Dankbaarheid maakt gelukkig. Verschenen bij WendyOnline. by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+dankbaarheid+blog.jpg

Dankbaarheid maakt gelukkig bewijst mijn dochter Lente. Ik ken geen positievier mens als zij. Haar glas is altijd halfvol en ze denkt enkel in uitdagingen ipv problemen. Ik zelf heb daar soms meer moeite mee. Maar gelukkig helpt het toepassen van een dankbaarheidsoefening enorm goed bij het aanmeten van een positieve mindset. Lees in mijn artikel voor Wendy Online hoe ook jij vandaag al dankbaar kunt zijn.

Er wordt veel gesproken over dankbaar zijn. Het uitspreken van dankbaarheid zou je helpen om meer tevreden te zijn met jezelf en daardoor gelukkiger te worden. Klinkt dat wat vaag? Of vind jij het lastig om te bedenken waarvoor je dankbaar bent? Weet dan dat al datgene dat hierover gezegd wordt klopt. Het uiten van dankbaarheid heeft een groot effect op het verbeteren van je algehele geluksgevoel.

Ga maar na. Stel: je hebt een enorme baaldag achter de rug. Zo’n dag die iedereen wel eens heeft: waarop alles misgaat, je je werk niet afkrijgt en je niet aan de verwachtingen van anderen of jezelf kunt voldoen. Of een dag waarop je gewoon in een slecht humeur bent. Dan weet je vast wel tig redenen te bedenken waarom die dag zo’n rotdag is. Je bent heel goed in staat om negatief te denken. Als je aan het eind van de dag ontspant door lekker voor je favoriete serie op Netflix te kruipen of een fijne workout op je favoriete sportschool te doen, merk je meestal dat het negatieve gevoel wat wegebt. Je wordt afgeleid van de negativiteit en dat helpt.

Het doen van een dankbaarheidsoefening werkt net zo. Maar het gaat net een stapje verder dan andere manieren van afleiding. Je wordt bij het tonen van dankbaarheid namelijk gevraagd na te denken over datgene dat wél goed ging die dag. Het nadenken over dit soort zaken maakt dat je negatieve gedachten en gevoelens worden omgezet in positieve gedachten. En dit maakt bewezen gelukkig.

Nieuwsgierig geworden? Probeer het dan zelf. Probeer vanaf nu eens iedere avond vlak voor het slapen gaan vijf minuten lang stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent in het leven. Het kan specifiek over de voorgaande dag gaan, maar het mag ook een meer algemene vorm van dankbaarheid zijn. Wel is het de kunst om te proberen zoveel mogelijk variatie aan te brengen in datgene waarvoor je dankbaar bent. Je kunt de ene dag dankbaar zijn omdat het zulk lekker weer was, terwijl je de andere dag gewoon blij bent met je gezellige thuis. Je mag voor alles dankbaar zijn. Ben creatief en denk er goed over na. Beantwoord telkens deze twee simpele vragen

  1. Waar ben je dankbaar voor?

  2. Waar ben je trots op?

Dankbaar zijn is niet moeilijk, je kunt het heel goed oefenen. Al na drie weken zou je effect moeten merken. Dus waar wacht je nog op?

Tips voor meer energie. Verschenen bij WendyOnline by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+tips+voor+meer+energie.jpg

Het wordt zomer! Bloemen staan in bloei, de lucht is onverminderd blauw en we mogen langzaam weer meer naar buiten. Wedden dat jij huppelend door het leven gaat? Nee? Dan is wellicht jouw interne energiehuishouding niet op orde.

Het blijkt dat meer energieke mensen gelukkiger zijn dan andersom, dus laat dit voor jou dé reden zijn hier vandaag nog werk van te maken. Lees hier mijn tips voor meer energie (én geluk!):

  1. Zorg voor een goede slaaphygiëne. Dit zijn zaken als elke dag op het zelfde tijdstip naar bed gaan en weer opstaan, de slaapkamer enkel gebruiken voor slaap en intimiteit, geen koffie of alcohol laat op de avond, het goed afbouwen van je dag enz. Enz. Hoe gezond zijn jouw slaaprituelen? Maak er werk van!

  2. Zorg voor je lichaam. Beweeg voldoende en eet gezond. Hoe fitter jouw lichaam zich voelt, des te meer energie zal het vrijgeven. En daar zul jij van profiteren. Het excuus ‘ik ben te moe om te sporten’ gaat écht niet op. Je zult merken dat sporten je juist energie geeft. Echt waar, pinky promise.

