Blog Bedrock Magazine: Maakt geld eigenlijk gelukkig? by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+Bedrock+Blog+geld.jpg

Moneys. Het zijn zware tijden voor onzekere ondernemers, ZZP-ers en ook mensen in loondienst (is mijn baan veilig, hoe lang heb ik nog werk?). Deze crisis brengt ons allen terug naar de absolute basis; wat is echt belangrijk? Wat maakt ons echt gelukkig? Hoe zit het met geld? Is dit totaal onbelangrijk? Maken we ons in ‘gewone dagen’ druk om niks? De vraag ‘maakt geld gelukkig?’ beantwoord ik in mijn nieuwste blog voor @bedrockmagazine. Lezen!

De meeste onderzoeken zeggen namelijk dat geld gelukkig maakt totdat je 2 keer een modaal inkomen verdient. Daarboven maakt meer salaris niet gelukkiger. Geld voorziet ons in onze basisbehoeftes. We kunnen pas fijn leven als we voldoende voedsel kunnen kopen, een dak boven ons hoofd hebben en we ons kunnen verplaatsen. Dat is logisch.

Mensen met een modaal inkomen hebben dit allemaal en zelfs nog wel iets meer dan dat. Toch blijkt dat ook iets extra’s, zoals de luxe om op vakantie te gaan, het kopen van leuke cadeaus voor een ander of een goed werkende laptop, kan bijdragen aan je geluk. Zolang dit extra’s iets toevoegt, maakt het gelukkiger. Een vakantie brengt je rust en genot, het geven van een cadeau dankbaarheid en een laptop vooral veel gemak. Heb je zoveel geld, dat je alleen nog zaken kunt vervangen, maar niet langer kunt toevoegen, dan vervalt het principe van ‘hoe meer geld, des te meer geluk’.

Mensen die meer dan 2 keer modaal verdienen, zeg 3 keer modaal, kunnen net zo goed op vakantie, maar zij kiezen wellicht voor vakanties verder weg en een tikkeltje luxer. Zij kiezen voor een grotere auto, luxere cadeaus en een nieuwere type laptop. Dit voegt niet per se extra toe in gemak, dankbaarheid en comfort, het is enkel mooier of nieuwer. En juist dit laatste maakt niet substantieel gelukkiger. Het lijkt heel even zo: ‘kijk mij eens met mijn nieuwe Prada tas’, maar iets nieuws went heel snel. Deze wet van gewenning aan positieve dingen noemen we hedonische adaptatie’. Je lijkt dus heel even gelukkiger, maar al heel snel zak je terug naar je ‘base level of happiness’.

Wat blijkt? We worden veel blijer van aardse zaken, zoals naar buiten gaan, samen zijn of het helpen van een ander. Bij deze zaken komen pas échte positieve en tevreden gevoelens naar boven drijven, die nog eens lang blijven aanhouden ook. Zaken als deze dragen dan ook enorm bij aan ons lange termijn geluk. Het kopen van meer spullen met meer geld zorgt slechts voor geluk over de korte termijn.

Dus of geld gelukkig maakt? Zolang het écht iets extra’s kan toevoegen aan jouw basisbehoeften, dan ja. Zorgt geld alleen maar voor ‘meer, beter, hoger’, dan is je geluk slechts van korte duur.

Liever arm en gelukkig, dan een bozige oom Dagobert. Toch?

Blog Wendyonline.nl: Enkele gelukstips voor tijdens je thuisquarantaine by Josje Smeets

HelloBetty Josje Smeets Gelukspsycholoog nieuwsbrief-maart-2020.jpg

Voorlopig moeten we thuisblijven. Dat klinkt misschien als iets waarvan je droomt, maar de werkelijkheid pakt toch anders uit. Vier muren komen al heel snel op je af, zeker wanneer je ook nog met meerdere huisgenoten en/of kinderen woont. Hoe combineren we wonen, werken, opvoeden en leven 24 uur per dag zonder gillend gek te worden? Onze Wendy-expert en GeluksPsycholoog Josje geeft je vijf tips voor meer geluk.

