De koning is een psycholoog. by Josje Smeets

De koning is een psycholoog. Say what?

Een formaliteit is het, de troonrede. Al sinds jaar en dag lekt een groot deel van de kabinetsplannen uit, lang voordat de koning ze kan uitspreken. Toch hangen -elk jaar weer- miljoenen kijkers aan Lex’ lippen om te horen wat hij te zeggen heeft, maar vooral ook hoe hij deze boodschap overbrengt. Hoe kan dit?

Het overbrengen van een boodschap die vrijwel elke burger accepteert en begrijpt, is erg lastig. Het overbrengen van goed nieuws zoals extra steunpakketten voor bedrijven ligt ons mensen beter dan het brengen van minder goed nieuws zoals de constatering dat het Corona-virus ons nog steeds in zijn greep houdt. Achter de schermen wordt de boodschap door zeer taalkundige speechschrijvers zo neutraal mogelijk op schrift gesteld. Maar het is uiteindelijk de koning die deze boodschap overbrengen moet.

In deze lijkt de koning net een psycholoog. Een psycholoog probeert degene tegenover hem of haar immers iets duidelijk te maken. Soms subtiel, soms meer dringend. Daarnaast, en hier wordt het moeilijk, probeert een psycholoog dikwijls de urgentie van bepaalde gedragsverandering te benadrukken en wel op zo’n manier dat de toehoorder zich ertoe zal zetten om dit ook daadwerkelijk door te voeren. De koning past al dit bovenstaande toe bij het uitspreken van zijn troonrede: hij informeert, benadrukt, overtuigt en mobiliseert.

Iedereen is af en toe een psycholoog. Denk aan premier Rutte die ons sinds half maart keer op keer probeert te mobiliseren om op anderhalve meter afstand te blijven. En wat denk je van de autoverkoper, die ons probeert te overtuigen van de vele voordelen die het rijden in een nieuwe snelle bolide ons biedt? Moeders die haar kinderen aanspoort spruitjes te eten? Of jijzelf in je rol als ondernemer die je collega’s aanspoort hun werk in te leveren voor de deadline?

De vraag is of al deze huis-tuin-en-keuken-psychologen hun doel bereiken? Vaak wordt 1 belangrijke kwaliteit van goede psychologen vergeten: de kracht van het luisteren. Je kunt iemand pas informeren en overtuigen, nadat je geïnventariseerd hebt wat degene tegenover je nodig heeft en hoe deze geholpen kan worden.

In de politiek, maar ook de rechtspraak en de journalistiek wordt het principe van hoor en wederhoor toegepast. Helaas niet altijd met succes. Vaak ontstaat alsnog miscommunicatie en wrijving. Het blijkt dus ingewikkelder dan gedacht, psycholoogje spelen. Toch proberen we het met zijn allen elke dag weer, vooral op onze werkplek. Het geeft ons namelijk een gevoel van ertoe doen: van betekenis zijn. Maar pas dus op. Soms is het nodig een aantal dagen stil te staan bij de boodschap die je overbrengen wilt. Zoals dit ook bij de troonrede gebeurt. Het gaat immers niet om de inhoud, maar de manier waarop deze inhoud gebracht wordt. En dat deed Wil Lex bijzonder goed. Zoals een psycholoog, euh.. koning betaamt.

Waarom het stellen van doelen onontbeerlijk is voor geluk. Verschenen bij Bedrock Magazine. by Josje Smeets

Josje-Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+doelen+stellen+maakt+gelukkig.jpg

DOEL BEREIKT! ✔️ Euhm.... now what?

Doelen stellen maakt gelukkig. Je leert enorm veel op weg naar je doel. Ook al lijkt het doel net iets te optimistisch, het zorgt ervoor dat jij stappen neemt naar meer geluk. Lees het hier.

