Blog Bedrock Magazine: Omgaan met de dood van een dierbare. / by Josje Smeets


Josje Smeets HelloBetty Gelukspsycholoog Omgaan-met-de-dood-van-een-dierbare.jpg

Dood. Rouw. Rauw verdriet. Niet het meest gezellige onderwerp om over te schrijven. Toch is ook dit een belangrijk deel van ons leven. Wil je weten hoe lang een periode van rouw mag duren? En hoe je ooit weer gelukkig kan worden? Of je überhaupt weer gelukkig zál worden? In de nieuwste blog voor Bedrock Magazine probeer ik hierop antwoord te geven. Lees dus nu voor tips.

Natuurlijk bestaat er niet één perfecte manier om met het overlijden van een dierbare om te gaan. We zijn allemaal anders. We reageren dus ook anders. De 1 heeft een jaar de tijd nodig, de ander zit er na 10 jaar nog over in. Dat is niet erg. Rouwen is een proces, waarbij echt alleen tijd de wonden kan helen.

Maar er zijn wel zaken die je kunnen helpen dit proces te verlichten. Waardoor we ons iets gelukkiger voelen in deze rottijd. En dat is al fijn! Hoe?

1.     Praten, praten, praten. Je zou het liefst elke dat heel diep onder je dekbed blijven liggen. Gordijnen dicht, lichten uit. Maar ben je bewust van de vicieuze cirkel; rotgedachten maken dat je jezelf afsluit. Dit afsluiten van anderen doet je rotter voelen. Waarbij weer nieuwe gedachten opspelen: ‘Wat zullen ze wel niet van me denken?’, ’Ze vinden me vast vreemd.’ Of ’Niemand zit op mij te wachten, ik ben geen leuk gezelschap.’ Deze gedachten zorgen ervoor dat je je nog rotter voelt en je nog verder afsluit. Dit helpt NIET. Sterker nog, door de zure appel heen bijten en júist anderen opzoeken helpt WEL. Praten is een uitlaatklep, het helpt enorm wanneer je je zorgen en gedachten deelt. Daarnaast zorgt offline contact ervoor dat je brein gelukshormonen aanmaakt. Dit helpt om je gevoelens wat te verlichten.

2.     Lichaamsbeweging. Ik blijft het herhalen. Lichaamsbeweging zorgt voor een leeg hoofd, afleiding, meer zelfvertrouwen én gelukshormonen.

3.     Denk niet aan de dood, maar wees dankbaar voor het leven. Bedenk je dagelijks wat fijn was aan het leven van je dierbare en waarom jij een lucky bird bent dat je deel mocht uitmaken van dit leven. Dankbaarheid zorgt voor meer positiviteit in je brein.

4.     Geef je eigen leven zin. Hoe cru het ook klinkt. Jíj bent niet overleden. Jij bent springlevend zelfs. Des te meer reden om dit leven betekenis te geven. Wat wil jij bijdragen? Een iets groenere planeet, meer blijheid, meer gerechtigheid? Hoe kun je dit bereiken? Op het moment dat je waarde hecht aan je eigen leven en er betekenis aan geeft, heb je minder moeite met het sterven van mensen om je heen. Ook zij hebben immers bijgedragen. Nu is het jouw beurt.

Helpen bovenstaande tips niet? Misschien ben je er dan gewoon nog niet aan toe. Ook dat is niet erg. Heb je toch het idee dat je een duwtje in de rug nodig hebt? Schakel dan professionele hulp in. Deze mensen zijn er speciaal voor jou. 

Sterkte met het vinden van DE manier voor jou.