je bent wat minder blij, bent sneller geïrriteerd en staat minder te stuiteren dan in de zomer.

Stamppot

Veel mensen merken ook dat ze in de winter meer eten dan wanneer het buiten warm weer is. Zo’n fijne troostrijke maaltijd als een bord boerenkoolstamppot is voor veel Nederlanders meer dan welkom op een gure avond in de herfst. Hoe dit kan? Dat is heel simpel. Omdat serotonine minder makkelijk wordt aangemaakt bij het ontbreken van veel daglicht, heeft de aanmaak hiervan een andere voedingsbron nodig. En dit zijn goede, vezelrijke koolhydraten, zoals groenten, fruit, maar ook zilvervliesrijst en noten. Helaas vertalen wij deze carb cravings vaak anders en zoeken we ons heil in een extra speculaasje bij de thee.

De oplossing

Maar wat is dan de oplossing? Hoe zorgen we ervoor dat we energiek en happy de winter doorkomen, zonder tonnetje rond te raken? Met deze tips moet dat lukken:

1.      Zorg dat je meer naar buiten gaat dan anders. Vooral heel vroeg ‘s ochtends is er veel zogenaamd ‘blauw licht’ in de lucht dat ons actief en blij maakt.

2.      Zoek een werkplek bij het raam. Daglicht is dé remedie tegen een winterdip.

3.      Beweeg voldoende. Sporten zorgt ook voor de aanmaak van gelukshormonen.

4.      Eet veel goede koolhydraten. Dit is de voedingsbron voor serotonine.

5.      Blijf in contact met anderen. Praat, maak het op afstand (en 1 op 1) gezellig met elkaar. Word je gegarandeerd blij van.

Happy winter!

Tijd voor een cc-lockdown voor onbepaalde tijd. by Josje Smeets

_DSC8486_josje smeets_okt 2018.JPG

Ge-cc’d worden staat in de top 3 van e-mail frustraties. Iedereen ergert zich er dood aan, maar iedereen doet het. Waarom doen we het dan? En hoe kunnen we dit anders aanpakken? Lees mijn nieuwste column voor WijLimburg en leer over de relatie tussen cc’en en geluk.

Het krijgen van een hele rits cc-mails staat in de top 3 van e-mail-frustraties. Maar waarom dan?

In principe is de carbon copy of copie conforme (cc) ooit uitgevonden om meerdere mensen op de hoogte te houden van bepaalde ontwikkelingen. Van de personen die in cc staan wordt daarom geen actie verwacht in een e-mail. Ze worden enkel meegenomen in lopende zaken en vorderingen. Het blijkt dat hoe hoger je op de hiërarchische ladder klimt binnen je organisatie, des te vaker je een bericht in cc krijgt. Vaak zitten juist deze mensen niet te wachten op een e-mail overload van al hun medewerkers. Zij hebben immers werk genoeg. De meeste managers willen enkel geïnformeerd worden wanneer er resultaat geboekt wordt of wanneer er nood aan de man is.

Dus: bezint eert ge begint. Bij het loslaten van de cc-regel is gedragsverandering nodig en we weten ondertussen dat dit zo gemakkelijk nog niet is. Het niet goed genoeg naleven van de coronamaatregelen in Nederland is hiervan een pijnlijk voorbeeld. Daarbij zit achter elke verstuurde e-mail een andere persoon met elk zijn of haar eigen redenen om bepaalde mensen in een e-mail-bericht mee te nemen. Vaak cc’en is gedrag dat voorkomt uit onzekerheid. Mensen willen bevestiging hebben van ingekopieerde ontvangers, of erger nog: ze willen zich indekken. Dat dit geen goede reden is staat buiten kijf, maar vaak zijn de verzenders zich hier niet van bewust.

Hoe lossen we dit op? Schrap de cc. Mensen irriteren zich er mateloos aan. Dus waarom volhouden?
Bedenk elke keer wanneer je een e-mail verstuurt goed tot wie je je richt en vooral: waarom je je tot deze persoon richt. Is de e-mail relevant voor een of meerdere afzenders? Zet deze dan allemaal in de ‘Aan’-regel. Wanneer je naam in de ‘Aan’-regel van een e-mail staat weet je dat er echt iets van je verwacht wordt. Is de e-mail minder relevant voor een ander? Val hem of haar dan niet ongevraagd lastig in een cc-regel. Bewaar het communiceren met deze persoon bijvoorbeeld tot wanneer een beslissing genomen moet worden. Mocht het nodig zijn dat deze persoon meer achtergrondinformatie wenst, kun je alsnog besluiten de e-mail-conversatie tot dat moment toe door te sturen.

