Het koud hebben maakt gelukkig
Vanwege de torenhoge energierekening proberen we allemaal op onze eigen wijze op energie te besparen. De een plaatst zonnepanelen op het dak, een ander doucht net iets minder lang en de ander zit klappertandend van de kou onder een dekentje op de bank. Hoe het ook zij: leuk is anders. Velen zullen deels afstand moeten doen van onze basisverwennerij: er lekker warm bijzitten in de koude herfst- en wintermaanden.
Ik was nieuwsgierig naar de effecten van kou op ons geluksgevoel. En wat blijkt? Kou maakt gelukkig. Een geluk bij een ongeluk dus.
Hoe maakt kou gelukkig?
Je leest het goed. Hoe onaangenaam kou ook voelen kan, het blijkt dat kou ons wel degelijk gelukkig maakt. Een voorwaarde is wel dat je het niet continu koud hebt, daar wordt niemand blij van. Maar van af en toe wat koude momentjes worden we een stuk weerbaarder en happier.
Hoe dat kan?
Een kou-ervaring boost je zelfvertrouwen. Urenlang ploegen door het bos in het gure herfstweer, het nemen van een ijsbad of koud afdouchen; het zijn allemaal zaken waarvoor je bepaalde grenzen moet verleggen. Niemand denkt als hij ’s ochtends vroeg in zijn warme bed ligt: ‘hè wat heerlijk, ik neem eens een koude douche.’ Om dit te kunnen heb je een bepaalde discipline en mindset nodig. Een kou-ervaring ondergaan maakt dat je uit je comfortzone moet stappen. Juist wanneer je zaken ervaart waarvan je niet zeker wist of je het durfde of aankon zul je een geluksgevoel ontwaren. Je brein beloont je met gelukshormonen als je een koude prestatie geleverd hebt. Het vergroot je zelfvertrouwen en je ervaart urenlang een gevoel van genot en euforie.
Wanneer je jezelf blootstelt aan kou moet je al het andere loslaten. Kou overleef je het best wanneer je je volledig overgeeft, normaal blijft ademhalen en op je eigen lichaam vertrouwt. Als je dat doet zul je merken dat je je spanning -bijna als vanzelf- loslaat. Het nemen van een ijsbad is hier een goed voorbeeld van. De ervaring dwingt je om je te focussen op het hier en nu, waardoor je zorgen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Kou zorgt letterlijk voor een frisse wind in je brein. Als het erg koud is buiten -maar je het gure weer toch moet trotseren- maakt je lichaam meer adrenaline aan. Vanwege de kou-sensatie ondergaat het lichaam letterlijk een schrikreactie, waardoor het even op de ‘reset’-knop drukt. Deze reset leidt er veelvuldig toe dat je je ontdoet van negatieve gedachten en een tijdje aan niets denkt. Vaak merk je, als je eenmaal weer lekker warm binnen bent, je met veel hernieuwde positieve energie verder kan met je dag.
Af en toe de kou opzoeken is daarom een aanrader voor piekeraars!
Kou heeft een aantal fysieke voordelen. Jezelf regelmatig blootstellen aan kou zorgt namelijk voor een betere bloedsomloop, de aanmaak van ‘goed’ vet -dat helpt jezelf beter op te warmen in de toekomst- en een verlaagde rusthartslag. Deze positieve fysieke effecten hebben 1 op 1 een relatie met je mentale welzijn. Immers, mensen die fysiek beter in hun vel zitten zijn gelukkiger dan mensen die dat niet doen.
Koude gelukstips
Vind jij kou hé-le-maal niks? Loop je al te rillen bij het idee? Maar wil je én op je energierekening besparen én gelukkiger worden? Probeer dan de volgende tips eens:
Ga in je pauze naar buiten met collega’s. Als je een gezellig praatje houdt voel je de gure wind minder.
Probeer in de ochtend een paar minuten koud af te douchen. Ja, toegegeven; dit is verschrikkelijk. Maar het heeft enorm veel voordelen; als je het koude moment gelijk inbouwt, zie je er niet de hele dag tegenop. Bovendien zul je -als je de dag met kou begint- de rest van de dag een enorme dosis positieve energie ervaren. Tot slot maakt de koude ervaring in de ochtend dat je de rest van de dag minder warmte nodig hebt.
Trakteer jezelf (en je vrienden, familie, collega’s) eens op de ultieme koude ervaring: een ijsbad. Deze ultieme out of your comfort ervaring is misschien wel de allerbeste manier om te leren loslaten. Bovendien schept het een enorme band met je mede ijsbaders, waardoor je op slag gelukkiger wordt.
Je leest het: kou maakt gelukkig. En een lagere energierekening zeker weten ook.