Als we fysiek fit willen worden, gaan we naar de sportschool, halen we de hardloopschoenen uit de kast of gaan we vol goede moed aan de slag op een yogamatje. Aan mentale fitheid werken we nauwelijks. Pas als we een stuk ouder en vergeetachtiger worden, gaan mensen vaak aandacht besteden aan hun mentale veerkracht. En dat is zonde! Want wat blijkt? Mensen die actief aan de slag zijn om ook mentaal fit te blijven, hebben meer veerkracht en zijn gelukkiger. Dit houdt dus in dat deze mensen beter om kunnen gaan met stress en tegenslag. Hoe fijn!
Je kunt je brein leren om gelukkig te zijn
Ons brein is flexibel en kun je trainen. We kunnen talen leren, leren duiken, Spaans leren en zelfs leren om je geduld te bewaren wanneer dat nodig is. Maar je brein kan zoveel meer. Zo kun je leren jezelf gelukkig(er) te voelen, optimistisch te denken of meer zelfvertrouwen te krijgen. Het brein staat continu open voor verbetering die alleen jijzelf kunt aanbrengen.
Het bewust aandacht geven aan mentale fitness maakt je alerter, gezonder, meer gefocust en positiever. Probeer één of meer van de volgende vijf oefeningen maar eens en merk het verschil:
Maak muziek. Eén van de meest uitdagende zaken voor het brein is het zelf creëren van muziek. Wanneer iemand bijvoorbeeld gitaar speelt worden veel hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd. Verbindingen tussen deze gebieden worden tijdens het muziek maken aangelegd en versterkt waardoor je creatiever, gelukkiger, meer ontspannen en zelfs meer empathisch wordt. Ook zingen heeft ditzelfde effect.
Wees mindful. Ga bewust aan de slag met mindfulness. Sta wat vaker stil bij datgene wat je ziet, ruikt, proeft, hoort en voelt. Gewoon even stilstaan; dit kun je op elk willekeurig moment van de dag doen. Wat hoor je nu bijvoorbeeld? Wat voor gevoel roept dit geluid bij je op? Waarom? Hoe meer je in het hier en nu leert leven, hoe dankbaarder je zult zijn en hoe gemakkelijker het wordt om positief te denken.
Geef zin en richting aan je leven. Vaak leven mensen op de automatische piloot. Ze gaan naar hun werk, de sportschool, de Appie, naar bed en herhalen dit patroon, weken- maanden- en soms jarenlang. Voor velen is dit prima, maar bij anderen gaat iets knagen. Wat draag ik bij als mens? Waarom heeft mijn leven zin? Mensen die vaker stilstaan bij dit soort vragen en nadenken over datgene waarvoor zij passie hebben, waar hun talenten liggen en wat past bij hun persoonlijkheid zijn gelukkiger dan mensen die dit niet doen. Doe regelmatig aan zelfonderzoek; start met journalen, lees het boek Happy in 100 dagen of ga aan de slag met een coach. Het zoeken én vinden van je richting is een grote mentale uitdaging, maar draagt enorm bij aan je levensgeluk.
Random act of kindness. Het kost je brein veel moeite om belangeloos aan een ander te denken. Vaak gaat dit vanzelf als je voor je kinderen of ouders zorgt, maar is dit lastiger bij relatief onbekenden. Toch zit juist hierin een mentale oefening die je veel geluk gaat opleveren. Iets doen voor een ander, een klein mooi gebaar, geeft jezelf onmiddellijk een beter gevoel. Het vergroot je zelfvertrouwen en geeft je leven zin. Mensen die vaak zulke acts of kindness doen zijn beter bestand tegen stress en kijken optimistischer naar de wereld. Geef daarom iemand eens een compliment of schrijf een lief kaartje. Doet wonderen!
Ga een grotere uitdaging aan per dag. Vaak zijn we heel goed in het afwerken van to do lijstjes; het beantwoorden van onze mails, het vouwen van de was en de boodschappen halen. Hoe fijn het ook is om vinkjes te zetten achter onze to do’s, hebben we de neiging om juist grotere zaken links te laten liggen. Omdat we er geen tijd voor hebben, geen zin of energie. Probeer toch de discipline op te brengen om een groot of middelgroot probleem per dag op te lossen. Zie dit als een uitdaging. Moet er bijvoorbeeld al tijden iets gedaan worden aan die lekkende kraan? Of wordt het tijd om gewicht te verliezen, maar lukt het niet om de eerste stap te zetten? Heb je een issue met iemand of droom je al jaren van die ene grote reis? Wat het ook is, ga elke dag een uitdaging aan. Je hoeft het probleem niet in een keer op te lossen, maar maak een begin. Zet een stap en kom in actie. Zet dat brein in werking! Je zult merken dat je voelt dat je zo meer grip op je leven krijgt en dit maakt stukken gelukkiger.
Alle bovenstaande oefeningen vergen discipline. Juist wanneer je inspanning moet leveren spreek je je menselijke brein aan en activeer je duurzaam geluk. Hierdoor word je meer tevreden en creëer je rust in je hoofd. De moeite van het proberen waard dus. Mindgym ze!
Wil jij hulp met mentaal fit worden? Alleen of samen met anderen? Dat kan!