Column WijLimburg: Succesvolle mensen gaan op tijd naar bed. by Josje Smeets

Josje Smeets HelloBetty succesvole-mensen-gaan-vroeg-naar-bed-collum.jpg

Mensen die vroeg naar bed gaan én voor dag en dauw opstaan zijn productiever, energieker, relaxter en succesvoller. Aldus de wetenschap. Lees het in mijn nieuwe artikel voor WijLimburg.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) berichtte afgelopen maandag dat 1 op de 3 bestuurders, die ‘s avonds of ‘s nachts rijdt, minder alert is. Het risico op verkeersongevallen stijgt daarmee tot wel 30%.

Automobilisten werden door de VSV getest op het gehalte melatonine in hun speeksel. Daaraan kun je aflezen of de bestuurders reeds aan hun biologische nacht begonnen zijn. En dat waren er nogal wat. Het advies van de VSV luidt; neem powernaps en drink veel koffie. Een waarheid als een koe. Maar in mijn opinie kun je veel beter nog hetvolgende doen; ga ‘s avonds laat niet de weg op. Doe zoals veel van de meest succesvolle ondernemers doen; ga op tijd naar bed en sta voor dag en dauw op. Onderzoek toont aan dat mensen, die leven volgens strenge slaap- en waakrituelen, gelukkiger, succesvoller, relaxter en gezonder zijn dan mensen die dat niet doen. 

Neem de CEO van Disney, Bob Iger. Deze goede man zet al om 4.30 uur zijn wekker. Hij is ervan overtuigd dat dit hem productiever maakt. Bovendien heeft hij zo tijd om te sporten. Dit laatste draagt bij aan een hoge dosis zelfverzekerdheid en geluksgevoel. Ook Richard Brandson staat gaat vroeg naar bed en staat vroeg weer op; reeds om 5.45 uur staat hij naast zijn bed. En zo zijn er nog talloze voorbeelden van succesvolle mensen die er een strikt dag- en nachtritme op nahouden, van de CEO van Twitter tot aan Barack Obama.

Je biologische klok heb je niet voor niets, het levert je wat op als je hiernaar luistert. Een nachtelijk autoritje hoort daar dus niet bij, tenzij jouw slaappatroon daar sinds lange tijd op is ingeregeld. 

Hoe saai dit ook klinkt; je lichaam houdt van een bepaalde mate van voorspelbaarheid. Wanneer jij toegeeft aan je moeheid door naar bed te gaan bij de eerste signalen, zul je veel gemakkelijker inslapen en zal je slaap bovendien dieper en beter van kwaliteit zijn. Daardoor verwerk je gebeurtenissen overdag beter en sta je met een fris en positief brein weer op. Wanneer je op een vaste tijd gaat slapen, zal je brein je ook op een vaste tijd laten ontwaken. Je biologische klok is namelijk heel stipt. Makkelijk kunnen opstaan geeft zelfvertrouwen. Het is je eerste succes van de dag. Dit alles opgeteld; een uitgerust en energiek brein, postiviteit en zelfvertrouwen maakt dat je je gelukkiger voelt en meer successen boekt. 

Doe je daarentegen zaken die onverwacht zijn voor het brein, zoals ‘s avonds toch nog die ene extra aflevering van je favoriete serie kijken of de auto instappen, dan raakt je brein van het padje en wordt slapen lastiger. Met alle gevolgen vandien. Niet doen dus. 

Slaap jezelf succesvol. Trusten.


Blog Bedrock Magazine: Hoe een HALT toeroepen aan het steeds maar meer willen. by Josje Smeets

Josje Smeets HelloBetty Gelukspsycholoog Bedrock stop-met-meer-willen.JPG

Meer, meer, meer! wij mensen willen altijd maar meer. We vinden het nooit goed genoeg. het gras is altijd groener bij de buren. enzovoort, enzovoort.

