5 tips voor een happy 2021 by Josje Smeets

 
Gelukspsycholoog+Josje+Smeets+HelloBetty+FOMO+blog.jpg
 

Één van mijn gelukstips voor een happy 2021? Stop met #fomo. We hebben vorig jaar geleerd dat het leven gewoon doorgaat zonder dat we bij allerlei events aanwezig zijn. Af en toe thuisblijven geeft je rust en de broodnodige ontspanning. Gewoon blijven voortzetten dus, ook na de #lockdown .

Bye bye 2020!

Je zag ze overal voorbij komen, van die grappige plaatjes en posts die laten zien dat we he-le-maal klaar zijn met 2020. Nog nooit waren we zó blij dat we een jaar konden afsluiten. Want in 2021 moet het gebeuren. De wereld krabbelt dit jaar uit het diepe dal en wij dus ook. In 2021 mogen we weer feesten, dansen op festivals, kussen, knuffelen, reizen (!) en schaamteloos met een blotebillengezicht over straat lopen. Wat een zaligheid.

Hou je verwachtingen laag

Ho, stop. Tuurlijk, zeer waarschijnlijk vieren we volgend jaar een heel andere kerst dan dit jaar. Maar toch mogen we niet al teveel hoop hebben. Artsen voorspellen dat het tot nog ver in 2021 kan duren, voordat we weer een beetje ‘normaal’ leven kunnen…..

Hoe houd je je goede voornemens vol? Zes tips. by Josje Smeets

 
image00003.jpeg
 

Neem je voor om goede voornemens te maken

In mijn vorige blog sprak ik uitgebreid over het nut van goede voornemens. Het maken ervan maakt namelijk gelukkig! Goede voornemens zijn persoonlijke doelen die leiden tot een gelukkiger, gezonder of bewuster leven. Als je stapjes zet richting je doel verhoogt dit je zelfvertrouwen en het stemt je positief.

Klinkt goed, toch? Maar wat nu als jouw goede voornemens keer op keer, -jaar in, jaar uit-, mislukken? Wie weet had jij je dit jaar voorgenomen juist géén goede voornemens te maken?

Lees dan vooral even door. Want als je onderstaande tips in acht neemt, zul je je goede voornemens zeker weten volhouden.

Zes tips om je goede voornemens ook echt vol te houden

  1. Zorg ervoor dat je jezelf realistische doelen stelt. Je goede voornemens zouden eigenlijk SMART moeten zijn. Denk goed na over wat realistisch en haalbaar is. Probeer je al jaar in, jaar uit hetzelfde doel te bereiken? Zoals een aantal kilo’s afvallen? Kijk dan nog eens kritisch naar dit doel. Waarschijnlijk leg je de lat veel te hoog. Probeer het doel eens te halveren. Wil je bijvoorbeeld 10 kilo afvallen? Start in plaats daarvan met 5 kilo minder. Dat maakt dat het doel om af te vallen opeens veel gemakkelijker lijkt. Hoe gemakkelijker je voornemen, hoe groter de kans dat je het voornemen ook echt zult oppakken.

  2. Hang een deadline aan je voornemen. Probeer ook nu weer realistisch te zijn. Plan je deadline niet te vroeg, want dan ga je bij voorbaat al peentjes zweten, maar plan je deadline ook zeker niet te ver in de toekomst. Stel je wilt die 5 kilo afvallen en je hoopt pas op 1 januari 2022 op je streefgewicht te zitten. Dat doel is zo ver in de toekomst, dat de kans groot is dat je vanaf 1 januari 2021 vrolijk zult doorsnaaien. Bij een verre deadline ontbreekt de urgentie. Het creëren van noodzaak is echter een belangrijke voorwaarde om een voornemen te laten slagen. Denk daarom altijd goed na over het ‘waarom’ van je voornemen (je wilt bijvoorbeeld gezond oud worden) en informeer zoveel mogelijk mensen over je plannen. Dit draagt ook bij aan het gevoel van noodzaak. Je wilt jezelf immers bewijzen aan die anderen, toch?

  3. Regel support. Zoek steun van tools of andere mensen die je kunnen helpen bij het behalen van je goede voornemens. Wil je bijvoorbeeld meer sporten? Wellicht heb je een goede vriend of vriendin die met je mee wilt doen? Of misschien is er iemand die elke week even bij je incheckt en aan je vraagt hoe het sporten je vergaan is? Ook professionele hulp (zoals een personal trainer of een diëtist) is een vorm van support die vaak enorm effectief is bij het behalen van je doelen.

  4. Neem je goede voornemens op. Elk jaar opnieuw spreken mijn gezinsleden en ik onze voornemens op 1 januari in via de dictafoon op onze telefoon. Op oudjaarsdag van datzelfde jaar luisteren we de opname terug. Het effect hiervan? We zijn veel bewuster met onze voornemens bezig. We weten immers dat we ons er zelf weer mee confronteren. Bovendien is het afluisteren altijd weer een speciaal moment.

