Relatie in een sleur? Zo blaas je er een nieuw leven in. by Josje Smeets

 
 

Iedere relatie zit weleens in een sleur. Valentijnsdag kan misschien wel hét moment zijn om je relatie weer op te laten bloeien. Maar hoe? Voor Wendyonline.nl geef ik bruikbare tips om de vlinders weer terug te laten komen. 

Valentijn. De dag van nieuwe, spannende en misschien wel anonieme liefdes. De dag van die ene speciale date, verwachtingsvol wachten bij de brievenbus en natuurlijk een grote bos rode rozen. Totdat… Valentijnsdag opeens niet meer zo belangrijk is. Je bent toch al jaren samen? Van romantiek is nauwelijks nog sprake, jullie relatie draait op de automatische piloot tussen het sokken wassen en boodschappen doen door. ’s Avonds ben je blij als je samen met je lief nog half naar die ene serie kunt kijken. De tijd van bubbelbaden, massages en dozen bonbons ligt intussen mijlenver achter jullie.

Herkenbaar? Dan is het wellicht tijd om jullie relatie nieuw leven in te blazen. Want niets is zo leuk als dat verliefde spannende gevoel weer terug te toveren.

Verkering is net zoiets als het rijden van je auto; ook je relatie heeft onderhoud nodig. En toch blijkt dit in de praktijk niet altijd te gebeuren. Je kunt blindvaren op je relatie en wachten tot de jaarlijkse APK, maar liever nog onderhoud je je relatie continu, zodat er op den duur geen grote beurt nodig is. Bovendien maakt dit je relatie stukken leuker en spannender. Probeer de volgende tips eens;

  1. Plan twee keer per maand een date night. Waar daten in het begin van je relatie aan de orde van de dag is, blijken stellen die langer bij elkaar dit nauwelijks vol te houden. Zonde! Daten is namelijk leuk en hét moment om met elkaar in gesprek te gaan. Bovendien oogt je partner bij kaarslicht stukken appetijtelijker dan wanneer hij -in joggingbroek- de afvoer in de keuken aan het fiksen is. Telkens buiten de deur daten te duur? Een movie night thuis of samen uitgebreid koken kan net zo goed!

  2. Wees romantisch. Verras je partner met grote regelmaat….

Met deze 10 dingen zou je moeten stoppen in 2023 by Josje Smeets

 
 

Als gelukspsycholoog begeleid ik al ruim twintig jaar mensen met uiteenlopende vraagstukken. Omdat geluk een subjectief begrip is zijn de wensen en behoeften van al deze mensen anders; ieder mens is immers uniek en heeft zijn eigen verhaal. Ondanks dat zijn er wel degelijk patronen te ontdekken; mensen die worstelen met hun eigen geluk doen vaak een aantal zaken hetzelfde.

Speciaal voor Wendy creëerde ik een lijstje met tien zaken waarmee je in 2023 zou moeten stoppen. Happiness gegarandeerd!

  1. Continu willen pleasen. De absolute aanvoerder van dit lijstje. Veel mensen zijn bezig met de buitenwereld en hebben continu (onbewuste) stemmetjes in hun hoofd Wat zou een ander van me denken? Ben ik wel leuk en goed genoeg? Pas als je leert luisteren naar wat jij wilt en durft te kiezen voor jezelf kun je gelukkig worden.

  2. Continu ja Zie bovenstaande. Zeg alleen ja als jij dat zelf wilt.

  3. Stress-signalen negeren. Je lichaam is je beste raadgever. Heb je plots hoofdpijn, slaap je minder goed, heb je vreemde buik- of nekklachten? Vaak zijn dit de eerste signalen van langdurige stress. Negeer deze niet en neem rust, rust, en…. juist ja: rust.

  4. Luisteren naar je angsten. Zekerheid en veiligheid zijn belangrijke basisbehoeften van de mens. Sommige mensen blijven hier echter zo angstvallig aan vasthouden dat het hun eigen geluk in de wegstaat. Ja, sommige zaken zijn spannend en wellicht faal je, word je een keer afgewezen, vinden mensen iets van je of wat dan ook. Maar juist het onder ogen zien van je angsten maakt je sterker en rijker. Je groeit en mooier nog; je leert dat je angsten vaak erger zijn dan de realiteit. Probeer daarom dit jaar je comfortzone een beetje te stretchen. Niet te veel, maar zeker niet te weinig.

