Zo belangrijk is het om niet altijd druk te zijn by Josje Smeets

 
 

Druk, drukker, drukst. Nu vrijwel alle COVID-maatregelen geschrapt zijn ervaren we meer drukte dan ook. Reizen naar je werk, die snelle koffie met je beste vriendin, een feest in die nieuwe club, de halve marathon op zondag, we willen alles proberen te proppen in een dag die slechts 24 uur duurt. Vaak ten koste van onze mentale gezondheid en soms zelfs ten koste van onze broodnodige nachtrust. Voor Wendy-magazine legt Josje uit hoe je meer tijd krijgt als je het druk hebt.

Herken de signalen van (te) druk zijn

Op het moment dat je fysieke klachten ervaart van het druk zijn wordt het tijd om in te grijpen. Check daarbij het volgende lijstje. Heb jij regelmatig last van;

  • hoofdpijn

  • een opgejaagd gevoel

  • weinig focus

  • snel prikkelbaar

  • weinig energie

  • gemakkelijk kunnen huilen

  • licht geheugenverlies

  • het gevoel het overzicht kwijt te zijn?

Kun jij bij 2 of meer punten ja antwoorden? Probeer dan meer rust in te bouwen.

Ik heb geen tijd

De reden waarom we geen rust inbouwen in onze schema’s? Juist ja, omdat we te druk zijn. ‘Ik heb geen tijd om rustig aan te doen’ is het meest gehoorde excuus dat ik hoor van mensen die overspannen of zelfs burn-out zijn.  Weet echter dat de beleving van druk zijn vaak verschilt van de realiteit: we voelen vaker dat we heel druk zijn, terwijl we in werkelijkheid misschien best wat tijd hebben. Dat ligt aan het volgende. De negatieve effecten van alsmaar bezig zijn maken ons minder productief, waardoor we soms urenlang met taken bezig zijn zonder dat we echt vooruitgang boeken. Diezelfde taken zouden veel minder tijd vergen als we uitgerust zouden zijn. De wetenschap heeft aangetoond dat mensen die regelmatig pauzeren tot wel 40% productiever zijn. Maar nog belangrijker: mensen die meer rust inbouwen voelen zich tot bijna 50% gezonder dan mensen die dat niet doen. En dat is dubbel goed nieuws: niet alleen zijn gezonde mensen gelukkiger en meer ontspannen, bovendien zijn gezonde mensen in staat om beter te kunnen focussen en hun tijd meer efficiënt in te delen. Mensen die meer pauzeren zullen dus zeer waarschijnlijk ook in de toekomst eerder klaar zijn met al hun to do’s zonder dat ze daarbij minder output leveren.

Door tijd te maken krijg je dus meer tijd.

Hoe maak ik tijd?

Het is van belang om kleine stapjes te zetten…..

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn? by Josje Smeets

 
 

Kunnen (heteroseksuele) vrouwen en mannen voor altijd in de friend zone blijven? Dit is al een eeuwenoud vraagstuk. We kennen tal van voorbeelden die het tegendeel bewijzen; menig relatie loopt stuk op een derde persoon die ten tonele verschijnt. De ander, die eerst ‘gewoon een vriend(in)’ was, bleek toch meer te zijn dan dat. Houdt dit in dat vriendschappen tussen mannen en vrouwen onmogelijk zijn?

Vrienden zijn met de andere sekse kan

Wetenschappers hebben het antwoord en wat blijkt? Vriendschappen tussen en mannen en vrouwen zijn lastig. De kans dat de een meer gevoelens of seksuele aantrekkingskracht richting de ander ontwikkelt is groot. Heel groot zelfs.

Het merendeel van de vriendschappen tussen mannen en vrouwen houdt daarom geen stand; de vriendschappen lopen stuk of de relatie verandert. Sommigen worden friends with benefits, weer anderen beginnen een serieuze romantische relatie.

Toch is het niet onmogelijk om just friends te blijven. Vooral vrienden……..

Hoe vaak moet je seks hebben om gelukkig te zijn? by Josje Smeets

 
 

Seks sells. Nog steeds. Zelfs nu we steeds minder vaak seks hebben met elkaar. De terugval in frequentie is vooral in westerse landen merkbaar. Opvallend is dat vooral de twintigers (veel) minder seks hebben dan tien jaar geleden. Zowel singles als mensen met een vaste relatie. Voor WendyOnline.nl geef ik antwoord op de vraag waarom het belangrijk is om weer vaker seks met elkaar te hebben.

Social media staat seks in de weg

Hoe dat kan? Afleiding door social media en je telefoon blijkt volgens onderzoek de grootste boosdoener. Blijkbaar communiceren we liever via een schermpje dan in real life. In de slaapkamer worden meer uren op de telefoon dan op elkaar gespendeerd. En dat is zorgelijk. Fysiek contact met anderen maakt dat we ons verbonden, veilig, geliefd én gelukkig voelen. Seks gaat hierin nog een stapje verder. Door te seksen komen endorfines en oxytocine vrij in je lichaam. Deze gelukshormonen maken je optimisitsch, meer weerbaar voor stress, maar bovendien word je er ontspannen en rustig van. Oxytocine zorgt bovendien…..

Dit is wat je werkelijk gelukkiger kan maken by Josje Smeets

 
 

Vandaag is het de Internationale Dag van Geluk. Maar wat maakt ons nu eigenlijk werkelijk gelukkig? Wij mensen hebben de neiging om alsmaar door te gaan en vooruit te kijken. Juist af en toe stilstaan en genieten van het hier en nu zorgt voor een lange termijn geluksgevoel. Het vieren van bijzondere momenten is hierbij een mooie opstap, leg ik uit voor WendyOnline.nl.

Hoe kan het dat we soms te veel geneigd zijn om te somberen over het leven en het leven niet genoeg te vieren?

‘Ons brein heeft de neiging zich meer te richten op negatieve informatie. Dit valt te verklaren vanuit de evolutietheorie; we zijn continu op zoek naar manieren om te overleven. Potentieel gevaar en negatieve info houden we daarom scherp in de gaten. En dat is maar goed ook, het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld we snel hebben kunnen schakelen toen het Corona-virus in de wereld kwam. Het brein geeft echter veel minder aandacht aan positief nieuws. Van een compliment of een zonnige dag word je kortdurend blij, maar daarna ebt deze vreugde al snel weer weg. We wennen helaas snel aan positieve zaken, waardoor we soms vergeten dat er wel degelijk veel momenten zijn die het vieren waard zijn. En dat is jammer; het blijkt namelijk dat mensen die positieve momenten vieren gelukkiger zijn dan mensen die dit niet doen.’