Blog Maastricht Marketing: Gelukkig in Maastricht. Ook nu. by Josje Smeets

Josje Limburg Lonkt FOTO 42.jpg

Vakantie in eigen land of zelfs je eigen streek? Er lijkt in dit topjaar #2020 niet veel anders op te zitten. Maar het is wél de kans om te genieten wat je eigen omgeving te bieden heeft. Natuurlijk via kleine wandelingen op anderhalve meter afstand, maar ook middels al die prachtinitiatieven van onze lokale ondernemers en burgers. Ik word er warm van. Jij ook? Lees hier hoe #maastricht zich manifesteert tijdens deze crisis en hoe we #positief blijven met zijn allen. Nu alleen nog met en voor de bewoners, maar hopelijk heel snel weer voor jullie allemaal. 

Maastricht heeft als stad alles in huis om je gelukkig te maken. Groene heuvels, een gemoedelijke sfeer, topgastronomie, fantastische winkels en die heerlijke ontspannen mentaliteit, als in: ‘psssst, doe maar rustig aan hoor, morgen is weer een dag’. Geen wonder dat zoveel toeristen altijd weer hun weg weten te vinden naar deze mooie plek. Behalve nu natuurlijk. Nu is de stad helemaal alleen van ons bewoners. Helaas niet in volle glorie, vol bruisende evenementen en vol leven op straat, maar toch. We hebben de stad even voor onszelf. En hopelijk blijft het bij heel even. Laat deze narigheid vooral heel snel voorbij zijn en natuurlijk vooral voor degenen die direct of indirect door Corona getroffen worden.

De beste manier om van deze unieke stilte te genieten is natuurlijk naar buiten gaan. Slenteren over de verlaten kinderkupkes of starend naar een stille Maas is een beleving an sich. Maar laat dat nu net niet verstandig zijn. Natuurlijk; in alle vroegte op afstand een klein rondje hardlopen of fietsen in het Jekerdal mag en maakt enorm blij. Maar als je kort daarna weer huiswaarts keert zou je zomaar in een dipje kunnen raken.  Misschien komen de muren ondertussen op je af of mis je een geliefde of vriend enorm. Hoe blijf je, ondanks dit alles, dan toch gelukkig in ons mooie Mestreech?

De oplossing, dames en heren, is nabij. Het sleutelwoord is saamhorigheid.

Dat werkt als volgt; uit de positieve psychologie blijkt dat sociale interactie hoog scoort in de geluks-top-tien. Online sociaal contact kan live contact helaas niet helemaal vervangen.  We worden er minder gelukkig van, omdat je de connectie met die ander minder goed voelt. Daarom moeten we andere manieren van verbinding toepassen. Zoals altruïsme, iets belangeloos doen voor een ander. Altruïsme is zelfs een dubbele geluksbevorderaar; het maakt niet alleen degene die geholpen wordt, maar ook jijzelf blij. Velen voelden dit al vroeg aan tijdens de intelligente lockdown. Al heel snel werden de eerste initiatieven in het kader van ‘iets doen voor een ander’ opgetuigd. In Maastricht zijn studentes geneeskunde de ’Crew against Corona’ gestart en helpen mensen op allerlei manieren. Maar ook individuen werpen zich op als bel-maatjes voor ouderen of boodschappendienst voor buren die niet goed ter been zijn.  Initiatieven om horeca en MKB te steunen volgden al heel snel. Omdat velen zich bij deze initiatieven aansluiten, ze delen en supporten, creëert dit een groot gevoel van saamhorigheid. Een gevoel van verbinding. Waardoor we de sociale leegte alsnog een beetje vullen kunnen.

Begint het al een beetje te kriebelen? Klinken termen als ‘erbij horen’ en ‘je verbonden voelen’ heel aantrekkelijk tijdens dit wekenlange huisarrest? En wil ook jij een heel klein steentje bijdragen aan een ander? Misschien is het dan tijd om je eens te verdiepen in één van de bestaande Maastrichtse initiatieven.

