Hoe belangrijk is geluk? Verschenen bij Bedrock Magazine by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+Hoe+belangrijk+is=geluk.jpg

Hoe belangrijk is gelukkig zijn? Die vraag krijg ik vaak gesteld. Want draait deze individualistische wereld niet veel te veel om de maakbaarheid van dingen? Moeten we niet gewoon omarmen en accepteren wat er is? Nou nee, hier ben ik het niet helemaal mee eens. In deze tijd weten we als geen ander wat onze meest essentiële behoeften zijn: gezondheid en veiligheid. Maar laat geluk nu heel nauw samenhangen met deze twee factoren. Ze gaan hand in hand. Hoe? Lees mijn nieuwste artikel voor @bedrockmagazine hier.

Eén van onze volgers stelde onlangs de vraag: Hoe belangrijk is gelukkig zijn eigenlijk? Terechte vraag, zeker nu. We weten immers: health first. Geluk komt daar pas veel later achteraan hobbelen.

Toch is vanuit de psychologie bewezen dat onze fysieke gezondheid nauw verband houdt met onze mentale gezondheid. Mensen die aangeven gelukkig te zijn, blijken ook gezonder dan mensen die niet gelukkig zijn. Gelukkige mensen zijn weerbaarder voor ziektes, optimistischer, eten gezonder, sporten vaker en langer, hebben meer vrienden en kwalitatief betere relaties, blijken vaker een hoger inkomen te hebben en…….. leven langer. Say what? Ja, echt waar. Gelukkig zijn is daarmee wel degelijk van belang.

Geluk en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbond.

Stel je voor. Jan en Koos zijn goede vrienden. Ze brengen een zorgeloze jeugd door, gaan naar de universiteit, maken gezamenlijke vrienden en brengen vakanties samen door. Na de uni scheiden hun wegen. Koos vindt al snel een fijne baan, trouwt met zijn vriendinnetje uit de studententijd en bouwt nu samen met haar een mooi huisje. Hun plannen zijn groots; zij wil haar eigen bedrijf beginnen aan huis, terwijl hij zijn carrièrepad goed voor ogen heeft. Koos is gelukkig. Jan daarentegen heeft minder geluk gehad. Al op vroege leeftijd wordt zijn moeder ernstig ziek, zijn relaties houden geen stand en tot nu toe heeft hij geen enkele baan gevonden die hem voldoening schonk. Jan reist en jobhopt veel en woont nog steeds in een huurflatje op zes hoog. Jan heeft vooral het gevoel een nietsnut te zijn. Hij is niet zwaar depressief, maar ook zeker niet over the top gelukkig.

Betekent dit dan zomaar dat Koos een beter leven heeft en langer zal leven dan Jan? Nee, natuurlijk niet. Dat hangt van nog veel meer factoren af. Maar wat wel aannemelijk is, dat Koos meer geneigd is zich vast te houden aan gezonde gewoontes dan Jan. Immers, Koos moet elke dag vroeg op om zich te bewijzen op het werk. Hij zal inkomen moeten vergaren, om zijn huis te kunnen blijven betalen en ook zijn partner van zekerheid te kunnen voorzien, die immers de sprong in het diepe waagt als zelfstandig ondernemer. Omdat het Koos voor de wind gaat, is hij optimistisch en kan daarom ook makkelijker een gezonde leefstijl aanwennen en volhouden dan iemand, die wat meer pessimistisch in het leven staat. Deze gezonde levensstijl zorgt er op zijn beurt weer voor, dat je minder vatbaar bent voor ziektes. Koos’ optimisme zorgt er bovendien voor dat hij vooral in kansen zal denken en dat maakt dat hij minder zal pieken qua stress, dan wanneer hij een minder optimistische levensinstelling had gehad. Stress hoeft overigens niet altijd schadelijk te zijn, zeker niet wanneer deze kortdurend is. Ga je echter langdurend gebukt onder hoge stressniveaus, vanwege onzekerheid omtrent inkomen, woonplaats of zorg om naasten, dan kan je stress chronisch worden. Dit uit zich in minder slaap, minder energie en uiteindelijk in minder weerbaarheid voor ziektes. Je snapt dat een persoon met minder energie minder goed kan vasthouden aan gezonde gewoontes en eerder geneigd is een avondje extra door te brengen op de bank met een zak chips en een biertje. Enzovoort, enzovoort. Je merkt: bovenstaande is een kip-en-het-ei-verhaal. Gezond zijn gaat niet zonder geluk en vice versa.