Je leven is ok

Je leven is ok. Je hebt een leuke baan, toffe collega’s, een fijne woonplek, veel vrienden en genoeg geld om iets van de wereld te zien. Toch heb je een soort van onrust in je. Je wilt altijd maar meer of je bent soms jaloers op het leven van een ander. Maak je wel de juiste keuzes? Is dit de beste versie van het leven die je leiden kunt?

Twijfels

Vragen. Twijfels. Veel van ons hebben ze. Want op bovenstaande vragen zijn geen duidelijke antwoorden. Wellicht ben je gelukkiger met een andere baan, een andere relatie of een andere woonplek. Wie zal het zeggen? Toch is het belangrijk om af en toe wat langer bij dit soort vragen stil te staan wanneer de onrust blijft aanhouden. Ben je gelukkig? Krijg je energie van het leven dat je leidt en de mensen met wie je omgaat? Of is dit niet altijd het geval?

Stel jezelf doelen voor meer geluk

Mijn filosofie is dat je zonder het stellen van duidelijke doelen geen gelukkig leven leiden kunt. Misschien is je doelloze leven op de korte termijn helemaal ok en geniet je juist van elk moment. Maar gegarandeerd word je, soms pas jaren later, op een dag wakker met het gevoel van ‘en nu dan?’. Mensen die een duidelijk doel voor ogen hebben stellen zich deze vraag niet. Zij weten wat hen te doen staat. Ze weten welke stappen nodig zijn om, elke dag weer, hun zorgvuldig bepaalde doel te behalen. Het zetten van deze stappen geeft hen voldoening en een happy gevoel.

Kleine doelen helpen al

Sommigen stellen zichzelf grote doelen: ze willen CEO worden van een goedlopende multinational. Anderen hebben veel kleinere doelen: ze willen een bepaald diploma halen, leren tango dansen, een eigen huis kopen of wat dan ook. Kleine doelen helpen al enorm voor meer gevoelens van geluk op de korte termijn. Misschien is je week vervelend verlopen, maar heb je wel een goede bezichtiging gehad bij dat ene droomhuis. Het gevoel dat dat oproept, overschaduwt alle andere minder gelukkige gevoelens.

Een lange termijn doel helpt het best voor meer geluk

Het hebben van een groot doel, een doel dat je pas over een jaar of vijf of tien bereiken kunt, maakt echter pas echt gelukkig. Om een lange termijn doel te behalen heb je namelijk vastberadenheid nodig. Je moet doorzetten en zult onderweg ook falen. Dat is even vervelend, en je zult je daardoor misschien juist minder happy voelen. Toch kun je niet opgeven voordat het doel behaald is (je wilt het immers te graag), dus je probeert nog een keer. Op weg naar je einddoel zul je dus vooral veel leren. Je zult groeien. Je blijft jezelf ontwikkelen. De weg naar je einddoel maakt gelukkig, hij geeft voldoening en het idee hebt dat je betekenisvol bezig bent. Deze gevoelens zullen er zelfs zijn als blijkt dat je je einddoel nooit behaald. Misschien denk je na een jaar wel: mijn einddoel past helemaal niet meer zo goed in mijn leven. Dat is niet erg. Dan maak je een nieuw einddoel. En ga je opnieuw, vol goede moed, op reis naar dat ene doel.

Maak van je leven een reis

Reality check. Het is niet zo dat je eindbestemming in het leven bereikt is als je bent afgestudeerd. Evenmin als je je droombaan veroverd hebt of trouwt en kinderen krijgt. Je blijft altijd onderweg in dit leven. Het is de reis die je gelukkig moet maken. Zoek dus een bestemming: bedenk een droom of einddoel en probeer dit te behalen. Dáár zit de sleutel naar een levenlang geluk.

Maak van jouw ok-leven een droomleven

Wil jij ook het leven van je dromen leiden? In mijn boek ‘Happy in 100 dagen’, dat vanaf 10 november verkrijgbaar is in alle webshops en boekhandels leer je van A tot Z hoe je je ultieme droom bepalen én bereiken kunt. Een custom made dream, speciaal voor jou. Reserveer 100 dagen en maak van jouw ok-leven een droomleven.