  5. Te lang stilstaan bij het verleden. Het is belangrijk om bepaalde zaken een plekje te geven. Als je stilstaat bij je verleden leer je jezelf en anderen beter te begrijpen en hieraan kun je acties koppelen. Sommige zaken moeten wellicht worden uitgepraat en bij andere zaken hebben simpelweg tijd nodig. Zo kan rouwen om een geliefde tot (tientallen) jaren duren. Maar bedenk ook dat mensen over een superpower beschikken: veerkracht. Bedenk goed wanneer het moment daar is om op te krabbelen en door te gaan. Om dankbaar zijn voor je verleden en voor de persoon die je geworden bent. Om met een positieve blik vooruit te kijken en te beslissen hoe je het voortaan (anders) gaat aanpakken.

  6. Te veel tijd besteden aan energievreters. Merk jij dat er mensen zijn die niets meer toevoegen aan je leven? Die alleen maar energie slurpen in plaats van opleveren? Maak hier (drastische) keuzes in. Besluit de vriendschap te stoppen of het contact te minimaliseren. Afstand nemen kan enorm bijdragen aan jouw gezondheid. Hetzelfde geldt voor energievretende taken of werk. Zorg dat de balans positief uitslaat; dat je meer tijd besteedt aan zaken die energie opleveren dan andersom.

  7. Teveel tijd besteden aan socials. Jaja, ik weet dat je dit ook wel weet. Maar socials zijn niet alleen verslavend, ze werken vaak ook deprimerend omdat we continu de neiging hebben ons te vergelijken met anderen die het nét even wat beter doen dan jijzelf. Bovendien is je smartphone een enorme prikkelverschaffer. Je brein wordt er kortstondig blij, maar vooral ook heel moe zijn. Af en toe offline gaan geeft je daarom rust, inzichten en een goed gevoel.

  8. Kansen aan je voorbij laten gaan. Je maakt tienduizenden keuzes per dag. Sommigen zijn gemakkelijk, anderen vergen tijd. Vaak zie je bij een grote kans (bijvoorbeeld om dat ene huis kopen of een jaar in het buitenland te wonen) vooral heel veel beren op de weg. Probeer eens wat vaker te luisteren naar je intuïtie, deze heeft het verrassend vaak bij het juiste eind. Mensen hebben aan het eind van hun leven vaker spijt omdat ze iets niet gedaan hebben in plaats van andersom. Go for it!

  9. Zaken te serieus nemen. Iets dat je nu heel belangrijk vindt is dat vaak over een jaar niet meer. Ga daarom na; is het het waard om zoveel hoofdbrekens over te hebben of kun je er misschien wat lichter over denken? Maak plezier, het leven is te kort! Lach, onderneem actie, faal, sta op en ga door!

  10. Jezelf niet goed genoeg vinden. Last but not least; je zult het met jezelf moeten doen. Je kunt maar beter blij zijn dus met dat fantastische lijf en dat megabrein van je. Gebruik je talenten, zoek mensen die je waarderen om wie je bent en doe vaak genoeg iets waar je hartje sneller van gaat kloppen.

Klinken deze tips naar meer? Zou jij nog meer tips willen ontvangen of deze willen delen met je vrienden of collega’s? Kom dan naar een van de theatervoorstellingen of boek een gelukslezing.

Een stappenplan voor meer balans in het leven. by Josje Smeets

 
 

Om meteen met de deur in huis te vallen: werk-privé-balans bestaat niet. Je hebt namelijk maar één leven en elke minuut is er een. Het kan niet zo zijn dat je je tot een uur of vijf focust, inspant en taken uitvoert en je vanaf vijf uur plots volledig chill en met je hoofd leeg alleen nog maar leuke dingen doet. Zo werkt het leven helaas niet.

We staan in deze drukke maatschappij altijd ‘aan’, ook wanneer je ’s avonds op de bank zit. Het hoofd maalt alsmaar door, waardoor je zomaar tijdens die ene belangrijke meeting afdwaalt naar dat topfeestje van afgelopen weekend en je in je vrije tijd plots weer aan die meeting denkt. Er bestaat niet zoiets als een ‘aan’ en ‘uit’-knop. Het gevoel van ‘in balans zijn’ is een ongoing process. Je zult er altijd op moeten letten. Hoe ziet een stappenplan voor meer balans eruit? Waar moet je op letten dan om toch het gevoel te hebben dat je in balans bent? Om overzicht te krijgen in je hoofd? Zodat je genoeg ruimte en tijd vindt om te ontspannen en zaken mentaal te verwerken?

Jarenlange ervaring als psycholoog bracht mij tot het volgende stappenplan:

  1. Doe van alles wat minder

Denk eens aan het balanceren op een evenwichtsbalk. Om jezelf staande te houden, maak je continu kleine correcties….