1. Verwacht niet teveel. Stel je verwachtingen naar beneden bij. Wanneer we hoge verwachtingen hebben (oh, dit zal allemaal wel loslopen. Over een paar weken kunnen en mogen we alles weer), kan de werkelijkheid extra hard aankomen. Waardoor je nog meer down wordt of gefrustreerd raakt. Zorg dat je verwachtingen realistisch zijn. Dan matcht het de werkelijkheid óf deze valt juist heel erg mee.

2. Zoek het daglicht op. Tijdens je dagelijkse boodschappen of de wandeling met de hond mag je naar buiten. Geniet hier even van. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van serotonine in je brein en dit zorgt ervoor dat jij gelukkig wordt. Ook als je binnenblijft kun je voor extra daglicht zorgen door je werkplek bij het raam te creëren of met je hoofd uit het raam lekker uit te waaien.

3. Zorg dat je blijft leren. Mensen hebben baat bij groei en ontwikkeling. Juist nu kun je die leuke online cursus visagie of Spaans oppakken. Of je leert gitaarspelen, portrettekenen of wat al niet meer. Ook kinderen kunnen leuke nieuwe skills leren. Jij kunt ze hierbij helpen; leer ze de handstand, liedjes of een vreemde taal. Leren maakt blij, maar van doceren word je zo niet nog gelukkiger. Het geeft je het gevoel dat je een bijdrage levert in deze verder eenzame dagen.

4. Pak vervelende klussen aan. Het voltooien van een saai taakje geeft rust en voldoening. Je zelfvertrouwen krijgt een boost na het afvinken van weer een to do, die al stiekem maanden op je wacht. Juist nu heb je er de tijd voor.

5. Grijp deze tijd aan om stil te staan bij jezelf en het leven dat je leidt. Nu is de tijd voor zelfreflectie; wat gaat goed en wat zou je anders willen na Corona? Mediteren of yoga helpt hierbij. Maar ook lezen van zelfhulpboeken of het aanvragen van online coaching kan jou helpen bij het zoeken naar jezelf.

Welke tips jij ook kiest, maak het beste van deze tijd. Want ook deze dagen komen niet meer terug.

Take care allemaal.

Blog Bedrock Magazine: Vrijdag de 13e brengt geen ongeluk. by Josje Smeets

Gelukspsycholoog%2BJosje%2BSmeets%2BHelloBetty%2Bvrijdag-de13e-blog.jpg

Geluk en vrijdag de 13e. Niet bepaald een goede combinatie. Tenzij….wat? De wetenschap zegt heel iets anders. Vrijdag de 13e brengt geen ongeluk. Hoe, wat, waar in combinatie met blauwe onderbroeken lees je hier in mijn nieuwste artikel voor Bedrock.

Vrijdag de 13e brengt ongeluk. Dat weten we allemaal. Zelfs al ben je niet bijgelovig en vind je ophef over zaken als een ongeluksdag eerder lachwekkend, dan nog zal de combinatie vrijdag en 13 je opvallen. We leren immers al van zeer jongs af aan dat deze dag een bijzondere is. Een bijzonder ongelukkige in dit geval en dat maakt dat we op dagen als deze extra alert zijn.

Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat mensen op vrijdag de 13e meer kans op ongelukken maken dan op andere dagen. Waarom houden we hier dan toch zo aan vast en wat maakt dat we deze ‘kennis’ generatie op generatie door blijven geven?

Ten eerste is geloof in vrijdag de 13e een vorm van bijgeloof. Sommige mensen zijn meer bijgelovig dan anderen. Onderzoek wijst uit dat met name veel sporters een vorm van bijgeloof hebben; sommigen slaan een kruisje voor een belangrijke voetbalmatch, anderen dragen altijd een blauwe onderbroek bij een hardloopwedstrijd en weer anderen moeten van zichzelf een compleet ritueel uitvoeren vlak voor een duel, omdat dit de kans op winst zou vergroten. Zelfs supporters zijn bijgelovig; tijdens het EK of WK voetbal verzinnen mensen de gekste dingen om er voor te zorgen dat hun land de wedstrijd wint.  Kun je je octopus Paul nog herinneren, die in de zomer van 2010 alle zeven de wedstrijden van het Duitse elftal juist wist te voorspellen? Ook al weten we heel goed dat zaken als dit niet waar kunnen zijn; we houden er maar al te graag aan vast. En dat is precies wat bijgeloof doet; het geeft ons zelfvertrouwen. Het geeft ons een gevoel van controle. Wanneer we zaken zelf in de hand hebben zijn ze minder stressvol, dan wanneer het lot volledig buiten ons om ligt. Het brengt ons kalmte en maakt dat we inderdaad vaak beter presteren mét dan zonder bijgeloof. En hier is dan wél weer wetenschappelijk bewijs voor.