Weet dat niet alles maakbaar is dat het leven soms nu eenmaal wat minder rooskleurig dan op andere dagen. Maar toch blijft het continu zaak om voor jezelf te zorgen. Voor je lichaam, maar voor je geest net zo goed. Je mentale staat is immers minstens zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Het is dus zaak dat Jan niet te lang blijft hangen in zijn misère, maar stappen zet om uit zijn eigen vicieuze cirkel te komen. Het heeft wel degelijk zin om aan je eigen geluk te werken middels meditatie, lichaamsbeweging, een gezond dieet of een grondig zelfonderzoek. Want wie zelf gelukkiger is, zal gezonder zijn. En geluk werkt bovenal aanstekelijk, dus ook jouw omgeving zal ervan opknappen.

Is geluk belangrijk? Hell yeah. Want je weet: health first. En laat geluk nu een belangrijk onderdeel vormen daarvan. Stay healthy allemaal!

Nederland lijkt het traagste jongetje van de klas. Verschenen bij WijLimburg by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog-corona+traag+nederland.jpg

Nederland lijkt het traagste jongetje van de klas wat betreft de versoepeling van de Corona-maatregelen. Het virus zorgt voor angst en maximale controle is daarom aantrekkelijk. In de praktijk blijkt dit echter niet volledig haalbaar. Lees in mijn nieuwste column voor WijLimburg hoe vertrouwen ons hierin verder helpen kan.

Nederland staat dit jaar op de zesde plek van het World Happiness Report (WHR), in navolging van vooral onze verschillende Scandinavische bovenburen.

Reden voor de hoge positionering van al deze landen, inclusief Nederland, is de grote mate van vrijheid en autonomie die de burgers van deze landen ervaren. Nederland staat bekend als een progressief land, waar men vrij is om te spreken, te handelen en te ondernemen. Wij zijn innovatief en creatief en leggen de verantwoordelijkheid bij het individu.

Tot Corona. Toen werd alles anders.

Van vrijheid was sinds half maart nauwelijks nog sprake, laat staan de vrijheid tot ondernemen. En dit heeft een goede reden, laten we daar vooral heel duidelijk in zijn. Gezondheid gaat voor. Maar nu het langzaam de goede kant uit gaat wat betreft de beheersing van het Corona-virus, blijven wij als land terughoudend en traag wat betreft het versoepelen van de maatregelen. Horeca bleef tot gistermiddag gesloten, net als middelbare scholen, die gelukkig vandaag, zij het in zeer beperkte mate, weer open gaan. En dat terwijl in onze Scandinavische buurlanden alweer veel langer van alles mogelijk is. Zo zijn in Denemarken sinds half april (!) de scholen geopend en contactberoepen toegestaan, terwijl in Zweden horeca zelfs nooit gesloten is geweest. Ook landen die beneden Nederland prijken op het WHR, lijken eerder met de versoepeling van de Corona-maatregelen. In Italië (plek 36), op stip 1 van de zwaarst getroffen landen door het virus, hebben op 18 mei de horeca-ondernemers hun deuren weer mogen open. In Oostenrijk (plek 9) zijn zelfs alle openbare voorzieningen alweer geopend zelfs vanaf 30 april. Wat betreft de zomervakantie anticipeert Nederland wederom het traagst. Oostenrijk, Spanje, Italië en zelfs Frankrijk hebben aangegeven hun grenzen open te stellen voor buitenlandse toeristen. Duitsland gaf te kennen het negatieve reisadvies te willen opheffen voor maar liefst 31 landen. Met als reden om de belangrijke toeristeneconomie weer op gang te brengen. Helaas betekent dit niet dat we ook daadwerkelijk met de sleurhut de grenzen over kunnen in juli. Daarvoor moeten we wachten op toestemming van onze eigen regering. Waarom maken andere landen haast en blijven wij, het progressieve en vrije Nederland, achter?

