Blog Wendyonline.nl: Waarom vervelen helemaal zo erg niet is. / by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+Wendyonline+Blog+vervelen+is+niet+zo+erg.jpg

Steeds meer mensen zijn  #coronamoe en wachten lusteloos op de bevrijding. Mensen vervelen zich wat af op drie hoog achter. Maar weet je? Vervelen is helemaal zo erg nog niet. Het is zelfs goed voor je. Lees het in mijn nieuwe blog voor @wendyonlinenl.

Tijdens deze Corona-crisis vind je ze overal. Tips om je thuisquarantaine door te komen. Ook ik zelf geef anderen continu tips, dat is nu eenmaal wat een psychologe doet. Zo is het goed om te blijven bewegen, een vaste routine aan te houden en jezelf (nieuwe) doelen te stellen deze quarantaine. Maar wat nu als je daar allemaal geen zin in hebt? Dat je deze quarantaine gewoon echt heel vervelend en saai vindt? Dat je geen puf hebt om gitaar te leren spelen, online te borrelen of je om 7 uur ‘s ochtends al uit je bed te slepen, terwijl er toch niemand is die fysiek op je wacht? Wat nu als je gewoon op de bank wilt liggen?

Weet ten eerste dat het niet erg is om je zo te voelen. Dit is ook niet persé een leuke tijd. Accepteer dat het ok is dat je minder energie hebt. Acceptatie is de eerste stap naar een beter gevoel krijgen over jezelf. Weet bovendien dat je juist gelukkig kunt zijn, als je af en toe ook wat minder gelukkig bent. Straks ga je des te meer waarderen dat je naar buiten kunt wanneer je wilt en je tijd kunt doorbrengen met wie je dat het liefste doet.

Maar wat doe je dan in de tussentijd? De noodzakelijk dingen doen, zoals werk, de boodschappen en eventueel voor je kinderen zorgen? En verder: op de bank ploffen en niets doen? Je blijven vervelen dus? Dat is toch een onhoudbare situatie? Op de korte termijn voor jezelf misschien wel ja. Vervelen is niet persé leuk. Maar vervelen is daarentegen enorm goed voor je brein. En wel om het volgende.

  1. Verveling zorgt voor creativiteit. Omdat je brein gewend is continu geprikkeld te worden, zoekt je brein ook naar prikkels wanneer je niets doet. Omdat deze extern niet te vinden zijn, gaat het brein intern creatieve verbindingen aanleggen en ideeën bedenken. Juist in tijden van stilte, komen de mooiste dingen tot stand. Meestermuziekstukken, prachtige boeken of initiatieven voor een nieuwe onderneming of wat al niet meer. Laat die creativiteit gaan dus en zie wat er ontstaat.

  2. Tijdens verveling komt je brein tot rust. Het gaat in de zogenaamde ‘default mode’. Processen worden opgeschoond en herstart. Je komt in een soort van pauze-stand, waardoor je brein kan bijladen. Dit zorgt ervoor dat stressniveaus dalen en je energieniveau stijgt.

  3. Tijdens deze zelfde default mode doet je brein nog veel meer. Het zal beter dealen met het verleden, door bepaalde gebeurtenissen een plekje te geven. In de periode van nietsnutten is daar tijd voor. Ook zal je brein zich (beter) voorbereiden op de toekomst die komen gaat, zodat je deze stressvrijer tegemoet kan treden. Het brein doet dus actief aan zelfreflectie. Het maakt dat je beter in contact komt met je gevoel en je ware ‘ik’.

Redenen genoeg om je af en toe te vervelen dus. Weet wel, dat wanneer je te lang in de ‘default mode’ blijft hangen, je in een dipje kunt raken. Het brein wordt dan te weinig uitgedaagd. Dus voel jij je somber worden? Dan is het misschien toch een idee om wél die workout te doen of een online borreltje te organiseren. Tevens is het bewezen dat mensen, die te lang in de pauzestand van het brein blijven hangen, meer gevoelig zijn voor Alzheimer of andere geheugenproblemen krijgen. Dat is nu ook weer niet de bedoeling. Maar dan spreken we echt over een maanden- of zelfs jarenlange onderprikkeling van het brein.

Af en toe vervelen is dus geen enkel probleem. Het heeft juist voordelen. Je komt tot rust en het brengt je op nieuwe ideeën. Ga hiermee na de periode van verveling aan de slag. Het zal je energie en zelfvertrouwen boosten. Je mood en motivatie is letterlijk nieuw leven ingeblazen. Gogogo!