Hoe je het ook wendt of keert; het leven is niet altijd een feestje. Soms zit het simpelweg tegen en dat kan variëren van een lichte winterdip tot dealen met ziekte of oorlog. En dan helpen simpele tips toch net wat minder goed.
Test of je in een dip of een depressie zit
Het is goed om te weten of je dipje tijdelijk is of dat je je zorgen moet maken. Er zijn talloze tests beschikbaar via socials of Google, maar deze zijn -logischerwijs- niet altijd betrouwbaar. Daarom deze tip vanuit de psychologie; stel jezelf altijd de volgende vraag: lukt het jou nog om een normaal leven te leiden?
Denk daarbij aan het volgende; kun je nog opstaan als de wekker gaat (misschien na een aantal keer snoozen, maar dat is menselijk natuurlijk)? Vind je het gemakkelijk jezelf te verzorgen en aan te kleden en doe je dit dagelijks? Ga je nog naar je werk, studie of andere verplichtingen? Eet je gezond? Ontspan je genoeg? En belangrijk; slaap je voldoende of probeer je in elk geval op tijd naar bed te gaan en weer op te staan?
Niet al deze vragen hoef je positief te beantwoorden, als je de hoofdvraag maar kunt bevestigen. Als je min of meer een normaal kunt leiden zit je zeer waarschijnlijk in een tijdelijke dip. Lees dan vooral even door voor bewezen life hacks die zorgen dat je hier sneller uit komt. Heb je het idee dat je het leven niet meer op de rit hebt en ondervind je zware problemen om je dagelijkse ritme vast te houden? Schakel dan professionele hulp in; start altijd bij een afspraak bij je huisarts.
Ik heb een dip; wat nu?
Het hebben van een off day, off week of zelfs een langere off periode is heel normaal. Soms is het leven wat moeilijker en ga je automatisch op de overlevingsstand. Maar natuurlijk wil je op een gegeven moment ook gewoon weer kunnen genieten; van het eerste zonnetje van het jaar, van het weerzien met die ene vriend of vriendin of die heftige work-out in de sportschool. Maar hoe dan? Check hier de wat minder bekende, maar briljante life hacks die je helpen weer positief door het leven te gaan.
Life hacks voor een positief leven
1. De positiviteitsbom. Ons brein heeft de neiging in te zoomen op negatieve informatie in de buitenwereld, omdat het alles doet om de overleving in stand te houden. Je zult daarom je brein moeten herprogrammeren op het jaar 2024; ons leven wordt immers niet meer continu bedreigd. Het herprogrammeren kan door al heel vroeg op je dag overdreven positief te zijn. Zing mee met de radio, dans in de keuken tijdens het brood smeren en geef een groot compliment aan jezelf. Geef ook onverwacht iemand anders een compliment; die ene vriend, je zoon, de buurman of de juf op school. Je zult merken dat je brein -zelfs als je er helemaal geen zin in hebt- gelukshormonen zal aanmaken, waardoor je de dag net wat lekkerder begint.
2. Het lachritueel. Als je dan toch positief je dag begint, forceer jezelf dan gelijk zoveel mogelijk te lachen. Wanneer je (glim)lacht geven je oogspieren allerlei signalen af naar je brein, waardoor dit je beloont met gelukshormonen. Lukt geforceerd lachen niet? Bedenk dan drie dingen waar je dankbaar voor bent. Wedden dat je mondhoeken gaan krullen?
3. Emotionele bootcamp. Huh, wat is dat dan? Vaak merken we dat mensen die in een dipje zitten moeite hebben met emotie management. Ze geven te weinig ruimte aan hun emoties en gaan altijd maar door. Probeer daarom drie weken lang een emotionele bootcamp vol te houden. Dat klinkt moeilijker dan dat het is; neem slechts een minuut (en maximaal vijf minuten) per dag de tijd om je emoties te voelen en te uiten. Huil, schreeuw (desnoods in een kussen) of lach je helemaal snap. Het klinkt vreemd, maar het uiten van je emoties gaat je helpen controle terug te krijgen, waardoor je minder labiel wordt, maar vooral tevreden op de lange termijn.
Neem jezelf niet te serieus
Als je kunt constateren dat je dip tijdelijk is, neem jezelf dan vooral niet te serieus. Ja, het is nu even vervelend, maar in het grotere perspectief valt het best allemaal mee. Als je dit kunt overwinnen dan kun je nog veel grotere uitdagingen aan. Dat maakt dat je groeit als mens en daar word je -goed geraden- gelukkig van.