Blog Bedrock Magazine: Wat is werkgeluk voor millennials? / by Josje Smeets

Josje Smeets HelloBetty Gelukspsycholoog Week-van-de-werkstress.jpg

Week van de Werkstress. Gelukkig is ie bijna ten einde. Want we worden doodgegooid met berichten over stress, burnout en wat al niet meer. Maar……actueel is het wel. En urgent ook. Daarom hierbij een artikel om meer werkgeluk te krijgen. En dan dit keer vooral voor de groep die daar het meest mee struggelt; de millennial. Ben je een millennial of stuur je millennials aan? Lezen maar!

Week van het Werkgeluk, Week van de Werkstress, het aantal burn-out-gevallen dat verdubbeld is de afgelopen 20 jaar. We worden dood gegooid met zorgen over stress op het werk. Over millennials die nóg meer aan deze stress lijken te bezwijken dan hun voorgangers van generatie Y. Hoe kan dat? En hoe bereiken millennials het ultieme werkgeluk?

Millennials zijn ambitieus. Ze willen honderd dingen tegelijk en als het kan een beetje snel ook. We leven in een fast moving maatschappij en stilstand is zeer zeker achteruitgang. Millennials willen leren, zich ontwikkelen, zichzelf leren kennen en ontplooien. Menig werkgever wordt er wat nerveus van. Want hoe kan zij of hij dat allemaal voor deze doelgroep faciliteren? Heel vaak niet, zo blijkt. Want er zorg voor dragen dat mensen kunnen blijven groeien is nogal ingewikkeld. Zeker omdat groei voor iedereen anders is.

Bovendien zit bij bovenstaande nog een addertje onder het gras. Millennials willen groeien; ja. Ze willen feedback op hun prestaties en stappen tijdens deze groei; absoluut. Ze weten dat je het best leert door fouten te maken; ook dat. Maar juist het maken van fouten is iets dat ze liever niet doen. Millennials leven op succes. Het is een competitive world, 1 druk op je instagramknop en je wordt met de succesvolle realiteit van je leeftijdsgenoten geconfronteerd. Presteren en succesvol zijn is wat millennials willen, hard onderuit gaan niet. Toch is de realiteit vaak anders. Geen enkel bedrijf is fairytale land waarin je op een roze wolk recht omhoog schiet. Je zult merken dat je vaak genoeg onderaan diezelfde wolk bungelt of er zelfs meerdere keren keihard vanaf valt. De kunst zit hem in het creëren van een veilige omgeving waarin fouten maken mag. Je werkgever kan hieraan bijdragen door een inspirerende en motiverende leidinggevende boven je te zetten waarvoor jij hard wil gaan. En bij wie je durft stappen te zetten die wellicht niet gelijk het gewenste resultaat bereiken. Idealiter checkt deze leidinggevende regelmatig bij je in en vraagt naar je persoonlijke ontwikkeling. Bovendien voorziet hij je van constructieve feedback en –belangrijker nog- feedforward. En geeft hij je ook nog de ruimte om zelf je eigen dag in te delen.

Heb je niet zo’n soort manager? En heb je ook geen leuke collega’s bij wie je kunt sparren? Dan zul je de inspiratie en motivatie uit jezelf moeten halen. En dagelijks vol zelfvertrouwen je werk doen, zonder dat je daarbij bang bent dat je op je bek gaat. Wat daarbij helpt is het maken van een plan. Wat wil jij de komende tijd (of jaren) op deze werkplek bereiken? Het helpt om daarbij terug te denken aan het waarom je überhaupt op deze job hebt gesolliciteerd. Wat leek je zo tof? Waarom wilde je deze baan hebben en was het zo te gek dat je hem kreeg? Wanneer je je doelen helder voor ogen hebt, is het zaak hier een plan van te maken. Een plan op jaar-, maand-, week- en zelfs dagniveau. Elke dag opnieuw een doel dat jou uitdaagt om stappen te zetten. Ook al had je gisteren een zware dag. Op het moment dat je dagelijks je eigen doel haalt dat weer een stap in de goede richting is van je lange termijn persoonlijke ontwikkeling, geeft dat je zelfvertrouwen een boost. Het geeft je werk betekenis. Je doet dit niet voor niets. Bovendien heb je wellicht niet altijd de ruimte om zelf te bepalen welk werk je doet, maar het werken naar je eigen doelen; daar komt niemand aan. Die bepaal je helemaal zelf. Dat is je eigen autonomie en vrijheid.

De sleutel naar werkgeluk is een combinatie van bovenstaande. Autonomie/vrijheid icm betekenisvol werk en een hoog self esteem maakt dat je plezier krijgt in het werk dat je doet. Dat je inderdaad blijft groeien. En dat kun je helemaal zelf bereiken door je eigen plan te trekken waaraan je werkt naast al het andere dat je doet. Heb je al je doelen behaald? En zijn er geen andere factoren meer waaruit je je plezier kunt putten? Dan is het tijd voor een volgende stap. 

Go for it. Plan en creëer je eigen uitdaging! En ga harder dan je stress.