Uiteraard is daar het initiatief van #supportyourlocal dat over de hele wereld, en dus ook in Maastricht, wordt uitgerold. Van een lekker biertje van Hoppy Brothers tot een keukske van Patisserie Royal, al jouw Maastrichtse lekkers kun je gewoon blijven bestellen. Check Support your Local Facebookpagina en draag je steentje bij aan één van je lokale horeca-ondernemers. Voel je je gelijk beter van, wedden?  Maar er is nog meer. Kijk ook eens naar de samenwerking van Maltezer en café de Zwaan of die van Restaurant Ut Liewke en Chi Kookt. Tot slot word ik persoonlijk heel blij van Fab’s Pretpakket. Weer zo’n fijn initiatief dat ervoor zorgt dat maar liefst 14 lokale ondernemers in de picture blijven. Wanneer je het pretpakket bestelt steun je én de deelnemende ondernemers én gaat er een deel naar de stichting ‘Met je hart voor eenzame ouderen’. Daar word je happy van, dat kan niet anders.

Maar dat is nog niet alles. Niet alleen een ander helpen zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Dat voel je ook als je met anderen samenwerkt aan een doel. En dat dat zelfs op afstand kan bewijzen Room Escape en Escape Adventures Maastricht. Deze hebben  samen met 17 andere Escape Rooms door heel Nederland speciaal voor jullie allemaal een gratis online spel ontwikkeld: ‘de Verloren Herinnering’. Dé manier om even net te doen alsof we niet van elkaar gescheiden zijn. Gegarandeerd een ‘feel good’-ervaring en wanneer je samen met je vrienden het doel behaalt, geeft dat ook je ego een boost. Zodat je er weer een paar dagen tegenaan kunt in je uppie.

Is dit alles niet genoeg? Wil je meer? Dan kun je natuurlijk altijd zelf een initiatief opstarten. Of start simpel: doe zelf minstens 1 goede daad per week. Bel oma nog een extra keer, stop een kaartje in de bus bij die oudere buurman of zing een liedje op het balkon voor iedereen die het maar horen wil. We doen dit niet alleen, lief Maastricht, we doen dit samen. En zodra jij je dat beseft, voel je je al een stuk gelukkiger.

Help elkaar en hopelijk tot heel gauw, met een wijntje in de hand aan de rand van de Maas.

Blog Wendyonline.nl: Waarom vervelen helemaal zo erg niet is. by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+Wendyonline+Blog+vervelen+is+niet+zo+erg.jpg

Steeds meer mensen zijn  #coronamoe en wachten lusteloos op de bevrijding. Mensen vervelen zich wat af op drie hoog achter. Maar weet je? Vervelen is helemaal zo erg nog niet. Het is zelfs goed voor je. Lees het in mijn nieuwe blog voor @wendyonlinenl.

Tijdens deze Corona-crisis vind je ze overal. Tips om je thuisquarantaine door te komen. Ook ik zelf geef anderen continu tips, dat is nu eenmaal wat een psychologe doet. Zo is het goed om te blijven bewegen, een vaste routine aan te houden en jezelf (nieuwe) doelen te stellen deze quarantaine. Maar wat nu als je daar allemaal geen zin in hebt? Dat je deze quarantaine gewoon echt heel vervelend en saai vindt? Dat je geen puf hebt om gitaar te leren spelen, online te borrelen of je om 7 uur ‘s ochtends al uit je bed te slepen, terwijl er toch niemand is die fysiek op je wacht? Wat nu als je gewoon op de bank wilt liggen?

Weet ten eerste dat het niet erg is om je zo te voelen. Dit is ook niet persé een leuke tijd. Accepteer dat het ok is dat je minder energie hebt. Acceptatie is de eerste stap naar een beter gevoel krijgen over jezelf. Weet bovendien dat je juist gelukkig kunt zijn, als je af en toe ook wat minder gelukkig bent. Straks ga je des te meer waarderen dat je naar buiten kunt wanneer je wilt en je tijd kunt doorbrengen met wie je dat het liefste doet.

Maar wat doe je dan in de tussentijd? De noodzakelijk dingen doen, zoals werk, de boodschappen en eventueel voor je kinderen zorgen? En verder: op de bank ploffen en niets doen? Je blijven vervelen dus? Dat is toch een onhoudbare situatie? Op de korte termijn voor jezelf misschien wel ja. Vervelen is niet persé leuk. Maar vervelen is daarentegen enorm goed voor je brein. En wel om het volgende.

  1. Verveling zorgt voor creativiteit. Omdat je brein gewend is continu geprikkeld te worden, zoekt je brein ook naar prikkels wanneer je niets doet. Omdat deze extern niet te vinden zijn, gaat het brein intern creatieve verbindingen aanleggen en ideeën bedenken. Juist in tijden van stilte, komen de mooiste dingen tot stand. Meestermuziekstukken, prachtige boeken of initiatieven voor een nieuwe onderneming of wat al niet meer. Laat die creativiteit gaan dus en zie wat er ontstaat.