Het sleutelwoord is: angst. Het Corona-virus is onvoorspelbaar en moeilijk beheersbaar. Dit betekent dat het moeilijk te controleren valt. En daar houden wij Nederlanders niet van. Wij gaan voor ‘maximale controle’, om zo  de gezondheid van de Nederlanders te garanderen. Er zit 1 addertje onder het gras. Aangezien het virus langer blijft aanhouden dan gehoopt, is er meer nodig om ons Nederlanders gezond te houden dan het indammen van het virus alleen. Want wie overleeft immers zonder brood op de plank? Veel ondernemers hadden hun activiteiten eerder moeten hervatten om banen en omzet te kunnen blijven garanderen. Mensen –inclusief ouderen- willen elkaar meer frequent kunnen bezoeken, om er niet mentaal aan onderdoor te gaan. Voor deze gezondheidsaspecten lijkt weinig aandacht.

Je merkt dat er relletjes en protesten ontstaan: Nederland wil langzaamaan zijn vrijheid terug. Iedereen wilt gezond blijven, maar op alle fronten graag, niet enkel inzake Corona.

De oplossing voor onze regering? Heb vertrouwen. Nederland kan dit. Wij zijn als geen ander gewend met onze vrijheid om te gaan binnen acceptabele kaders. We doen dit immers al jarenlang en we weten dat dit de beste route is naar geluk. Wij weten wat het is om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen op anderhalve meter, zonder betutteld te worden. Vertrouw ons creatieve ondernemers en burgers daarin. Geef hen de eigen verantwoordelijkheid en ruimte die ze verdienen. Zodat we allemaal mogen meewerken aan de heropbouw van een gezond én gelukkig Nederland.

Gelukkig tijdens je menstruatie. Verschenen bij WendyOnline by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+gelukkig+tijdens+je+Menstruatie.jpg

Leven naar je menstruatie-cyclus. Kom van je mentale klachten tijdens je menstruatie af.

Veel vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom (PMS), waardoor ze te maken hebben met flinke stemmingswisselingen rondom hun menstruatie. Zelfs als je relatief weinig cyclusgerelateerde klachten hebt, zul je merken dat deze erger worden naarmate je ouder wordt. Pas na de overgang zijn de mentale effecten van je menstruatiecyclus helemaal verdwenen.

Ook ik ontkom niet aan een mentale dip rondom mijn menstruatie. Vooral sinds de geboorte van mijn kinderen is het vierwekelijks raak. Ik ben niet te genieten, maar voel me vooral ook onzeker. Dit zijn de dagen dat ik me niet op straat vertoon en me verstop onder de dekens met de gordijnen dicht. Het twijfel werkelijk aan alles tijdens deze dagen; mijn werk, mijn huis, mijn keuzes. Doe ik het allemaal wel goed? Totdat ik dan uiteindelijk ongesteld word. ‘Aaaah dát was het dus’, denk ik dan. Want ik lijk ook elke keer weer te vergeten dat ik ongesteld moet worden.

Hoeveel ik dus ook weet en schrijf over geluk, ook ik ben drie dagen per maand mijn geluk even helemaal kwijt.

‘Dan ga je toch aan de pil?’, is een veelgehoord advies. Helaas, dat blijkt niet altijd een oplossing. Vrouwen met mentale klachten rondom de menstruatie blijken gevoelig voor het hormoon progesteron. Progesteron maakt dat je minder bestand bent tegen stress en je de neiging hebt om lekker op de bank te blijven hangen. Ook kan dit hormoon slaperig maken en eetbuien in de hand werken. Om het feest compleet te maken, zorgt de aanmaak van progesteron ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt en je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn kunt ervaren. Geen vrouw is dus op haar best, vlak voor de menstruatie. Voor sommigen is PMS zo heftig, dat het vrijwel niet van een echte depressie te onderscheiden is. Omdat de pil stoffen bevat die lijken op progesteron en je deze stoffen continu inneemt (dus ook in de weken dat het lichaam normaliter geen progesteron aanmaakt), kun je qua mood averechts reageren op de anticonceptie-pil. Dit is dus niet altijd de oplossing. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om je PMS in te dammen. Je huisarts kan bepalen wat voor jou de beste optie is.