Sweet dreams.

Waarom we moeten proberen weer af en toe op kantoor te werken. Verschenen bij WendyOnline. by Josje Smeets

Josje-Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+waarom+weer+naar+kantoor+gaan+gelukkig+maakt.jpg

Twijfel jij nog tussen veilig thuiswerken of weer langzaam wat meer naar kantoor gaan? Lees vooral verder.

Steeds meer mensen werken weer af en toe op kantoor. Ook plannen mensen vaker live meetings in. Dat is wel een beetje wennen, want nu moeten we dus ook weer reistijd inplannen. Sommigen vinden live samenwerken daarom een stuk minder efficiënt dan werken vanuit huis. Toch is het voor ons geluksgevoel enorm belangrijk dat we, waar mogelijk en veilig, aandacht besteden aan meer live interactie met collega’s.

Waarom dan?

Knuffelhormoon

Wanneer je live contact hebt met iemand, dus wanneer je je met een of meerdere anderen –op afstand- in dezelfde (buiten-)ruimte begeeft, komen er meer gelukshormonen vrij dan wanneer je alleen digitaal contact hebt met deze mensen. Dit is al na een paar minuten fysiek contact merkbaar. Wanneer we elkaar rechtstreeks in de ogen kijken komt onder andere het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon maakt niet alleen dat we anderen aardiger vinden, maar het zorgt ook voor meer wederzijds begrip en vertrouwen. Oxytocine zorgt ervoor dat we ons veilig bij elkaar voelen. Dat is natuurlijk enorm belangrijk voor het teamgevoel en jouw loyaliteit naar dat team toe. En het voelt ook nog eens heel fijn.

Dieper niveau

Als je langer met elkaar samenwerkt (een hele dag op kantoor zitten is immers anders dan 2 videocalls per dag), zul je ook op een ander niveau contact maken met elkaar. Je spreekt vaker over ditjes en datjes en af en toe ook over niet-werkgerelateerde zaken. Dit maakt dat de connectie met jouw collega verbetert, maar ook dat je af en toe je hart kan luchten. Je leert elkaar beter kennen en daardoor zullen collega’s af en toe ook doorvragen wanneer ze zien dat je minder goed in je vel zit. Dit zorgt ervoor dat eventueel opgebouwde stress eerder je hoofd kan verlaten dan wanneer je daar in je eentje thuis mee rondloopt. Tijdens een videocall kun je –zeker met een unmute button en een zwart scherm- veel beter de schijn ophouden dat alles goed gaat. Dat voelt op dat moment misschien wel lekker, maar is geen oplossing voor de lange termijn. Juist kleine botsingen met collega’s en het uitspreken van zorgen of irritaties, zorgt ervoor dat jullie samen een connectie op een dieper niveau ervaren. Daar word je echt gelukkig van.

Samen

De grootste angst van de mens is dat we alleen achterblijven. Wij mensen zijn sociale wezens en functioneren het beste in groepsverband. Soms lijkt dat niet zo, omdat je thuis veel beter meters kan maken met je werk, maar uiteindelijk ervaren we meer welbevinden wanneer we samen zijn dan alleen.

Doen!

Doen dus. Natuurlijk is voorzichtigheid nog steeds van het grootste belang, maar probeer –wanneer het kan- toch mondjesmaat wat meer live interacties met je collega’s te plannen. Wissel dit af met werken vanuit huis. Daar vaar jijzelf en dus ook je werkgeluk wel bij.

2020 gauw vergeten maakt niet gelukkig. Verschenen bij MetroNieuws. by Josje Smeets

Josje-Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+2020+gauw+vergeten+maakt+niet+gelukkig.jpg

Ik mag schrijven voor Metro!