  2. Tijdens verveling komt je brein tot rust. Het gaat in de zogenaamde ‘default mode’. Processen worden opgeschoond en herstart. Je komt in een soort van pauze-stand, waardoor je brein kan bijladen. Dit zorgt ervoor dat stressniveaus dalen en je energieniveau stijgt.

  3. Tijdens deze zelfde default mode doet je brein nog veel meer. Het zal beter dealen met het verleden, door bepaalde gebeurtenissen een plekje te geven. In de periode van nietsnutten is daar tijd voor. Ook zal je brein zich (beter) voorbereiden op de toekomst die komen gaat, zodat je deze stressvrijer tegemoet kan treden. Het brein doet dus actief aan zelfreflectie. Het maakt dat je beter in contact komt met je gevoel en je ware ‘ik’.

Redenen genoeg om je af en toe te vervelen dus. Weet wel, dat wanneer je te lang in de ‘default mode’ blijft hangen, je in een dipje kunt raken. Het brein wordt dan te weinig uitgedaagd. Dus voel jij je somber worden? Dan is het misschien toch een idee om wél die workout te doen of een online borreltje te organiseren. Tevens is het bewezen dat mensen, die te lang in de pauzestand van het brein blijven hangen, meer gevoelig zijn voor Alzheimer of andere geheugenproblemen krijgen. Dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar dan spreken we echt over een maanden- of zelfs jarenlange onderprikkeling van het brein.

Af en toe vervelen is dus geen enkel probleem. Het heeft juist voordelen. Je komt tot rust en het brengt je op nieuwe ideeën. Ga hiermee na de periode van verveling aan de slag. Het zal je energie en zelfvertrouwen boosten. Je mood en motivatie is letterlijk nieuw leven ingeblazen. Gogogo!

Blog Wendyonline.nl: Hoe ga je om met eenzaamheid? by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+Wendyonline+Blog+eenzaamheid.jpg

Voel jij je eenzaam? Voor sommigen  was eenzaamheid al een feit waar ze dagelijks mee te kampen hadden, maar door #corona worden helaas steeds meer mensen getroffen met de gevolgen van sociale isolatie. Eenzaamheid doet je rot en lusteloos voelen. Niet fijn dus. Hoogste tijd to #beattheloneliness. Lees in mijn nieuwste artikel voor @wendyonlinenl hoe. 

Al sinds 12 maart jl. zit heel Nederland verplicht thuis. Aan de ene kant een hele tijd, aan de andere kant is het ook bijzonder om te zien hoe flexibel mensen zijn en hoe snel een nieuwe situatie went. Velen spreken over het ‘nieuwe normaal’ dat nog tot ver in 2020 zal aanhouden, zo niet het hele jaar door. Gekscherend wensen mensen elkaar online alvast een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toe. Toch went deze situatie voor sommigen sneller dan voor anderen. Want hoe is de lockdown voor mensen die alleen zijn? Voor ouderen of singles? Mensen die dag in, dag uit, alleen naar bed gaan en alleen weer opstaan en dus veelvuldig keihard met deze nieuwe realiteit geconfronteerd worden?

Eenzaamheid ligt voor hen op de loer. En dat is niet fijn. Sociale verbinding scoort hoog in de geluks-top-tien en juist aan deze verbinding ontbreekt het nu. Gelukkig zijn er manieren om –ook nu- de eenzaamheid te verslaan. En dus happy te zijn in deze tijd, waarin het juist nodig is om positief te blijven denken. Lees hier hoe:

  1. Stay connected. Deze eerste manier om te dealen met eenzaamheid klinkt als een open deur, maar wordt verrassend weinig nageleefd. Juist nu is het belangrijk om zoveel mogelijk in contact te blijven met anderen, zij het op afstand. Plan online calls met vrienden en familie op momenten dat je dat normaal ook zou doen. Zie je normaal twee keer per week je vrienden? Doe dit dan nu ook. Speel samen een spelletje of kijk samen een film. Je hoeft niet continu in gesprek te zijn om te genieten van elkaars aanwezigheid. Probeer tevens op je werk ook niet-inhoudelijke calls te plannen met leuke collega’s. Drink samen een kop koffie of heb een online lunch. Wijk vooral niet teveel af van je normale sociale ritme. Je zult merken dat al deze online interacties een wonder doen voor je humeur.

