Je loopt al een tijdje vast. Je leeft je leven, maar je hebt niet echt iets om naar toe te werken. Iets waar je écht naar uitkijkt. Je hebt moeite met keuzes maken of te weten wat je echt wilt.
Help please!
Redenen genoeg om hier hulp bij in te schakelen. Door een vriend(in), een familielid of een collega. En als dat allemaal niet werkt kun je terecht bij een coach, een psycholoog of een andere hulpverlener. En toch houdt iets je tegen. Hulp vragen bij een professional voelt gek; als een brug te ver.
Je bent niet alleen
Weet dat je niet alleen bent! Er zijn niet voor niets zoveel coaches in ons land, er is enorm veel vraag naar hulp. En dat is maar goed ook; want mensen die om hulp vragen komen vooruit in het leven en dit maakt gelukkig.
Redenen waarom een coach een goed idee is
Nog niet overtuigd? Lees dan waarom het inzetten van een coach of pscyholoog een goed idee is.
1. Je creëert noodzaak
Wanneer je de hulp inroept van een professional creëer je noodzaak. Dit is een eerste stap in de oplossing van je problemen. Als je eenmaal je hart gelucht hebt bij een coach of psycholoog móet je wel doorzetten, ten eerste omdat de oplossing nu in zicht komt en bovendien betaal je voor je coaching. Een kennismakingsgesprek bij een coach is een van de vele actiepunten. De noodzaak die je gaat voelen zal ervoor zorgen dat je je zelf min of meer dwingt om te praten, huiswerkopdrachten uit te voeren, gedachten te ordenen en patronen te herkennen en uiteindelijk gedrag te veranderen of besluiten te nemen die je alsmaar uitstelde. En dat voelt góed!
2. Coaching geeft je het gevoel van controle terug
Wanneer je al een tijdje met je problemen of piekergedachten rondloopt kun je je stuurloos voelen. Machteloos, alsof je de controle kwijt bent. Over je relatie, je werk of misschien zelfs je totale leven. Een coach of psycholoog zal je weer richting geven, waardoor het gevoel van controle dubbel zo hard terugkomt. Dit lucht op en je voelt je stukken gelukkiger.
3. Je blinde vlekken worden zichtbaar
Het uitspreken van gedachten en gevoelens bij een coach of psycholoog zorgt ervoor dat je ze onderkent en ze naar je bewustzijn brengt. Dat levert aha-momenten op. ‘Goh, ik wist geeneens dat dit me zo bezig hield.’ Je dwingt jezelf te praten waardoor knelpunten en blinde vlekken zichtbaar worden en je ermee aan de slag kunt. Je coach kan je helpen onbewuste patronen te herkennen en om te keren.
4. Je staat er niet alleen voor.
Alsmaar in je uppie piekeren kan best eenzaam voelen. Sommige zaken kun je nu eenmaal niet in je eentje oplossen, we hebben elkaar nodig. Een goede coach benadrukt het gevoel van samenwerken; jullie gaan samen op zoek naar de oplossing. Deze verbinding zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen, dus je wordt er instant blij van ook nog.
5. Het is me-time
Coaching is de ultieme vorm van self-care: je ruimt tijd in voor jezelf. Tijdens de coachingsessies gaat alle aandacht naar jou, je gevoelens en je hersenspinsels. En dit voelt in den beginne gek, maar is juist heel fijn. Stilstand is in dit geval wel degelijk vooruitgang.
Is coaching wellicht iets voor jou? Denk dan eens na over het inplannen van een kennismakingsgesprek bij Josje om te kijken wat dit met je doet en natuurlijk om te bepalen of je een klik voelt.
Nieuwsgierig, maar twijfel je nog? Kijk dan hier voor meer info of start met mijn boek Happy in 100 dagen.