Hoe los je ruzies goed op? Verschenen bij WendyOnline / by Josje Smeets

Josje+Smeets+HelloBetty+Gelukspsycholoog+hoe+los+je+ruzies+op.jpg

In Wuhan is het aantal echtscheidingsaanvragen na de lockdown fors gestegen. Merk jij ook dat je meer ruziet met je partner of huisgenoten? Om onbenullige zaken zoals het legen van de vaatwasser of omdat hij of zij je simpelweg voor de voeten loopt? Ga dan eens na waarom je ruzie maakt. Zie je elkaar teveel of is er meer aan de hand? Pas dan weet je hoe deze ruzies op te lossen. Lees hier mijn nieuwste blog voor @wendyonlinenl met tips bij ruzie.

Na 9 weken thuiszitten mogen wij Nederlanders langzaam weer naar buiten. Voor de één heel jammer (want het was zo gezellig en lekker rustig thuis), voor de ander een zegen. Het blijkt dat in Wuhan eerder dit jaar de voorspelde geboortegolf is uitgebleven, maar dat er wel een verhoogd aantal echtscheidingen is aangevraagd. Het continu op elkaars lip zitten zorgt nu eenmaal voor meer spanningen tussen partners en familieleden. De vraag van vandaag is: hoe ga je om met (veelvuldige) ruzies met je partner? Neem de volgende zaken in acht.

  1. Ga na waarover je ruzie maakt. Is dat een onbenullig iets zoals rondslingerende sokken of ligt er een meer gevoelig onderwerp aan ten grondslag? Zoals het feit dat jullie misschien niet meer bij elkaar passen, of erger nog: niet langer van elkaar houden? Weet dat beide soorten ruzies wezenlijk verschillen. Toch blijven stellen jarenlang kibbelen over diezelfde sokken, zonder het daadwerkelijke hekel punt op tafel te brengen. Terwijl dat juist voor een duurzame oplossing zorgen zal.

  2. Wanneer het onderwerp van ruzie serieus is, ga dan om tafel. Praat erover, zoek naar eventuele oplossingen en maak besluiten over de toekomst.

  3. Ruzie je echt alleen maar over kleine dingen, omdat je teveel met elkaar geconfronteerd wordt tijdens Corona? Denk dan eens na over deze kwestie: wat is belangrijker? Het winnen van de strijd om de sokken of de relatie met je partner? In 90% van de gevallen zul je het laatste kiezen. Hou dit altijd in je achterhoofd als je aan het ruzieën bent. Natuurlijk mag je even chagrijnig zijn, maar je relatie staat bovenaan, dus het is echt zaak om hier samen uit te komen. Blijf daarom niet al te lang hangen in de vechtstand maar zoek naar een gezamenlijke compromis. Kom elkaar tegemoet. Wanneer iemand in de vechtstand blijft hangen, zegt deze onbewust eigenlijk het volgende: jij bent minder belangrijk voor mij dan de vuile sokken. Vraag je af of dit de boodschap is die je overbrengen wilt.

  4. Als je zover bent dat je wilt samenwerken en de ruzie wilt oplossen, kom de ander dan tegemoet. Geef aan dat je zijn of haar positie begrijpen kan en geef dan niet jouw standpunt aan, maar alleen maar het gevoel dat jij hebt bij het standpunt van de ander. Immers, een gevoel kun je niet betwisten. Het delen van je gevoelens is de eerste stap naar het einde van een ruzie.

  5. Wanneer de ander nog niet over is om tot een oplossing te komen, geef hem of haar dan de tijd en ruimte. Reageer geduldig en lief op diens humeur. Geef aan dat jij al verder bent. Je zult merken dat als de 1 al met de vredesvlag zwaait, de ander snel zal volgen.

  6. Last but not least: zeg sorry. Het aanbieden van je excuses is de ultieme handreiking naar een ander. Je bent bereid je eigen ongelijk toe te geven, om daarmee de ander blij te maken. Sorry zeggen zorgt voor closure en maakt dat jullie weer verder kunnen.

Weet bovenal dat elke goede relatie bestaat uit meerdere kibbelmomenten of spetterende ruzies. Het maakt dat je je hart luchten kan en je gevoelens kunt delen. Het maakt dat je elkaar beter begrijpt en je nader tot elkaar kunt komen. Kijk er dus met een positieve blik naar, maar zorg ook dat je ruzies snel weer oplost. Fijne kibbelmomentjes gewenst!