Wordt je nadrukkelijk gevraagd mensen te cc-en? Dat is een ander verhaal. Informeer mensen die daarom vragen, dit is namelijk cruciaal voor het goed functioneren van een onderneming. Maar weet dat je met ongevraagde communicatie precies het tegenovergestelde bereikt. Vergeet die cc! Wordt iedereen blij van.

Waarom ergeren veel mensen zich aan hun schoonmoeder? by Josje Smeets

Josje-Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+waarom+ergeren+aan+aan+schoonmoeder.jpg

Oerinstinct

Er is geen sterker gevoel dan het oergevoel van moeder zijn. Zodra een kind geboren wordt, wordt moederlief overspoeld door enorm veel gelukshormonen en een enorme drang om het kind te verzorgen en te beschermen. Dit gevoel kan af en toe doorslaan, zo heb je veel moeders die overbezorgd zijn en zich overal mee willen bemoeien. Tot aan de selectie van hun kroost voor het hockeyteam aan toe. Natuurlijk weten deze moeders heel goed dat ze ook moeten loslaten en dat hun kind het beste leren door vallen en opstaan, maar de drang tot bescherming is zo groot dat moeders hier soms domweg geen weerstand tegen kunnen bieden.

Het moedergevoel gaat nooit meer over

Je zou denken dat dit moederinstinct minder wordt met de jaren, maar niets blijkt minder waar. Grote kinderen brengen andere (en soms vaak grotere) problemen met zich mee en moeders blijven de neiging hebben dit allemaal weg te nemen en op te lossen. Helaas voor hen komen puberende kinderen in verzet: ze willen niet langer dat hun moeders zich bemoeien met hun leven en keuzes. Dat kunnen ze heus zelf wel. Omdat pubers zich veilig voelen bij hun moeder, durven ze ook tegengas te geven: te zeggen wat zij vinden van het gedrag van hun moeder en ze durven tevens goed hun grenzen aan te geven. Ook al gaat dit soms gepaard met het nodige gemopper en stemverheffingen.

Schoonmoeder

Er komt een moment dat je te maken krijgt met een heuse schoonmoeder. Af en toe heb je een enorme klik met deze nieuwe mama en behandel je haar als je beste vriendin. Maar helaas is dit vaak niet het geval. Want wat blijkt? Deze schoonmoeders zijn óók moeder, de moeder van je partner om precies te zijn. En deze schoonmoeder heeft, net als andere moeders, de neiging om af en toe haar invloed te doen gelden. Graag bemoeit ze zich met het leven van jouw partner en soms is het gemakkelijker dit via de (nieuwe) schoondochter te doen. ‘Want die luistert veel beter’. Die schoondochter ben jij. En hoe gemakkelijk je tegengas hebt durven geven bij je eigen moeder, bij je schoonmoeder liggen de kaarten toch anders. Vaak wil je vooral graag aardig gevonden worden door schoonmama en verlang je naar haar goedkeuring als partner van haar zoon of dochter.

Dilemma

Dat stelt jou vaak voor een duivels dilemma. Geef je je grenzen aan bij je schoonmoeder zoals je dat bij je eigen moeder zou doen? Zodat je het gevoel van zelfstandigheid terugkrijgt en daardoor gelukkiger wordt? Of kies je ervoor om te pleasen en maak je vaak keuzes die je schoonmoeder prettig vindt, maar jijzelf stukken minder fijn? Je snapt dat de eerste keuze de beste is. Want ja, je wilt graag de lieve vrede bewaren en nee, er is niets vervelender dan mot met je familie. Maar daarentegen is je schoonfamilie óók familie en familie is de plek bij uitstek waarbij je jezelf zou moeten kunnen zijn. Waarbij je je veilig en vertrouwd genoeg voelt om je eigen wensen kenbaar te maken. Al stroken die soms tegen de haren van schoonmama in.  Probeer het maar eens. Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen je schoonmoeder. Dat is heel even eng en misschien minder leuk, maar je zult zien dat er zich geen ramp voltrekt. Moederliefde  overleeft vrijwel altijd deze botsingen. En bovendien word jij er stukken blijer van.