Herken jij je hierin? Ben jij altijd op zoek naar uitdaging, prikkels en de volgende kick? Kan het niet gek genoeg? Het blijkt dat we behoefte hebben aan bewijsdrang, omdat we door differentiatie onze overlevingskans verhogen. euhm wat? Anders gezegd: we willen niets liever dan de ander laten zien hoe goed we zijn, want daar voelen we ons zelf beter door. Hallo Instagram!

Toch heeft dit vaak het tegenovergestelde effect. In plaats van ons goed voelen, blijkt een overkill aan socials en altijd maar meer willen ons juist een beetje down te maken. Ai…da’s niet handig. Vaak blijkt namelijk hoe minder socials, meer happiness. Lees er alles over in mijn nieuwste artikel voor Bedrock.

‘Ik wil nog dit. Ik wil nog dat. Ik wil, ik wil van alles wat.’  Dit liedje van Kinderen voor Kinderen 10 heb ik letterlijk grijs gedraaid. Versleten tape in mijn cassettebandje.

Toen was de tekst al actueel. Maar nog steeds. We willen meer. Altijd maar meer. Als we thuis zijn, willen we meer feestjes. Hebben we sociale verplichtingen, willen we meer rust. Wanneer we altijd maar doorwerken, wensen we meer vrije tijd. Mensen met tijd genoeg, zouden willen dat ze meer van betekenis konden zijn. Het is nooit GOED GENOEG. Het gras is groener bij de buren. Altijd.

Hoe kan dat toch? Volgens Leon Festinger hebben wij mensen behoefte om onszelf continu te evalueren. Dat zou ons helpen bij het opbouwen van een beter zelfbeeld. Natuurlijk hopen we op een positiever zelfbeeld, maar door de komst van alle socials, leidt het vergelijken soms eerder tot een negatief zelfbeeld. Daarom is het goed om daar af en toe gewoon keihard mee te stoppen. Dus wat helpt jouw honger naar ‘altijd maar meer’ te stoppen? 

  1.  Digital detoxen dus. Niet een oplossing voor de lange termijn, maar wel een die je helpt om op de korte termijn terug naar jezelf te keren. Leg die telefoon eens 24 uur weg. Of als je durft een week of 2. Of gooi alle social apps van je mobiel. Werkt ongelofelijk bevrijdend. Het verschaft je tijd (ojee, is het al zo laat? Misschien dat ik maar eens ga tukken. Om 21 uur), maar het biedt je ook ruimte tot zelfreflectie. Wat wil jijzelf graag? Waar heb je behoefte aan? Zelfreflectie lukt alleen, als je de invloed van anderen weglaat.

  2. Weet dat anderen ook soms jaloers zijn op jou. No way! Ja dus. Als je geen zin hebt in een digital detox, kun je eens je eigen social feed bekijken door de ogen van een ander. Wat post je? Welke teksten schrijf je? Als je ballen hebt, vraag dan een bekende hoe zij jou zien op social media. Het kan een enorme eye opener zijn wanneer je merkt dat anderen net zo vaak jaloers zijn op jou, als jij op hen. Dat helpt bij het meer tevreden zijn over jezelf.

  3. Heb vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Ook jij gaat er komen. Ook jou komt toe wat je toebehoort. Echt waar. Hoe meer je van zulke positieve gedachten oproept in je brein, des te meer je er ook naar gaat handelen. Ook dit fenomeen is veelvuldig onderzocht in de psychologie en noemen we self fulfilling prophecy. Denk jezelf succesvol of gelukkig en je zult het worden ook.

‘Ik wil nog hoog, ik wil nog laag, al is het telkens weer de vraag of ik daar ooit nog aan toe kom. Want de dagen vliegen om.’

 


Ben tevreden. Geloof in jezelf. Ben gelukkig. Want de dagen vliegen om.