Waar droom jij van in 2023? Volg het stappenplan en maak je dromen waar. by Josje Smeets

Over een paar weken zitten we alweer aan de champagne en oliebollen. De hoogste tijd dus om na te denken over je dromen en doelen voor het nieuwe jaar.

Geluk is voor een groot deel mindset; het zijn je gedachten en acties die zorgen dat je je dromen al dan niet waarmaakt. Alleen jij kunt dit doen. Als je gelukkig wilt worden moet je dus in actie komen! Hoe? Lees vooral verder.

Het nut van dagdromen

Wist je dat dagdromen heel nuttig kan zijn? Het is mentale ontspanning voor je geest en levert een fijn gevoel op. Je ontsnapt even uit de werkelijkheid naar vaak een mooiere droomwereld. Als je in staat bent om de diepere betekenis achter je dagdroom te achterhalen kan het gemakkelijker worden om belangrijke keuzes te maken. Toch kent dagdromen ook een keerzijde; mensen die dit (te) vaak doen zijn ontvankelijker voor depressies. Dromen komen namelijk niet altijd uit.

Zorg er daarom voor dat dagdromen leuk blijft en doe het op zó’n manier die je verder helpt in je zoektocht naar geluk.

Stappenplan; van droom naar doel naar actie

1.      Het is belangrijk dat je eerst start met het dromen zelf. Niet iedereen heeft heel duidelijk voor ogen wat hij of zij wil in het leven. Dagdromen helpt je hierbij en is het perfecte voorbeeld van een visualisatie-oefening. Doe -bij voorkeur- je ogen dicht en jezelf de vraag: hoe ziet mijn perfecte leven eruit als ik alle tijd en geld van de wereld zou hebben? Met wie zou ik dan omgaan, waar zou ik wonen, wat voor werk zou ik doen, hoe zou je je dag besteden etc.? Probeer jezelf een zo helder mogelijk beeld te vormen. Welke kleuren zie je, wat is het voor een weer, hoe voel je je? Het visualiseren van een droomleven is meestal een prettige ervaring, dus alleen de oefening zelf al brengt geluk.

Heb je moeite met het vinden van antwoorden op al deze vragen? Download dan een app die je helpt bij geleide visualisatie of zoek hulp van een derde.

2.      Ga vervolgens na wat deze droom je vertellen wilt. Vaak komen tijdens het dagdromen dezelfde beelden voorbij; jij wuivend in een hangmat op een parelwit strand bijvoorbeeld. Toch is de realiteit vaak mijlenver verwijderd van dit ideaalplaatje; jij zwoegend in je regenponcho op de fiets op weg naar je werk komt meer in de buurt.

Wil het dan zeggen dat je de boodschap uit je dagdroom letterlijk moet opvolgen? Moet je inderdaad je baan opzeggen, je boeltje moet pakken en vertrekken richting verre oorden? Het antwoord is nee. Maar bedenk wel dat je dagdroom een onderliggende boodschap heeft; probeer deze te achterhalen. Verlang je misschien naar meer vrijheid of meer buitenlucht? Wil je minder zorgen of heb je behoefte aan meer rust?

Wanneer je het antwoord weet ga je met deze onderliggende behoefte aan de slag.

3.      Stel jezelf doelen. Koppel deze aan je diepste behoeften die naar boven komen in je dagdromen. Probeer daarin concreet te zijn en maak een heus stappenplan. Er is altijd íets dat je doen kunt; denk daarover na en zet het op papier.

4.      Behaal je doelen. Doelen stellen of goede voornemens bedenken lukt vaak nog wel, ze ook daadwerkelijk behalen is een heel ander verhaal. Het is de kunst om je doelen te verdelen in piepkleine subdoelen. Zet ook deze op je stappenplan.

Wil je bijvoorbeeld meer rust in je leven? Ga dan niet gelijk al het overwerk overslaan en geforceerd om vijf uur naar huis; dit houd je namelijk niet lang vol. Kies er liever voor om elke dag een kwartiertje eerder je tas in te pakken. Maak van die 15 minuten eerder stoppen met werk je subdoel en ga er net zolang mee aan de slag, totdat het gedrag is geautomatiseerd. Pas dan neem je een volgende stap; nóg wat eerder naar huis of het inlassen van een extra pauzemoment bijvoorbeeld.

En onthoud, niet alleen het behalen van je doelen maakt je blij. Juist het zetten van stapjes richting je doel geeft je zelfvertrouwen een enorme boost. Je wordt er onmiddellijk gelukkiger van.