  2. Zorg dat je jezelf doelen stelt tijdens deze quarantaine. Wat wil je bereiken in deze periode? Als je actief met je doelen aan de slag gaat, zorgt dit voor afleiding en verhoogt het je eigenwaarde.

  3. Doe iets voor een ander. Gelukkig kunnen we ons ook op alternatieve manieren verbonden voelen met anderen. Wanneer je belangeloos iets doet voor een ander (iemand opbellen, een boodschap doen, een inzamelingsactie op poten zetten of wat al niet meer), dan maak je een ander blij. Dit zorgt ook voor verbinding en dat maakt dat ook jij blij wordt.

  4. Laat je socials zoveel mogelijk links liggen. Het alsmaar staren naar de tijdlijn van anderen (stelletjes die wel samen zijn of gezinnen die samen lunchen of hardlopen), maakt je ongelukkig. Lees in plaats daarvan een goed boek of hou een extra yoga-sessie. Geniet van alle dingen die je kunt doen, juist omdat je alleen bent.

Samen redden we levens door thuis te blijven. We hebben dus een hele goede reden om nog even door te zetten. Sta af en toe stil bij waarom je dit ook weer doet en waarom jij je soms eenzaam voelt. Accepteer het. Een dipje mag zo af en toe, het is heel normaal. Maar laat het dipje niet te lang duren. Pak één van de vier tips weer op en beat that loneliness. Want ook dat kunnen we. Samen.

Column Dagblad De Limburger: Wat goeds kunnen we halen uit deze Corona-crisis? by Josje Smeets

De luchtvaart in grote problemen. Horeca in de knel. ZZP-ers die al beginnen om te vallen. Talpa en H&M die vele ontslagen aankondigen. Velen onder ons hebben nooit eerder een crisis van dit formaat van dichtbij  meegemaakt. Buiten het verschrikkelijke leed van zieken, overledenen en naasten, kent deze crisis ook een economische variant van ongelofelijke grootte. Tel daar de steeds strenger wordende maatregelen van ons kabinet bij op -waardoor we noodgedwongen verder beperkt worden in onze vrijheid- en de ramp is compleet. Hoe kunnen we onder deze omstandigheden in hemelsnaam nog positief blijven?

Het antwoord is eenvoudiger dan u wellicht denkt. De huidige situatie in de wereld dwingt ons om prioriteiten te stellen. Welke zaken zijn nu echt het allerbelangrijkst in ons leven? Health and safety first. Dat is iets dat we nu allemaal begrijpen. Daarna komen basisbehoeften als voedsel, een huis en naastenliefde. We hebben met zijn allen bewezen dat we bereid zijn hierom het gevecht aan te gaan. Zo stond ik vanochtend wederom ietwat beteuterd voor een leeg schap tarwebloem. Hoeveel taarten en cakes worden er in hemelsnaam gebakken in Nederland vandaag de dag? En afgelopen weekend lapten wij Nederlanders massaal de verzoeken tot sociale afstand aan onze laars om samen te kunnen zijn met degenen die wij het liefst om ons heen hebben.

Deden we dit prioriteren maar altijd. Dit zou immers betekenen dat nooit meer iemand aan je bumper zou kleven op de snelweg; immers; safety first. Het zou ook betekenen dat we meer aandacht zouden geven aan die collega met een griepje; ‘Ben je ok? Kunnen we ergens mee helpen?’. Want gezondheid is belangrijker dan nog meer uren werk verzetten. De zorg om gezondheid zou tevens inhouden dat wij westerlingen massaal aan de elektrische voertuigen en zonnepanelen gaan. Zonder schone lucht immers geen schone longen. En bovenal zouden we meer tijd besteden aan datgene dat ons echt het allergelukkigst maakt: onze familie en vrienden. Gedaan zou het zijn met de eenzaamheid; geen vergeten oma’s of buurvrouwen meer. We zouden elkaar meer in de gaten houden, omdat we des te meer beseffen hoe het is om niemand om ons heen te hebben. Weken- of zelfs maandenlang. Deze crisis drukt ons met de neus op de harde feiten. Wat is echt belangrijk? Wat maakt ons gelukkig?

Corona brengt ons terug naar de basis. Even resetten. En daarna opnieuw beginnen. Volle kracht vooruit. Maar dit keer hopelijk wel bedachtzaam én  samen.

Want daar word je pas echt gelukkig van.