Nederland lijkt het traagste jongetje van de klas wat betreft de versoepeling van de Corona-maatregelen. Het virus zorgt voor angst en maximale controle is daarom aantrekkelijk. In de praktijk blijkt dit echter niet volledig haalbaar. Lees in mijn nieuwste column voor WijLimburg hoe vertrouwen ons hierin verder helpen kan.
Nederland staat dit jaar op de zesde plek van het World Happiness Report (WHR), in navolging van vooral onze verschillende Scandinavische bovenburen.
Reden voor de hoge positionering van al deze landen, inclusief Nederland, is de grote mate van vrijheid en autonomie die de burgers van deze landen ervaren. Nederland staat bekend als een progressief land, waar men vrij is om te spreken, te handelen en te ondernemen. Wij zijn innovatief en creatief en leggen de verantwoordelijkheid bij het individu.
Tot Corona. Toen werd alles anders.
Van vrijheid was sinds half maart nauwelijks nog sprake, laat staan de vrijheid tot ondernemen. En dit heeft een goede reden, laten we daar vooral heel duidelijk in zijn. Gezondheid gaat voor. Maar nu het langzaam de goede kant uit gaat wat betreft de beheersing van het Corona-virus, blijven wij als land terughoudend en traag wat betreft het versoepelen van de maatregelen. Horeca bleef tot gistermiddag gesloten, net als middelbare scholen, die gelukkig vandaag, zij het in zeer beperkte mate, weer open gaan. En dat terwijl in onze Scandinavische buurlanden alweer veel langer van alles mogelijk is. Zo zijn in Denemarken sinds half april (!) de scholen geopend en contactberoepen toegestaan, terwijl in Zweden horeca zelfs nooit gesloten is geweest. Ook landen die beneden Nederland prijken op het WHR, lijken eerder met de versoepeling van de Corona-maatregelen. In Italië (plek 36), op stip 1 van de zwaarst getroffen landen door het virus, hebben op 18 mei de horeca-ondernemers hun deuren weer mogen open. In Oostenrijk (plek 9) zijn zelfs alle openbare voorzieningen alweer geopend zelfs vanaf 30 april. Wat betreft de zomervakantie anticipeert Nederland wederom het traagst. Oostenrijk, Spanje, Italië en zelfs Frankrijk hebben aangegeven hun grenzen open te stellen voor buitenlandse toeristen. Duitsland gaf te kennen het negatieve reisadvies te willen opheffen voor maar liefst 31 landen. Met als reden om de belangrijke toeristeneconomie weer op gang te brengen. Helaas betekent dit niet dat we ook daadwerkelijk met de sleurhut de grenzen over kunnen in juli. Daarvoor moeten we wachten op toestemming van onze eigen regering. Waarom maken andere landen haast en blijven wij, het progressieve en vrije Nederland, achter?
Het sleutelwoord is: angst. Het Corona-virus is onvoorspelbaar en moeilijk beheersbaar. Dit betekent dat het moeilijk te controleren valt. En daar houden wij Nederlanders niet van. Wij gaan voor ‘maximale controle’, om zo de gezondheid van de Nederlanders te garanderen. Er zit 1 addertje onder het gras. Aangezien het virus langer blijft aanhouden dan gehoopt, is er meer nodig om ons Nederlanders gezond te houden dan het indammen van het virus alleen. Want wie overleeft immers zonder brood op de plank? Veel ondernemers hadden hun activiteiten eerder moeten hervatten om banen en omzet te kunnen blijven garanderen. Mensen –inclusief ouderen- willen elkaar meer frequent kunnen bezoeken, om er niet mentaal aan onderdoor te gaan. Voor deze gezondheidsaspecten lijkt weinig aandacht.
Je merkt dat er relletjes en protesten ontstaan: Nederland wil langzaamaan zijn vrijheid terug. Iedereen wilt gezond blijven, maar op alle fronten graag, niet enkel inzake Corona.
De oplossing voor onze regering? Heb vertrouwen. Nederland kan dit. Wij zijn als geen ander gewend met onze vrijheid om te gaan binnen acceptabele kaders. We doen dit immers al jarenlang en we weten dat dit de beste route is naar geluk. Wij weten wat het is om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen op anderhalve meter, zonder betutteld te worden. Vertrouw ons creatieve ondernemers en burgers daarin. Geef hen de eigen verantwoordelijkheid en ruimte die ze verdienen. Zodat we allemaal mogen meewerken aan de heropbouw van een gezond én gelukkig Nederland.