Blog Wendyonline.nl: Zo kom je januari en februari door. by Josje Smeets

wen[1] kopie.jpg

Hoe voel jij je zo vlak voor Blue Monday? Lig je te snotteren van ongeluk op de bank of valt het allemaal reuze mee? Hoe het ook zij, deze tips helpen je om happy de maanden januari en februari door te komen.

Nieuw jaar. Nieuwe kansen. Heb jij er ook zo’n zin in? 

Of zijn januari en februari voor jou maanden die maar beter geschrapt kunnen worden van de kalender? Heb je helemaal niks met deze saaie wintermaanden, waarin de dagen kort en nat zijn?

Lees nu hoe je deze periode toch doorkomt.

December is dé feestmaand bij uitstek. Weet je dat onze voorouders deze feestdagen ooit bedacht hebben, om zo de meest donkere periode van het jaar goed door te komen? Ik denk dat die missie geslaagd is. Het is zo druk en gezellig in december, dat we er zelfs gestrest van raken. Persoonlijk heb ik dan ook nooit begrepen, waarom we deze feestelijkheden niet wat meer uitsmeren over de rest van de wintertijd. Ik snap wel dat het verplaatsen van de geboortedag van Jezus misschien wat lastig te regelen valt, maar toch. Hoe fijn zou het zijn als we ook in januari nog wat leuks in het verschiet zouden hebben?

Niets is minder waar. Januari en februari strekken zich als een langgerekte, grijze, periode voor ons uit. Waarin ons niet veel anders rest dan werken, werken, werken. 

Toch is bovenstaande gedachtenkronkel niets meer dan een voorbeeld van een ‘fixed mindset’. Mensen met zulke mindset zien vooral veel beren op de weg en kunnen heel goed klagen over alles dat niet goed is. Kunst is, om dit om te buigen naar een ‘growth mindset’. Maak van problemen een uitdaging. Buig negativiteit om in positiviteit. Zie kansen.

Wat voor kansen kun je zien in deze eerste maanden van het jaar?

 1.     Je kunt letterlijk opnieuw beginnen. Het is niet alleen een nieuw jaar, we staan ook aan de start van een nieuw decennium. Maak schoon schip. Gooi het roer om. Ga vanaf nu de dingen doen die je echt leuk vindt. Begin klein. Maar begin. Wedden dat de grauwe dagen er heel anders uit gaan zien?

2.     Je kunt zonder schuldgevoel al om 5 uur ‘s middags je pyjama of huispak aantrekken. Gordijnen dicht, boekje erbij. Geen hond die je ziet of die dat raar vindt. Korte dagen, betekent lange avonden en nachten. Geniet van de lange avond die voor je ligt. Kruip vroeg onder de wol en pak een extra uurtje slaap. Happiness verzekerd!

3.     Omdat januari en februari vrijwel geen onderbrekingen kent in de vorm van feestdagen of vakanties, kun je eens lekker doorpakken. Juist nu heb je tijd om een grote klus aan te pakken. Op je werk of in of om je huis. Zet je tanden erin en pak door. Stel jezelf een doel. Werk hier elke dag aan. Zodat jij bij het doorbreken van de eerste zonnestralen op je nieuwe terras of in je nieuw geverfde kantoor kunt zitten. Een nieuw project oppakken en in een flow door kunnen pakken, maakt bewezen gelukkig.

4.     Gebruik deze maanden ook echt om je goede voornemens op te pakken. Geen feestjes maakt bijvoorbeeld dat je ook makkelijker van de alcohol of borrelhapjes afblijven kunt. Saaie lange avonden kunnen worden vervangen door een nieuwe studie. Etcetera. Make those days count!

 En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wanneer je je niet laat tegenhouden door negatieve gedachten, maar juist probeert overal het positieve van in te zien, kan ook deze eerste periode van het jaar je niet van je stuk brengen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Dus ook nu.

