Zelfcompassie maakt gelukkig. by Josje Smeets

 
HelloBetty+Josje+Smeets+Gelukspsycholoog+zelfcompassie+maakt+gelukkig.jpg
 

Zelfcompassie is dé oplossing om onze eigen innerlijke criticus tegen te gaan. Hoe je dat het beste kan doen lees je in de tips die ik deze week met je deel. 

Stel je geeft een presentatie op het werk. Je hebt je netjes voorbereid, je komt goed uit je woorden en je non-verbale communicatie is ook goed. Na afloop is iedereen trots en tevreden en geven ze je complimenten. Op één persoon na. Deze persoon stelt je een aantal kritische vragen gedurende de presentatie en blijft bedenkelijk kijken na afloop. De vraag is: hoe voel jij je over je presentatie? Ben je tevreden over jezelf en vind je de presentatie succesvol? Of zoom je juist in op deze ene kritische toehoorder en vind je daarom dat je het toch net even wat anders of beter had moeten doen?

Veroordelend stemmetje in je hoofd

Helaas horen veel mensen tot deze laatste categorie. We lijken ons meer aan te trekken van negatieve feedback dan van positieve feedback. Dit komt omdat negatieve feedback onze eigen innerlijke twijfels bevestigt. Misschien heb jij wel een onbewust stemmetje in je hoofd dat je telkens weer toefluistert dat je ‘niet goed genoeg’ of ‘niet mooi genoeg’ bent.

Zelfcompassie is het antwoord

Mensen die veel last hebben van zulke veroordelende stemmetjes…..

Hoe ga je om met kritiek van je ouders? by Josje Smeets

 
HelloBetty+Josje+Smeets+Gelukspsycholoog+hoe+ga+je+om+met+kritiek+van+je+ouders.jpg
 

Je ouders of verzorgers zijn een substantieel deel van je leven je grootste voorbeeld. Zelfs als de relatie met je ouders niet tiptop is, zijn zij toch degenen die je tafelmanieren leerden, bepaalde normen en waarden meegaven en een voorbeeld stelden met betrekking tot de liefde, carrière, de zin van het leven en wat dan ook. Onbewust heb je veel hiervan opgeslagen en zul je ook over een aantal dingen nog precies zo denken zoals je het vroeger geleerd hebt. Maar wat als zij juist degenen zijn die kritiek op je leveren?

We snakken naar goedkeuring

Het is logisch dat we wilden dat onze ouders trots op ons waren. Immers, zij waren de belangrijkste personen in ons leven. En de meeste ouders zijn ook trots. Zeker als de kinderen nog jong zijn.

Mensen zijn namelijk heel simpel: ze worden blij van anderen die dezelfde normen en waarden en visie op het leven hebben en die doen wat jij van ze verwacht. Maar omgekeerd gebeurt dit ook zo: mensen (en dus ook je ouders) worden minder blij wanneer anderen anders denken over bepaalde zaken. Vaak vinden zij dit ‘stom’ en wordt het afkeurend gade geslagen.

In een ouder-kind-relatie ligt dit extra ingewikkeld. Want waar je als jong kind je ouders juist graag imiteert…

Zo blijf je verliefd op je partner by Josje Smeets

 
Gelukspsycholoog+Josje+Smeets+HelloBetty-blog-zo-blijf-je-verliefd.jpg
 

Verliefd zijn is een chemisch proces in je brein dat in gang wordt gezet door een aantal (geluks-)hormonen. Verliefdheid roept daarmee gevoelens op die vergelijkbaar zijn met iemand die XTC of cocaïne gebruikt: je ervaart een zweverig gevoel van genot, blijdschap en euforie. Verliefdheid is een soort verslaving: je hunkert naar je partner, je lijkt niet zonder hem of haar te kunnen.

Helaas komt aan al het fijns een eind. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat verliefdheid gemiddeld zo’n 3 tot 38 (!) maanden aanhoudt.

Veel relaties overleven niet

Hoe overleven relaties zonder deze verliefdheid? Deze spanning, de vlinders, de hunkering naar seks? Onderzoek hiernaar stemt ons niet gelukkig: veel relaties overleven na deze eerste fase niet. Mensen zijn namelijk niet gemaakt…..

Hoe ga je om met perfectionisme? by Josje Smeets

 
Gelukspsycholoog+Josje+Smeets+HelloBetty-blog-perfectionisme.jpg
 

Dat project op werk waar je stiekem veel te veel uren in steekt. Het eeuwige getwijfel over dé perfecte outfit voor dat ene feestje. Een halve dag zwetend boven de pannen hangen als je eters hebt. Steeds meer mensen doen alles het liefst heel erg goed. Zodra er een taak op hun pad komt leggen ze, onbewust, de lat voor zichzelf op een bijna onhaalbaar niveau.

We hebben het over perfectionisme.

Perfectionisme en sociale vergelijking

De reden dat het aantal perfectionisten alsmaar stijgt, met name onder jonge mensen, heeft te maken met het aspect sociale vergelijking. Hoe goed jouw dag ook verloopt, na een korte scroll-sessie op je socials kom je altijd wel iemand tegen die het vandaag nog beter gedaan heeft. Die meer gepresteerd heeft, die een gave ervaring heeft opgedaan, die iets gedurfd heeft waarvan jij alleen maar kan dromen, enzovoort…