Nu de zomer éindelijk doorzet en we weer volop bloot zien buiten wordt de kans op verliefdheid bewezen groter. De grote vraag is, hebben deze zomerliefdes die ontstaan in een prachtige setting met eindeloze avonden en fijne temperaturen kans van slagen? Ik werd erover geïnterviewd door de leuke Yasmine Esser.
Het artikel verschijnt vanaf 6 juli in de Santé, maar hierbij alvast een klein tipje van de sluier;
Een zinderende zomer
Het blijkt uit tal van onderzoeken: op vakantie worden we sneller verliefd. Volgens gelukspsycholoog Josje Smeets zijn daar meerdere redenen voor. Als eerste: ons brein raak in verwarring van de fijne omstandigheden. "Op vakantie voel je je ontspannen en fijn. De zon schijnt, je bent vrij. Als je dan iemand ontmoet, denk je dat die fijne gevoelens door die ander komen, maar dat is dus niet per se waar, het zijn juist de omstandigheden waardoor je je goed voelt", legt ze uit.
Dat we wat lichter ontvlambaar zijn, heeft ook te maken met de temperatuur. "Bij hogere temperaturen maken we meer adrenaline aan. Dat is ook waarom er in warme landen meer oorlogen zijn en de mensen meer temperament hebben. Je ziet dus vaak dat zo'n vakantieliefde enorm gepassioneerd is. En daarnaast stellen we ons sneller open voor een ander, omdat we vaak denken dat het toch maar van korte duur is, dat kan voor extra verdieping zorgen."
Het kan wel zijn dat je op vakantie ineens op iemand valt die normaal helemaal niet je type is. Normaal worden we namelijk verliefd op mensen die nabij zijn en waar we iets gemeenschappelijks mee hebben. Smeets: "Als je op de camping in Zuid-Frankrijk staat of voor dat ene luxe resort hebt gekozen, denk je misschien automatisch dat je hetzelfde in het leven staat. Daardoor voel je je tot elkaar aangetrokken. Helaas blijkt bij veel vakantieliefdes uiteindelijk dat koppels toch niet zoveel gemeen hebben en strandt de relatie."
Benieuwd hoe dit zit? Hol dan binnenkort naar de winkel voor de nieuwste Santé of stuur Josje een berichtje met al jouw geluksvragen.