  3. Ben van betekenis. Op je werk kun je een bijdrage leveren door projecten goed af te ronden of een collega uit de brand te helpen. Thuis kun je boodschappen doen voor een oudere buurvrouw of een freubeluurtje met je kids inlassen. Zelfs het op tafel toveren van een fijne maaltijd voor een vriend, geeft jou energie. Van betekenis zijn maakt blij.

  4. Ga zoveel mogelijk om met mensen die je energie geven en verminder het contact met mensen die je energie kosten. Als je deze balans goed in de gaten houdt, doet dit wonderen met jouw gevoelens van levenslust.

  5. Pak eens een saai klusje op. Tijdens dit klusje voel je je wellicht extra moe en lusteloos, maar na afronding zul je merken dat je je een stuk beter en lichter voelt. En dat geeft energie.

  6. Zorg voor voldoende pauzes overdag. Zorg ervoor dat je letterlijk je innerlijke batterij oplaadt tussendoor. Dat maakt dat je niet in een dip vervalt, maar continu op hetzelfde energieniveau blijft.

Probeer het maar eens. Elk stapje is er 1 en zal zorgen voor meer energie, om ook het volgende stapje weer te kunnen zetten. Zodat ik jou over een tijdje écht al huppelend tegenkom op straat.

Maakt shoppen gelukkig? Verschenen bij Bedrock Magazine. by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+shoppen+blog.jpg

Shoppen maakt écht gelukkig. Maar er zit een addertje onder het gras. Hoe dat zit? Lees het in het artikel voor Bedrock Magazine.

Langzaamaan proberen wij ons ‘normale’ leven weer op te pakken. We kunnen weer genieten van een drankje op het terras, we mogen weer met meer mensen sporten en….. –tromgeroffel- ook de meeste winkels zijn weer open. Shop till you drop dus! Want kopen maakt gelukkig.

Inderdaad promoveerde marketingwetenschapper Esther Jaspers eind 2018 op dit verrassende onderwerp. Zij gaf aan dat shoppen gelukkig maakt, als je houdt van het kopen van nieuwe spullen. Wanneer jij door de winkelstraten struint en je ziet iets moois in de etalage, iets dat je al lang persé hebben wilt, dan ervaar je niet enkel een golf van genot wanneer je dit product ook daadwerkelijk koopt, maar het kan zelfs zijn dat je lichaam dan fysieke reacties oproept. Denk aan een verhoogde hartslag en transpiratievocht. Yuk! Dat kan toch niet goed zijn?

Nou enerzijds wel dus. Als jij jezelf af en toe verwend met iets leuks, iets waar jij blij van wordt, zal je dat op de korte termijn gelukkig maken en kan je humeur zienderogen verbeteren.

Maar….. En sorry, er komt inderdaad een maar aan.

Dit geluksgevoel duurt maar even. Wij mensen raken snel gewend aan een verbetering in ons leven en dat maakt dat we er niet al te lang blij van worden, maar dat we wennen aan onze nieuwe situatie. Dit principe noemen wij hedonische adaptatie. Zo zijn we op dat nieuwe jurkje soms al na twee keer dragen uitgekeken, terwijl je van een nieuwe auto of fiets een paar maandenlang plezier hebt. Maar ook dan geldt; er komt een moment dat het ‘nieuwe’ eraf is. Je brein geeft niet langer dopamine af bij het zien of gebruiken van je aankoop en je voelt je neutraal. Dat maakt dat we alweer op zoek zijn naar een volgende aankoop die ons dat gelukzalige genotsgevoel geven kan. Waar ons hart sneller van gaat kloppen. Je kent vast van die mensen die elk jaar opnieuw de nieuwste iPhone aanschaffen, terwijl hun eerdere abonnement nog geeneens verlopen is. Deze mensen zijn steeds opnieuw op zoek naar dat fijne stofje. Weet dat dit gevoel verslavend werken kan. In de VS bestaan zelfs klinieken waar je behandeld kunt worden tegen shop-verslaving.

Ben dus altijd bewust wanneer je een aankoop doet. Wil je iets écht hebben en kan het een bijdrage leveren aan jouw kwaliteit van leven? Go for it. Wil je puur en alleen je beter voelen op dit moment? Weet dan dat er ook andere manieren zijn om dat te bereiken. Die ene vriendin opzoeken bijvoorbeeld, of een rondje joggen door het park. Maar zelfs als je toch besluit om te buiten te gaan in shopgedrag; kwaad kan het niet zolang het bij af en toe blijft. Wees bewust van het waarom van shoppen en blijf dit doen. Don’t shop till you drop, maar shop till you’re happy.