Ben je op zoek naar een meer natuurlijke oplossing? Wil je voor eens en altijd van je klachten af? Weet dat dit een utopie is. Wij vrouwen hebben nu eenmaal te dealen met onze cyclus. En in plaats van ertegen te vechten, kunnen we hem het best omarmen. Als je leeft naar je cyclus, en rekening houdt met goede en minder goede dagen, zul je nog gelukkiger worden. Dit is waarom.

  1. Tijdens de eerste fase van je cyclus (zo’n 7 tot 10 dagen) heb je te maken met een hoog oestrogeen-niveau. Dit maakt dat je goed bestand bent tegen stress, optimistisch bent en veel energie hebt. Zorg dat je in deze fase moeilijke taken oppakt en keuzes maakt. Juist in deze fase ben je zeker van jezelf en ben je daardoor ook dapperder. Wanneer het maandelijks lukt om de lastige to do’s weg te werken, doet dat je zelfvertrouwen veel goed, waardoor je ook in de andere fases van je cyclus beter met stress kunt omgaan. Ook is dit dé periode waarin je het meeste zin hebt in sport en sociale afspraken. Maak hier gebruik van, want beide maakt gelukkig.

  2. Tijdens de tweede fase van je cyclus, je ovulatie (3 tot 4 dagen) heb je te maken met een piek in je oestrogeen-niveau en ook wordt in deze fase testosteron aangemaakt. Buiten dat dít het moment is om een (toekomstige) partner te verleiden, ben je nu communicatief op je sterkst. Maak hier gebruik van. Moet je vaak presenteren voor een grote groep? Nú is de beste tijd. Schrijf je verhalen of moet je vaak lastige mailings opstellen? Doe het nu. Wil je iemand overtuigen, ook nu is daarvoor een goede tijd. Natuurlijk lopen zaken niet altijd volgens planning en zul je elke dag moeten shinen op je werk, maar voor echt belangrijke zaken en presentaties, kun je eens proberen rekening te houden met dit piekmoment in je cyclus.

  3. Vanaf fase 3 (10 tot 14 dagen) domineert het hormoon progesteron. Het kan zijn dat je je nu meer druk maakt om dingen. Hou hier rekening mee. Probeer nu geen belangrijke beslissingen te nemen en ga ook geen lastige gesprekken aan. Tenzij het niet anders kan natuurlijk. Maar als je nog heel even wacht, kun je deze veel beter aan. Probeer in deze fase low profile te blijven; luister goed naar wat je lichaam nodig heeft (rust en slaap) en handel daarnaar. Word je gelijk blijer van.

  4. Tijdens de vierde en laatste fase, de menstruatie (3 tot 7 dagen), voel je je in eerste instantie wat minder goed en kun je ook lichamelijke klachten ervaren. Zorg goed voor jezelf en ga vooral zware fysieke activiteiten uit de weg. Plan nu geen belangrijke zakendiners in en stel je geliefden op de hoogte van het feit dat je vooral behoefte hebt aan rust. Gedurende deze fase zal je oestrogeen-niveau weer langzaam stijgen en merk je als vanzelf dat je meer aankunt. Reageer hierop. Ga weer naar buiten, pak taken op en spreek af met bekenden. Maak gebruik van je hernieuwde energie.

Maakt je menstruatie je humeurig? Weet dat dit voorbij gaat. Geef je over. Maak het gezellig thuis en kruip met een kop warme thee op de bank. Laat los en geef toe aan je lichaam. Dat maakt dat je na dit dipje nog gelukkiger de wereld instapt.