Hoe gaaf is dat? Over de visie van pubers op het jaar 2020, de afwachtende houding van anderen tijdens Corona en hoe dit in relatie staat tot geluk. Nieuwsgierig? Lees door.

Het is net of 2020 gefastforward is’, verzucht mijn veertienjarige dochter, die zich klaarmaakt voor haar eerste volle week school sinds 5 en een halve maand tijd. ‘Hoe bedoel je?’, vraag ik. ‘Nou, alsof ik 2020 kwijt ben. Het sneeuwt alweer bijna!’ en ze rolt dramatisch met haar ogen. Een gelukspsycholoog als moeder is de nachtmerrie van elke puber, want zodra ik mijn preek afsteek ‘Maar 2020 is ook een heel bijzonder jaar. Eentje die de geschiedenisboeken ingaat. En daar ben jíj bij geweest’ wordt ze zo niet nog opstandiger. ‘Daar heb je gelijk in. Maar ben niet verbaasd als het opeens winter is. Ik heb je gewaarschuwd.’

Corona is mijn dochter, net zoals ons allemaal, overkomen. Omdat kinderen grotendeels afhankelijk zijn van de beslissingen van volwassenen, was Corona voor mijn dochter iets dat gevoelsmatig geheel buiten haar controle lag. Iets waarbij ze moesten wachten ‘totdat het voorbij was’. Om me heen zag ik veel mensen hetzelfde doen, ze kabbelden voort en wachtten af. Daarnaast was er een grote groep mensen die in de afgelopen maanden juist initiatieven ontplooide. Ondernemers die creatieve oplossingen bedachten om alsnog hun omzetten te behalen bijvoorbeeld, of mensen die op zoek gingen naar manieren om hun steentje bij te kunnen dragen aan de vereenzamende maatschappij. Deze actieve groep wist de nieuwe situatie al snel om te buigen naar een situatie waarin ze hun persoonlijke of werkgerelateerde doelen (alsnog) konden behalen. En laat dit nu juist de manier zijn om het ware geluk te vinden.

Natuurlijk ‘overkomt’ het leven ons allemaal. Geliefden verlaten ons of komen te overlijden, banen vallen weg vanwege een economische recessie en zo verder. Maar het zijn niet de omstandigheden die ons gelukkig maken, het is de manier hoe wij met deze omstandigheden omgaan die gelukkig maakt. En daarin speelt het stellen van doelen een belangrijke rol. Want als je weet welke weg je op wilt met je leven, je baan, je relatie of wat dan ook, dan weet je ook hoe je met de nu geldende omstandigheden kan omgaan om dit doel te kunnen behalen. Soms is het heel hard werken, creatief denken, knokken en tegen de stroom in zwemmen, terwijl in andere periodes je juist alle wind mee hebt.  En deze variatie maakt het leven leuk! Het zorgt ervoor dat jij het leven bewust leeft, elke dag weer. Dat jij je elke dag kunt verwonderen over de route die je vandaag weer lopen mag op weg naar jouw doel.

Mensen die elke dag opnieuw hun riedeltje afdraaien zonder doel en wachten op betere tijden zullen inderdaad wellicht het gevoel hebben dat ze een deel van 2020 ‘kwijt zijn’. Maar het is nog niet te laat! Sta elke dag bewust even stil en trek even aan de noodrem van de alsmaar voortdenderende trein die het leven heet. Neem elke ochtend tien minuten de tijd en bedenk wat jij die dag bereiken wilt. Stel jezelf een doel dat bij jóu past, hoe klein, groot, zinvol of onbenullig ook, en je zult merken dat de trein vertraagt. Je zult die dag bewuster leven, om je heen kijken en keuzes maken, omdat je weet wat jouw stip aan de horizon is. Gedaan met de fastforward-stand naar de dag dat het weer sneeuwt. Je leven is nu, vandaag, dus pak het bij de lurven! Word je gelukkig van.