Gelukkig tijdens je menstruatie. Verschenen bij WendyOnline / by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+gelukkig+tijdens+je+Menstruatie.jpg

Leven naar je menstruatie-cyclus. Kom van je mentale klachten tijdens je menstruatie af.

Veel vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom (PMS), waardoor ze te maken hebben met flinke stemmingswisselingen rondom hun menstruatie. Zelfs als je relatief weinig cyclusgerelateerde klachten hebt, zul je merken dat deze erger worden naarmate je ouder wordt. Pas na de overgang zijn de mentale effecten van je menstruatiecyclus helemaal verdwenen.

Ook ik ontkom niet aan een mentale dip rondom mijn menstruatie. Vooral sinds de geboorte van mijn kinderen is het vierwekelijks raak. Ik ben niet te genieten, maar voel me vooral ook onzeker. Dit zijn de dagen dat ik me niet op straat vertoon en me verstop onder de dekens met de gordijnen dicht. Het twijfel werkelijk aan alles tijdens deze dagen; mijn werk, mijn huis, mijn keuzes. Doe ik het allemaal wel goed? Totdat ik dan uiteindelijk ongesteld word. ‘Aaaah dát was het dus’, denk ik dan. Want ik lijk ook elke keer weer te vergeten dat ik ongesteld moet worden.

Hoeveel ik dus ook weet en schrijf over geluk, ook ik ben drie dagen per maand mijn geluk even helemaal kwijt.

‘Dan ga je toch aan de pil?’, is een veelgehoord advies. Helaas, dat blijkt niet altijd een oplossing. Vrouwen met mentale klachten rondom de menstruatie blijken gevoelig voor het hormoon progesteron. Progesteron maakt dat je minder bestand bent tegen stress en je de neiging hebt om lekker op de bank te blijven hangen. Ook kan dit hormoon slaperig maken en eetbuien in de hand werken. Om het feest compleet te maken, zorgt de aanmaak van progesteron ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt en je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn kunt ervaren. Geen vrouw is dus op haar best, vlak voor de menstruatie. Voor sommigen is PMS zo heftig, dat het vrijwel niet van een echte depressie te onderscheiden is. Omdat de pil stoffen bevat die lijken op progesteron en je deze stoffen continu inneemt (dus ook in de weken dat het lichaam normaliter geen progesteron aanmaakt), kun je qua mood averechts reageren op de anticonceptie-pil. Dit is dus niet altijd de oplossing. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om je PMS in te dammen. Je huisarts kan bepalen wat voor jou de beste optie is.

Ben je op zoek naar een meer natuurlijke oplossing? Wil je voor eens en altijd van je klachten af? Weet dat dit een utopie is. Wij vrouwen hebben nu eenmaal te dealen met onze cyclus. En in plaats van ertegen te vechten, kunnen we hem het best omarmen. Als je leeft naar je cyclus, en rekening houdt met goede en minder goede dagen, zul je nog gelukkiger worden. Dit is waarom.

  1. Tijdens de eerste fase van je cyclus (zo’n 7 tot 10 dagen) heb je te maken met een hoog oestrogeen-niveau. Dit maakt dat je goed bestand bent tegen stress, optimistisch bent en veel energie hebt. Zorg dat je in deze fase moeilijke taken oppakt en keuzes maakt. Juist in deze fase ben je zeker van jezelf en ben je daardoor ook dapperder. Wanneer het maandelijks lukt om de lastige to do’s weg te werken, doet dat je zelfvertrouwen veel goed, waardoor je ook in de andere fases van je cyclus beter met stress kunt omgaan. Ook is dit dé periode waarin je het meeste zin hebt in sport en sociale afspraken. Maak hier gebruik van, want beide maakt gelukkig.

  2. Tijdens de tweede fase van je cyclus, je ovulatie (3 tot 4 dagen) heb je te maken met een piek in je oestrogeen-niveau en ook wordt in deze fase testosteron aangemaakt. Buiten dat dít het moment is om een (toekomstige) partner te verleiden, ben je nu communicatief op je sterkst. Maak hier gebruik van. Moet je vaak presenteren voor een grote groep? Nú is de beste tijd. Schrijf je verhalen of moet je vaak lastige mailings opstellen? Doe het nu. Wil je iemand overtuigen, ook nu is daarvoor een goede tijd. Natuurlijk lopen zaken niet altijd volgens planning en zul je elke dag moeten shinen op je werk, maar voor echt belangrijke zaken en presentaties, kun je eens proberen rekening te houden met dit piekmoment in je cyclus.

  3. Vanaf fase 3 (10 tot 14 dagen) domineert het hormoon progesteron. Het kan zijn dat je je nu meer druk maakt om dingen. Hou hier rekening mee. Probeer nu geen belangrijke beslissingen te nemen en ga ook geen lastige gesprekken aan. Tenzij het niet anders kan natuurlijk. Maar als je nog heel even wacht, kun je deze veel beter aan. Probeer in deze fase low profile te blijven; luister goed naar wat je lichaam nodig heeft (rust en slaap) en handel daarnaar. Word je gelijk blijer van.

  4. Tijdens de vierde en laatste fase, de menstruatie (3 tot 7 dagen), voel je je in eerste instantie wat minder goed en kun je ook lichamelijke klachten ervaren. Zorg goed voor jezelf en ga vooral zware fysieke activiteiten uit de weg. Plan nu geen belangrijke zakendiners in en stel je geliefden op de hoogte van het feit dat je vooral behoefte hebt aan rust. Gedurende deze fase zal je oestrogeen-niveau weer langzaam stijgen en merk je als vanzelf dat je meer aankunt. Reageer hierop. Ga weer naar buiten, pak taken op en spreek af met bekenden. Maak gebruik van je hernieuwde energie.

Maakt je menstruatie je humeurig? Weet dat dit voorbij gaat. Geef je over. Maak het gezellig thuis en kruip met een kop warme thee op de bank. Laat los en geef toe aan je lichaam. Dat maakt dat je na dit dipje nog gelukkiger de wereld instapt.