Hoe ga je om met onduidelijkheid? Verschenen bij Bedrock Magazine by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+omgaan+met+onduidelijkheid.jpg

Hoe ga je om met onduidelijkheid of vage mensen? Het is een probleem van alle tijden en vooral op ons werk blijken we last te hebben van onduidelijke kaders en een gebrek aan een heldere visie en richting. In tijden van Corona is dit niet anders, zelfs bij duidelijke regels interpreteert iedereen deze anders. Hoe je hiermee om kunt gaan lees je in mijn nieuwste blog voor @bedrockmagazine.

De Corona-crisis duurt al een tijdje. We raken allemaal al redelijk gewend aan dit ‘nieuwe normaal’. Toch blijven dagelijks duizenden nieuwsberichten over Corona voorbijkomen in je feed. Negatief nieuws, hoopvol nieuws, speculatief nieuws. Vooral dit laatste frustreert. Er is namelijk niets zo vervelend als onzekerheid en onduidelijkheid. We hebben geen houvast. Het maakt ongelukkig. Hoe kunnen we hiermee omgaan?

Ook in de tijden voor Corona was er veel onduidelijkheid.

Onduidelijkheid en onzekerheid is van alle tijden. Ga maar eens na. Zo ken je vast van die managers die jou een opdracht geven, maar daarin niet helemaal duidelijk zijn. Die vaag iets omschrijven en maar verwachten dat jij snapt wat ze bedoelen. Of een partner die jou een cryptische hint geeft die je meteen zou moeten begrijpen. Een vriendin, een sportmaatje, de regering; vage mensen heb je overal. En onduidelijkheid net zo.

Onduidelijkheid is niets nieuws. Het enige verschil is, dat het nu, tijdens Corona, extra opvalt. Zo is er onduidelijkheid over hoe we elkaar besmetten, hoe lang het nog aan zal houden, hoe lang de strenge maatregelen van kracht moeten blijven enz.

Onduidelijkheid frustreert vanwege controleverlies.

Het is juist deze onduidelijkheid die mensen onzeker en gefrustreerd maakt. Want hier houden wij mensen niet van. Wij hebben graag klare taal. Wij houden van een doel, een eindpunt. Iets waar we naar toe kunnen werken. En laat dat er nu niet zijn. Help! Hoe lossen we dit op? Zodat we onze onzekerheid kunnen laten varen?

Het sleutelwoord in deze is: controle. Wanneer wij mensen iets niet controleren kunnen, worden we onrustig. We proberen allerlei manieren te vinden om die controle terug te vinden. En dit is ook goed.

De oplossing bij controleverlies.

Hanteer de volgende regels:

  1. Besef elke dag opnieuw wat je controleren kunt en wat niet. De Corona-crisis hoort zeer zeker in de laatste categorie, maar de to-do-lijst op je werk zal grotendeels in de eerste vallen. Teken desnoods je ‘circle of influence’. Wat valt erbinnen? En wat erbuiten?

  2. Ga actief aan de slag met datgene dat je wel controleren kunt. Pak zaken aan zoals het schilderen van je woonkamer, het bakken van het perfecte brood, het opruimen van je kledingkast of dat lastige project op het werk. Elke keer wanneer je iets oppakt waarover je invloed hebt zul je je beter voelen. Het laat je zelfvertrouwen stijgen.

  3. Laat al het andere los. Valt het buiten je cirkel van invloed? Dan is acceptatie je nieuwe sleutelwoord. Heb je hier moeite mee? Dan helpt yoga, meditatie of een workout hier heel goed bij. Hoe eerder jij je neerlegt bij datgene dat je niet controleren kunt, hoe meer rust jij ervaart en hoe tevredener jij bent.

Geluk zit tussen je oren.

Onduidelijkheid is niet fijn. Maar bedenk zelf hoe jij met deze onduidelijkheid om wilt gaan. Geluk zit vaak in een klein hoekje en in dit geval zit het gewoon tussen je oren. Verander je mindset, accepteer en hou vol. We blijven met zijn allen binnen om levens te redden. Een betere reden is er niet, lijkt me. Wij kunnen dit. Samen. Zelfs als het soms een beetje vaag is.