Dat brengt me meteen op het tweede punt. Geloven in vrijdag de 13e is een vorm van self fulfilling prophecy. Deze psychologische term houdt in dat we datgene krijgen wat we denken en verwachten. Denk je dat deze dag ongeluk brengen zal? Dan zul je waarschijnlijk extra voorzichtig doen en overal op letten. Dit maakt nét dat je de kans op een ongelukje vergroot. Dit werkt ook zo andersom.  Wanneer jij denkt dat je harder loopt met een blauwe onderbroek, dan geeft dit feit alleen al een flinke boost aan je zelfvertrouwen. Je geloof in jezelf, waardoor je ook daadwerkelijk sneller rent.

Gek? Zeer zeker. Maar het is absoluut waar.

Dus ben je wat bang aan gelegd op vrijdagen als deze? Draag dan een blauwe onderbroek of sla een kruisje op je borst: helpt gegarandeerd.

Blog Wendyonline.nl: Social detoxen maakt gelukkig. by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog-social-detoxen-blog.jpg

We meten ons geluk continu met dat van anderen via social media. Zelfs als jij denkt een geweldige dag te hebben gehad, zou dat wel eens tegen kunnen vallen, wanneer je de timeline van je vrienden ziet. En dat kan jouw geluksgevoel zomaar een opdonder geven. Niet fijn dus. De oplossing? Social detoxen! Lees er in mijn artikel voor WendyOnline meer over.

Wanneer je door je sociale media scrollt, treedt het proces van sociale vergelijking op. We vergelijken onszelf met de happy lifes van anderen. Zo kun je heel trots zijn op de promotie op je werk, tot het moment dat je instagram opent. Dan zie opeens die ene kennis die aan het backpacken is door India, terwijl een ander op een feestje staat met vriendinnen die jij al heel lang niet gezien hebt. Abrupt verdwijnt je gevoel van euforie. Er kan zelfs jaloezie of melancholie voor in de plaats komen. Het blijkt dat het continu vergelijken van onzelf met anderen via social media, ons zelfs depressief kan maken.

Hè wat? Ja, echt waar.

Social media zijn een fantastische manier om op de hoogte te blijven van andermans levens en om contacten te blijven onderhouden. Maar anderzijds maakt dit dat we ook steeds hogere verwachtingen hebben. Van onszelf om precies te zijn. Ook wij willen nog een keer met die vriendinnen afspreken, ook wij willen eindelijk die verre reis maken. De vraag is; wil je dat ook echt? Of wil je dit alleen maar omdat je het gezien hebt op insta of facebook? Dat is iets wat je je telkens opnieuw moet afvragen.

Hoe deden mensen dat vroeger ook weer? Voor het internet? Voor social media? Leefden zij ook zulke kleurrijke levens vol spannende feestjes, reizen, ervaringen? Of was iedereen toen gewoon lekker saai? Het antwoord; geen idee. We wisten veel gewoon niet. We spraken onze vrienden op school of op het werk, we belden af en toe of we spraken thuis af. We wisten zeker wel wat van elkaar, maar van vagere kennissen wist je helemaal niets. En weet je hoe dat voelde? Fijn! Verdomde fijn.

Zonder social media ben je namelijk niet op de hoogte van de geweldige prestatie van die kennis, of van die mooie man aan haar zijde. Je weet niets  van de vele vakanties, het hoge salaris of de mooiste outfits. Niks om je aan te vergapen of jaloers op te zijn. En wanneer je besluit social media te laten voor wat ze zijn, heb je meer tijd om je te focussen op jezelf. Jouw leven. Jouw successen. Van die focus word je gelukkig.

Nu hoef je niet volledig te detoxen of af te kicken van social media. Maar probeer eens te minderen. Sla eens een dagje over. Je zult versteld staan van wat dit met je doet.

Dus heb je inderdaad een promotie gemaakt? Bel dan de vrienden met wie je het delen wilt en geniet offline. Vier het moment. Ben trots op jezelf. En maak je pas daarna weer druk over anderen.