  5. Maak goede voornemens die goed bij jou passen. In het boek Happy in 100 dagen ga je tijdens het zelfonderzoek uitgebreid aan de slag met het stellen van goede doelen speciaal voor jou. Hoe beter het doel bij jouw persoonlijkheid past, des te groter de kans dat je het volhoudt.

  6. Falen mag. Wees niet boos als het niet in 1 keer lukt. Falen is je beste leerweg. Leer van je fouten en begin opnieuw. Geef vooral niet op. Jij kunt dit!

Jij weet dus wat je te doen staat vandaag. Alsnog goede voornemens maken. Want dan is een happy 2021 gegarandeerd.

Liefs, Josje

Hebben we dit jaar minder kerststress? by Josje Smeets

 
HelloBetty+Josje+Smeets+Gelukspsycholoog+kerststress.jpg
 

Kerst ziet er dit jaar anders uit dan dat we gewend zijn. Dat levert ook minder kerststress op. Toch? Nou, nee. Kerststress is wellicht anders, maar waarschijnlijk niet minder. Lees hier 5 tips die zorgen dat je kerst alsnog ontspannen doorkomt.

Elk jaar weer

Elk jaar weer zitten we te dubben over hét perfecte familiediner, de meest toepasselijke cadeautjes, de vele kerstborrels en de perfecte outfit. Omdat we torenhoge verwachtingen hebben van de feestdagen en je niemand wilt teleurstellen, is decemberstress en serieus ding geworden. Het gaat zelfs zo ver dat mensen er slechter van slapen, of hoofdpijn, maagklachten, allergische reacties of andere vage klachten van ondervinden. Dat is natuurlijk van de zotte, want feestdagenverplichtingen leggen we ons zelf op. Maar toch gebeurt het elk jaar opnieuw. Tot nu.

Hoe zit het nu met de kerststress?

Dit jaar ziet de wereld er een stukje anders uit. Het kan vast niemand iets schelen als jij in je pyjama kerst viert, de kans is immers groot dat niet veel mensen je zullen zien dit jaar. De horeca blijft gesloten, borrels blijven uit, dus….

Het maken van goede voornemens maakt gelukkig by Josje Smeets

 
Josje Smeets+Gelukspsycholoog+goede+voornemens.jpg
 

Maak jij ieder jaar goede voornemens? Hier lees je waarom dit voor 2021 een goed idee is.

Goede voornemens sneuvelen al gauw

Goede voornemens; bijna iedereen heeft ze wel een keer gemaakt. Opvallend is dat 90% van deze voornemens nog voor de derde week van januari sneuvelen. Hoe mooi jouw goede voornemens ook lijken onder de kerstboom met een glaasje bubbels in je hand, vaak blijken ze moeilijk vol te houden of we vergeten ze domweg zodra ze weer beginnen aan de waan van de dag.

Het nut van goede voornemens

Toch heeft het zin om na te denken over goede voornemens. Aan het eind van een jaar, zeker nu, hebben mensen de behoefte om bepaalde zaken af te sluiten. Het maken van goede voornemens staat symbool voor hoop: volgend jaar gaan we het he-le-maal anders doen. Een goed voornemen is een persoonlijk doel en het stellen van doelen maakt ons bewezen gelukkig. Doelen geven ons perspectief; het is iets waar we naar toe kunnen werken. Doelen die we onszelf stellen geven ons bovendien een gevoel van controle en richting: we hebben het idee dat we middels het nastreven van onze doelen zelf de regie houden over ons leven. En dat alles voelt fijn.

Denk klein en behaal grote resultaten

Het is de kunst om jezelf goede voornemens te stellen die je ook echt kunt volhouden. Zet daarom niet te hoog in. Je kunt jezelf beter (te) kleine doelen stellen, die je halen kunt. Zie je goed voornemen als een subdoel dat uiteindelijk leidt naar een groter doel.

Neem het volgende voorbeeld. Stel je wilt al jaren stoppen met roken. En je hebt jezelf voorgenomen dat 2021 het jaar zal zijn waarin dit écht gaat lukken. Helaas is de slagingskans hiervan klein, zeker als je dit al vaak –zonder resultaat- geprobeerd hebt. Beter is het om te beginnen met een subdoel als goed voornemen: probeer in 2021 eens twee sigaretten per dag minder te roken. Wedden dat dit wel lukt? Lucky you!

Als je een (sub)doel behaalt, vergroot dit je zelfvertrouwen en stemt je dit optimistisch. Vaak durf je daarna vanzelf het volgende stapje te zetten: bijvoorbeeld nog een keer twee sigaretten minder per dag. Enzovoort. Uiteindelijk zijn jouw goede voornemens de voorzet tot zoveel meer, je begint klein en behaalt uiteindelijk grote resultaten.

Dus, waar wacht je nog op? Kom maar op met die voornemens. Plannen maar! Happy 2021 allemaal.

Liefs, Josje