Blog Bedrock Magazine: Hoe weten we wat echt gelukkig maakt? by Josje Smeets

HelloBetty gelukspsycholoog BLOG hoe-weten-we-wat-echt-gelukkig-maakt.jpg

Hoe weten we wat ons echt gelukkig maakt? Deze vraag werd mij onlangs gesteld via het kanaal van @bedrock. Euhm…… kan ie nog lastiger misschien? Geluk is namelijk persoonlijk. En niet zomaar te vangen in 1 of 2 zinnetjes. Toch kan ik je wel op weg helpen. Doe onderzoek. Vul de vragen in onderstaande blog in en maak een begin met jouw zoektocht naar geluk. Want pas als je gaat zoeken, zul je vinden. Wacht niet tot het nieuwe jaar, begin vandaag nog. Want liever vandaag nog happy dan morgen. Toch?

We doen aan Hot Yoga, lezen de nieuwste zelfhulpboeken en alle blogs op Bedrock, eten vegan, maken 4 reizen per jaar naar de meest onontdekte oorden en chillen met vrienden zoveel we kunnen. We kiezen bewuster dan ooit voor wel of geen kinderen, wel of geen partner en nemen een loopbaancoach bij de arm om die droomjob te vinden. Maar toch. Echt hélemaal gelukkig zijn we toch niet. We voelen ons goed, maar we willen great. We gaan voor happily ever after.

De vraag is: hoe?

Geluk is persoonlijk. Jij zult van heel andere dingen gelukkig worden dan je onderbuurvrouw. Toch zijn we binnen de psychologie achter een aantal gemeenschappelijke zaken gekomen waar iedereen blij en gelukkig van wordt. Jij, maar ook je buurvrouw. Dit zijn zaken als het goed zorgen voor je lichaam en veel samen zijn met anderen. Daar kun je dus mee beginnen.

Maar wat nu als je dit al allemaal doet? En nog steeds niet 100% gelukkig bent? 

Wat dan helpt, is zelfonderzoek. Je kunt jezelf heel simpel de volgende vraag stellen ‘op wie of wat ben ik jaloers?’ Dit kunnen meer dan 1 persoon of ding zijn. Schrijf alles en iedereen op. Wie weet heb je wel een hele waslijst aan mensen of zaken met wie jij zou willen ruilen. Je kan groots denken. Misschien wil je wel Chantal Janzen zijn? Of klein; simpelweg ruilen met je luie kat is soms minstens zo aantrekkelijk. Wanneer je je lijst compleet hebt, doe dan het volgende. Bedenk waarom je op deze zaken of personen jaloers bent. Schrijf ook dit op. Zo kan het je heerlijk lijken om eens voor een grote groep mensen te presenteren, net als Chantal. Het kan ook zijn dat je het juist tof vindt dat zij geen blad voor haar mond neemt. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn.

Vind je dit lastig, probeer dan de volgende vragen te beantwoorden: 

  1. Wat heeft of doet deze persoon wel, dat jij niet hebt of doet? 

  2. Of omgekeerd; wat heeft of doet deze persoon niet, dat jij wel hebt en doet?

Bovenstaande 2 vragen zijn cruciaal. Ze verschaffen je meer inzicht in datgene waar jij naar verlangt. Naar dat waar je van droomt. Het maakt duidelijk wat je zou willen hebben, maar ook wat je liever zou willen kwijtraken. Als het goed is, heb je ook nu weer een hele lijst. Dit is de lijst met punten die jou écht gelukkig gaan maken. Dat was toch simpel. Niet?

Het lastigste komt echter nog. Met deze gelukslijst mag je namelijk aan de slag. Zorg dat je in actie komt! Maak minimaal 1 actie-punt en begin met datgene dat het gemakkelijkst is. Iets dat je gelijk aan kunt pakken. Liefst nog voor de kerst. Lukt dat niet? Zet hem dan hoog bovenaan je ‘goede voornemens-lijst’. 

Je eigen geluk kun je best beïnvloeden. Het kost echter wel wat moeite. Maar dan heb je ook wat. Happily ever after.