Hoe los je ruzies goed op? Verschenen bij WendyOnline by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+hoe+los+je+ruzies+op.jpg

In Wuhan is het aantal echtscheidingsaanvragen na de lockdown fors gestegen. Merk jij ook dat je meer ruziet met je partner of huisgenoten? Om onbenullige zaken zoals het legen van de vaatwasser of omdat hij of zij je simpelweg voor de voeten loopt? Ga dan eens na waarom je ruzie maakt. Zie je elkaar teveel of is er meer aan de hand? Pas dan weet je hoe deze ruzies op te lossen. Lees hier mijn nieuwste blog voor @wendyonlinenl met tips bij ruzie.

Na 9 weken thuiszitten mogen wij Nederlanders langzaam weer naar buiten. Voor de één heel jammer (want het was zo gezellig en lekker rustig thuis), voor de ander een zegen. Het blijkt dat in Wuhan eerder dit jaar de voorspelde geboortegolf is uitgebleven, maar dat er wel een verhoogd aantal echtscheidingen is aangevraagd. Het continu op elkaars lip zitten zorgt nu eenmaal voor meer spanningen tussen partners en familieleden. De vraag van vandaag is: hoe ga je om met (veelvuldige) ruzies met je partner? Neem de volgende zaken in acht.

  1. Ga na waarover je ruzie maakt. Is dat een onbenullig iets zoals rondslingerende sokken of ligt er een meer gevoelig onderwerp aan ten grondslag? Zoals het feit dat jullie misschien niet meer bij elkaar passen, of erger nog: niet langer van elkaar houden? Weet dat beide soorten ruzies wezenlijk verschillen. Toch blijven stellen jarenlang kibbelen over diezelfde sokken, zonder het daadwerkelijke hekel punt op tafel te brengen. Terwijl dat juist voor een duurzame oplossing zorgen zal.

  2. Wanneer het onderwerp van ruzie serieus is, ga dan om tafel. Praat erover, zoek naar eventuele oplossingen en maak besluiten over de toekomst.

  3. Ruzie je echt alleen maar over kleine dingen, omdat je teveel met elkaar geconfronteerd wordt tijdens Corona? Denk dan eens na over deze kwestie: wat is belangrijker? Het winnen van de strijd om de sokken of de relatie met je partner? In 90% van de gevallen zul je het laatste kiezen. Hou dit altijd in je achterhoofd als je aan het ruzieën bent. Natuurlijk mag je even chagrijnig zijn, maar je relatie staat bovenaan, dus het is echt zaak om hier samen uit te komen. Blijf daarom niet al te lang hangen in de vechtstand maar zoek naar een gezamenlijke compromis. Kom elkaar tegemoet. Wanneer iemand in de vechtstand blijft hangen, zegt deze onbewust eigenlijk het volgende: jij bent minder belangrijk voor mij dan de vuile sokken. Vraag je af of dit de boodschap is die je overbrengen wilt.

  4. Als je zover bent dat je wilt samenwerken en de ruzie wilt oplossen, kom de ander dan tegemoet. Geef aan dat je zijn of haar positie begrijpen kan en geef dan niet jouw standpunt aan, maar alleen maar het gevoel dat jij hebt bij het standpunt van de ander. Immers, een gevoel kun je niet betwisten. Het delen van je gevoelens is de eerste stap naar het einde van een ruzie.

  5. Wanneer de ander nog niet over is om tot een oplossing te komen, geef hem of haar dan de tijd en ruimte. Reageer geduldig en lief op diens humeur. Geef aan dat jij al verder bent. Je zult merken dat als de 1 al met de vredesvlag zwaait, de ander snel zal volgen.

  6. Last but not least: zeg sorry. Het aanbieden van je excuses is de ultieme handreiking naar een ander. Je bent bereid je eigen ongelijk toe te geven, om daarmee de ander blij te maken. Sorry zeggen zorgt voor closure en maakt dat jullie weer verder kunnen.

Weet bovenal dat elke goede relatie bestaat uit meerdere kibbelmomenten of spetterende ruzies. Het maakt dat je je hart luchten kan en je gevoelens kunt delen. Het maakt dat je elkaar beter begrijpt en je nader tot elkaar kunt komen. Kijk er dus met een positieve blik naar, maar zorg ook dat je ruzies snel weer oplost. Fijne kibbelmomentjes gewenst!