Waarom ergeren veel mensen zich aan hun schoonmoeder? / by Josje Smeets

Josje-Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+waarom+ergeren+aan+aan+schoonmoeder.jpg

Oerinstinct

Er is geen sterker gevoel dan het oergevoel van moeder zijn. Zodra een kind geboren wordt, wordt moederlief overspoeld door enorm veel gelukshormonen en een enorme drang om het kind te verzorgen en te beschermen. Dit gevoel kan af en toe doorslaan, zo heb je veel moeders die overbezorgd zijn en zich overal mee willen bemoeien. Tot aan de selectie van hun kroost voor het hockeyteam aan toe. Natuurlijk weten deze moeders heel goed dat ze ook moeten loslaten en dat hun kind het beste leren door vallen en opstaan, maar de drang tot bescherming is zo groot dat moeders hier soms domweg geen weerstand tegen kunnen bieden.

Het moedergevoel gaat nooit meer over

Je zou denken dat dit moederinstinct minder wordt met de jaren, maar niets blijkt minder waar. Grote kinderen brengen andere (en soms vaak grotere) problemen met zich mee en moeders blijven de neiging hebben dit allemaal weg te nemen en op te lossen. Helaas voor hen komen puberende kinderen in verzet: ze willen niet langer dat hun moeders zich bemoeien met hun leven en keuzes. Dat kunnen ze heus zelf wel. Omdat pubers zich veilig voelen bij hun moeder, durven ze ook tegengas te geven: te zeggen wat zij vinden van het gedrag van hun moeder en ze durven tevens goed hun grenzen aan te geven. Ook al gaat dit soms gepaard met het nodige gemopper en stemverheffingen.

Schoonmoeder

Er komt een moment dat je te maken krijgt met een heuse schoonmoeder. Af en toe heb je een enorme klik met deze nieuwe mama en behandel je haar als je beste vriendin. Maar helaas is dit vaak niet het geval. Want wat blijkt? Deze schoonmoeders zijn óók moeder, de moeder van je partner om precies te zijn. En deze schoonmoeder heeft, net als andere moeders, de neiging om af en toe haar invloed te doen gelden. Graag bemoeit ze zich met het leven van jouw partner en soms is het gemakkelijker dit via de (nieuwe) schoondochter te doen. ‘Want die luistert veel beter’. Die schoondochter ben jij. En hoe gemakkelijk je tegengas hebt durven geven bij je eigen moeder, bij je schoonmoeder liggen de kaarten toch anders. Vaak wil je vooral graag aardig gevonden worden door schoonmama en verlang je naar haar goedkeuring als partner van haar zoon of dochter.

Dilemma

Dat stelt jou vaak voor een duivels dilemma. Geef je je grenzen aan bij je schoonmoeder zoals je dat bij je eigen moeder zou doen? Zodat je het gevoel van zelfstandigheid terugkrijgt en daardoor gelukkiger wordt? Of kies je ervoor om te pleasen en maak je vaak keuzes die je schoonmoeder prettig vindt, maar jijzelf stukken minder fijn? Je snapt dat de eerste keuze de beste is. Want ja, je wilt graag de lieve vrede bewaren en nee, er is niets vervelender dan mot met je familie. Maar daarentegen is je schoonfamilie óók familie en familie is de plek bij uitstek waarbij je jezelf zou moeten kunnen zijn. Waarbij je je veilig en vertrouwd genoeg voelt om je eigen wensen kenbaar te maken. Al stroken die soms tegen de haren van schoonmama in.  Probeer het maar eens. Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen je schoonmoeder. Dat is heel even eng en misschien minder leuk, maar je zult zien dat er zich geen ramp voltrekt. Moederliefde  overleeft vrijwel altijd deze botsingen. En bovendien word jij er stukken blijer van.